Havlu, çarşaf ihracatı 3 milyar dolar getiriyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Şimdilerde belli tekstil ürünleri “Ev Tekstili” adı altında toplanıyor. Havlu ve bornozlar, yatak çarşafları, perdelik ve döşemelik kumaşlar, yatak örtüleri, battaniyeler, masa örtüleri gibi ürünler “Ev Tekstili” grubu içinde.

Türkiye’de yaklaşık 3 bin ev tekstili üreticisi var. Bunların yaklaşık 750’si orta ve büyük ölçekli, ihracat yapabilen tesislere sahip firmalar.

Ev tekstili sektöründe yıllık üretim değerinin 12-13 milyar dolar dolayında olduğu tahmin ediliyor.

Bu sektör yaklaşık 3 milyar dolar ihracat gerçekleştiriyor. Dünya’da toplam tekstil ihracat pazarı 635 milyar dolarlık bir pazar. Bunun 39 milyar dolarlık bölümü ev tekstili pazarı.

Dünyada 39 milyar dolarlık ev tekstili ihracatının yüzde 24’ünü yatak çarşafları, yüzde 20’sini yastık ve yorgan, yüzde 16’sını havlu, bornoz, tuvalet ve mutfak bezleri, yüzde 9.5’unu perde, yüzde 8.8’ini battaniye ihracatı oluşturuyor.

En büyük ihracatçı toplam ihracatın yarısını gerçekleştiren Çin. Çin’i Pakistan, Hindistan ve 4’üncü sırada da Türkiye izliyor.

Dünya’da en büyük ev tekstili ithalatçısı ABD. Toplam ithalatın yüzde 28‘i ABD‘nin ithalatı. Daha sonra yüzde 8 pay ile Almanya  geliyor. Almanya’yı Japonya ve Fransa  izliyor.

Türkiye de ithalatçı ülkeler arasında. 37’inci sırada yer alıyor. Yıllık ithalat 195 milyon dolar. En büyük ithalat kalemlerimiz yastık, yorgan ve yatak çarşafları.

Türkiye’nin ev tekstili ihracatı her yıl yüzde 10’un üzerinde artış gösteriyor.

Türkiye’nin ev tekstili ihracatında ayrıcalığı kalite ve markalı ürüne yönelmesi.  En büyük ihracat pazarı, ihracatın yüzde 31’inin gerçekleştirildiği Almanya. Almanya’yı ABD, Fransa, Hollanda ve İtalya izliyor.

Ev tekstili grubunda bulunan havlu ve bornoz bir zamanlar önde koşan ihracat ürünleri idi. Batı ülkelerinde  özellikle ABD’de Türk Havlusu ve bornozu, özellikle Denizli havlusu ve bornozu  “prestij ürünü”, “lüks ürün” özelliğini taşıyordu. Lüks otellerin havlu ve bornozlarının “ Made in Turkey” etiketi taşıması bir ayrıcalıktı.

Tuvalet ve mutfak bezleri desteği ile havlu ve bornoz ihracat gene de toplam ev tekstilleri ihracatının yüzde 30’unu oluşturuyor.

Tüm yazılarını göster