Hava da sıcak piyasalar da sıcak

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

UZMAN GÖRÜŞÜ / Şevket Keresteci / Finansinvest

ABD Merkez Bankası (FED) hafta içerisinde sonuçlanan toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda, vadesi gelen mortgage tabanlı tahvillerin yerine uzun vadeli hazine tahvillerinde yeni alım yaparak bilanço büyüklüğünü koruyacağını bildirmesi  kararı, likiditenin korunması anlamına gelse de, parasal genişlemede artışa işaret etmiyor.

ABD bilançolarının piyasalar üzerindeki etkisinin azalmasıyla geçtiğimiz hafta makro verilere odaklı bir seyir izledik.  Verilerin  ise,  büyümeye dair karışık sinyaller vermesi  ve yurtiçinde artan siyasi stres piyasalarımızda kar satışlarına bağlı hafif bir geri çekilme yaşanmasına neden oluyor. Bu  haftaya baktığımızda  ise, özellikle yurtdışı  piyasaların FED toplantısına odaklandığını gördük. Ek olarak, haftanın geri kalanında makro veri odaklı seyir devam etti. Özellikle ABD'de açıklanacak veriler ve Euro Bölgesi GSYİH rakamı yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilecek.  Yurtiçi piyasalar, YAŞ gerginliğinin ve komutan atamalarına ilişkin belirsizliğinin ortadan kalkması sonrasında yeniden  destek buluyor. Hafta geneline baktığımızda, yurtdışı kaynaklı olası kar satışları haricinde İMKB için bir risk unsuru görmüyorum.Temmuz ayı boyunca güçlü kalan İMKB, Ağustos ayına zayıf bir başlangıç yaptı. Ancak, FED tarafından piyasaları huzursuz edecek bir açıklama ve karar çıkmamasını yatırımcıların iyi takip etmelerini istiyorum. Özellikle bayram sonrası ve referandum sonrasında piyasalarda ciddi yukarı hareketleri görebiliriz.

TL faizlerde gevşeme beklentimiz sürüyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası'nın yayınladığı Temmuz Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, enflasyonda kısa vadede yükselişler olabileceği ancak son çeyrekten itibaren yeniden gevşeme görüleceği belirtildi. Yapılan açıklamalar  ve  TL  zorunlu karşılıkların da artırılabileceği beklentisine  paralel olarak gelen kar satışları ile TL faizlerde kısmi yükselişler izlendi. Ancak politika faizlerin uzun süre düşük kalacağı beklentisi ağır basmasıyla TL faizlerin  yeniden gevşeme  eğilimine girdiğini gözlemliyoruz.  Enflasyonda kısa vadede kısmi yükselişler görülebilecek olsa da ılımlı seyrin sürmesini bekliyoruz, TL faizlerdeki gevşeme trendinin de desteklenebileceğini görürsünüz. Öte yandan yatırımcıların gelişmekte olan ülke varlıklarına ilgisi ile artan sıcak para girişi de TL faizlerdeki gerileme eğilimini destekliyor. Faizlerin gevşeme potansiyeli sürecek .

TL'de son dönemdeki güçlü seyir devam ederken, USD/TL kuru haftanın ilk gününde 1,49 seviyelerinin altına geriledi. Hafta boyunca izlenen makro veri akışının yanı sıra özellikle FED'in açıklamaları ile kısa vadede USD/TL kurunda volatilite görülebilir.  Ancak USD/TL'de yukarı yönlü potansiyeli sınırlı buluyor ve henüz TL karşısında dolar alımı önermiyorum.

EUR/TL'de ise gelişmekte olan ülkelerde yaşanan para girişlerinin etkisiyle TL'nin bir miktar güçlenmesine paralel EUR/USD'daki yükselişin kuru dengelediğini görüyoruz. EUR/TL kuru 1,97-1,98 aralığındaki seyrini sürdürüyor. EUR'nun uluslararası piyasalarda güçlenmesine paralel EUR/TL'de kısa vadede sınırlı yükseliş eğiliminin korunabileceğini düşünüyoruz. Ancak orta-uzun vadede TL lehine görüşümüzü sürdürüyorum.

Tüm yazılarını göster