Hasat zamanı geliyor…

Serhat GÜRLEYEN GENİŞ AÇI sgurleyen@isyatirim.com.tr

Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında yıldız piyasalardan birisi olmaya devam ediyor. MSCI Türkiye endeksi son bir ayda %21'lik bir artışla gelişmekte olan ülkelerin ortalama %11'lik yükselişine göre çok daha iyi performans gösterdi. İMKB'deki hızlı yükselişte şirket karlarının beklentilerden daha iyi gelmesi ve Merkez Bankası'nın gevşek para politikasını sürdüreceğinin sinyallerini vermesi önemli rol oynadı.

Uzmanların şirketlerin kar tahminlerini artırmaları borsadaki yükselişin arkasındaki temel itici gücü oluşturdu. Ekonomideki canlanma belirtileri, faiz oranlarındaki düşüş ve yıllık programın üzerinde gelen bütçe gerçekleşmeleri piyasanın şirketlerin orta vadeli kar tahminlerini yükseltmesini sağladı.

Yılın ilk üç ayında bankacılık sektörü yüksek karlarıyla Türkiye'nin amiral gemisi konumuna yükselmişti. Yılın ikinci çeyreğinde bankaların sanayi şirketlerine göre göreceli üstünlüğünün azaldığını görüyoruz. BDDK tarafından açıklanan veriler bankaların yılın ikinci üç ayında net karını ilk üç aya göre %11 oranında artırdığını gösteriyor. Buna karşı uzmanlar şirketlerin net karını aynı dönemde %47 oranında artırmasını bekliyor.

Yılın ikinci yarısıyla ilgili yaptığımız tahminler faiz oranlarındaki gerilemenin sanayi şirketleri üzerindeki etkisinin bankalara göre daha olumlu olacağını gösteriyor. Aktif ve pasifler arasındaki vade farkı (durasyon) sene başından bu yana bankaların karlılığında ciddi bir artış sağladı. Ancak önümüzdeki dönemde bankaların kredi faizlerini İndirmeleri ile birlikte ibre dayanıklı tüketim malı ve konut sektörüyle ilişkili şirketlere kayacak.

Borsadaki yükselişin arkasındaki diğer önemli destek Merkez Bankasından geldi. Başkan Yılmaz'ın faiz oranlarını indirmeye devam edeceklerini sinyalini vermesi piyasalara bomba gibi düştü. Tahvil oranlarında başlayan gerileme banka hisseleri, beyaz eşya, otomotiv gibi faizlere duyarlı sektörleri hareketlendirerek borsayı yeni 2009 yılı zirvelerine taşıdı.

Merkez Bankasının öngörülerine katılıyor ve tahvil piyasasındaki yükselişin sağlam temellere dayandığına inanıyoruz. Ama Merkez Bankası faiz oranlarını indirmeye devam edecek diye borsada yeni zirveleri zorlayan yatırımcılara bir uyarımız var.

Merkez Bankası ekonomi yavaş büyüyeceği ve enflasyon gerilemeye devam edeceği için faiz oranlarını düşük tutacağını açıkladı. Merkez Bankası öngörülerinde haklı çıkarsa Türkiye büyümenin, enflasyonun, faizlerin ve borsanın uzun süre düşük seyredeceği bir konjonktüre girecek.

Yok eğer Merkez Bankası'nın tahminleri tutmaz ve Türkiye ekonomisi hızlı bir büyüme temposuna girerse para politikası faizlerinde sert bir yükseliş olacağından kuşkunuz olmasın. Bu durumda büyümenin borsaya vereceği destek para politikası faizlerindeki artış nedeniyle yavaşlayacak.

Faiz oranlarındaki hızlı gerileme sonrasında borsa endeks hedefimizi 49,000 seviyesine artırdık. Buna rağmen borsadaki hızlı çıkış sonrasında %12 gibi sınırlı bir artış potansiyeli sınırlandı. Gelinen noktada fiyatlar kar realizasyonu için uygun seviyeye gelmiş gözüküyor. Borsada hasat zamanı geliyor.

Tüm yazılarını göster