Havaalanı terminal bekliyor

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

Bir yazımızda, Kayseri'nin gündemen düşmeyen 'hızlı tren' beklentisine değinmiş, kent halkının bu konuda "avutulma" kuşkusuna kapıldığından söz ederek, Yüksek Hızlı Tren'in, Kayseri için artık 'hayal olduğu' dillendiriliyor, diye yazmıştık. Oysa kuşku, sadece 'hızlı tren'le de sınırlı kalmıyordu; ihtiyaca cevap veremez hale gelen havaalanı terminali ile şehirlerarası ulaşımı rahatlatacak 'otoyol' bağlantıları için de geçerli idi.

Anımsadığım kadarıyla, Kayseri THY'nın sefer düzenlediği kentler arasına 1950'li yıllarda girdi. Başlangıçta Ankara ile Kayseri arasında karşılıklı olarak haftada bir gün yapılan seferlere, 1960'lı yıllarda İstanbul da eklendi ve sefer sayısı haftada iki güne çıkarıldı. Uçuşlar 36 kişilik Dakota tipi pervaneli uçaklarla yapılıyor, kente gelen uçak, Hava İkmal Merkezi'nin toprak zeminli pistine inip kalkıyordu. Alan güvenlikten yoksundu. Seferler 1967 yazında 12. Hava Ulaştırma Ana Üssü'ne (Erkilet) kaydırıldı. Erkilet Havaalanı askeri amaçlı bir alan. Alternatifi olmadığı için, havayolu işletmeleri Kayseri'ye düzenledikleri seferlerde bu alanın sağladığı imkanlardan yararlanıyorlar.

Alana günde 40'ın üzerinde uçak inip kalkıyor. Son bir yılda 103 bin 427 sefer düzenlenerek 13 milyon 370 bin 275 yolcu taşınmış. Erciyes Kayak Kış Sporları Turizm Merkezi'nin faaliyete geçmesiyle, alanın yükü çok arttı. Kayak için kente gelen turistlerin artmasıyla, bu yük daha da ağırlaşacağa benziyor. Ne var ki, alan yetersiz; mevcut tesisler yükü kaldırmaya yetmiyor. Başta yolcu salonları olmak üzere sosyal amaçlı tüm bölümler tıkış tıkış. Sözün kısası, alanın uluslararası standarlarda yeni iç ve dış hat terminallerine ihtiyacı var.

Bu konuda herkes hemfikir. Nitekim, geçmişte bir dizi çalışma yapıldı. Sorun üst düzey askeri yetkililere anlatıldı. Milli Savunma Bakanlığı'nın, yeni terminal projesi için 250 bin metrekarelik bir alanın, Ulaştırma Bakanlığı'na tahsisine muvafakat verdiği duyuruldu. Yani arsa hazırdı. Projeyi ise Devlet Hava Meydanları İşletmesi hazırlayacak, yeni yatırımlarla Kayseri Havaalanı nitelikli bir kimliğe kavuşmuş olacaktı. Sözü edilen gelişmelerin üzerinden iki yılı aşkın bir zaman geçti. İlginçtir, ortada ne bir proje, ne de uygulaması var...

Evet doğru ... Alanda havayolu ulaşımına yer hizmeti vermekle yükümlü tesisler yetersiz, yenilenmeleri gerek. Bu, hem Kayseri hem de bölge ekonomisi için çok önemli. İnşası öngörülen yeni terminalle uçak yolcularına daha kaliteli hizmet verileceği muhakkak. Ancak iş yolcu terminallerinde kapasitenin artması ile bitmiyor, otopark sorununun da çözüme ulaşması gerekiyor. Kısacası Kayseri Havaalanı, gerek gelen, gerekse giden tüm yolcuların daha modern, daha iç açıcı ortamlarda karşılanıp yolcu edilebilecekleri bir terminal yolu bekliyor.

Tüm yazılarını göster