Havuç yine kaçtı

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Volkan ONAT / FİNANSINVEST
 
Fed'in son toplantısında aksiyon almaktan uzak kalan tavrı ve ''gerekirse yaparız'' mottosunu koruduğunu görüyoruz. Buna karşın önümüzdeki dönemde açıklanacak ABD makro verilerinin zayıf gelmesi ile üçüncü bir nicel gevşeme beklentisinin Eylül ayı için canlı kalması beklenebilir. Özellikle bugün açıklanacak olan tarım dışı istihdam rakamları bu anlamda önemli sinyaller verebilir. Avrupa tarafında ise Draghi'nin geçtiğimiz hafta yaptığı ve kararlı göründüğü açıklamalara karşın toplantı sonrasında beklentileri tersine çıkarması piyasalarda moralleri bozdu. Belirsizlik yaratan nedenlerin arkasında aslında Almanya'nın kimilerine göre bencil tavırlarının da etkili olduğu söylenebilir. Hafta içinde Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann'ın  Bundesbank'ın web sitesinde yayımlanan "Avrupa Merkez Bankası'nda bizim sözümüz daha fazla geçer" açıklamaları aslında bir güç gösterisi olarak algılandı ve önceliğin ilk önce kendileri olduğunu da bir kez daha göstermiş oldu. Zaten Avrupa Merkez Bankası toplantısının ardından da gücün hâlâ Almanya tarafında olduğu bir kez daha anlaşıldı. Aslında Euro Bölgesi'nde her ülkenin birlik olmaktan ziyade kendi çıkarlarını tek başına göz etmelerinin şu an içinde bulunulan durumun arkasında başrolü üstlendiğini söylemek yanıltıcı olmaz sanıyorum. Tabi bir de durumun bu hale geliş hikayesi de var amaÖ Şimdi uzatmayayım.

Başlıkta havuç varken bahsetmeden geçemeyeceğim. Tıpkı para politikası yapıcılarının son dönemde yaptığı gibi. Kimi zaman piyasaların gördüğü ve bir tavşan misali hızlı bir şekilde üzerine gittiği ancak çoğu zaman ulaşamadığı havuç. Aslında piyasalar bu havuca ulaşmadıkça tepeyi de farkında olmadan aşıyor. Kimi zaman gösterilip ancak bir türlü ulaşılamayan beklenti ancak daha arzu edilir bir hal alırken veya bu sefer yakaladım derken ipin diğer ucu piyasaları en tepeye kadar çıkaracak iyimserlik yaratıyor. Kimi zaman küser veya vazgeçer gibi yapsa dahi o tavşan o havucu kovalamaya devam edecek. Ne de olsa doğa kanunu. Aynı bir zamanların IMF Türkiye hikayesi gibiÖ parayı aldık alacağız diye diye borsamızın nasıl destek bulduğunu hatırlarsınız. Şimdi ise hikaye değişti ama yine aynı havuç,  yine aynı tepe.

Bu hafta ABD tarafından da Avrupa tarafından da yeni bir şeyler çıkmadığına şaşmamak gerek. Tavşan misali havucu gördük kovaladık, şimdi çektiler küstük ve açız. Ama dediğim gibi doğa kanunu ve muhtemelen de Eylül ayına yeni bir havuç göreceğiz.Tabi  yenisini bulana kadar tavşanın canı biraz sıkılacaktır, bazen de hayallere dalacaktır.

Tüm yazılarını göster