Harran’da bir defile: “Başlangıcın Sırrı Göbeklitepe”

Rüştü BOZKURT BUZDAĞININ DİBİ rustu.bozkurt@dunya.com

Çorapçılar Derneği’ndeki aktif çabalarını Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF) çalışmalarına taşıyan Başkan Hüseyin Öztürk’ün çağrısı üzerine Şanlıurfa’ya gittim.

Her ay bir üye derneğin ev sahipliğinde yönetim kurulu  toplantıları yapılıyor. Gaziantep  Derneği ev sahipliğinde yapılan toplantıdan sonra  Şanlıurfa’da  ilk günü üretim tesisleri gezi, ikinci gün Göbeklitepe  gezisinden sonra  Harran’da  Aydın Üniversitesi katkılarıyla “Başlangıcın Sırrı Göbeklitepe” temalı bir defile yapıldı. Öğretim üyeleri, yardımcıları ve öğrencilerin tasarlayıp uyguladıkları çalışmalar öğrenciler tarafından sunuldu.

TMHGF’ye bağlı dernek yöneticileri ve bazı üyelerinin katıldıkları gezi öncelikle Şanlıurfa’da gelişmekte olan tekstil sektörünü yakından tanımayı amaçlıyordu. Başkan Hüseyin Öztürk’ün her vesile ile vurgu yaptığı gibi doğrudan iletişim, birbirimizi anlamanın ve enerjilerimizi birleştirmenin en iyi yolu idi.

Abdülkadir ve Eyüp Göncü’nün yönetimindeki Gaptekstil ve M. Naci Toplu’nun yönetimindeki Bonissa3 tekstil tesisleri gezildikten sonra, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı E.Sabri Ertekin Urfa’nın  olanak ve kısıtlarını anlattı. Karacadağ Kalkınma Ajansı da yöreye ilişkin kapsamlı bilgiler sundu.

Profesyonel Rehber Kamil Türkmen, Göbeklitepe’ye giderken kazılar ve bulgular hakkında ayrıntılı bilgiler verdi: İnsanlık tarihinde  12 bin yıl öncesine bizi götüren bu kazının ilginç öyküsü ve yarattığı  büyük sonuç herkesi büyüledi.

Başkan Hüseyin Öztürk, böylesine gezilerin amaçlarını açıklarken, “Bölge potansiyellerini gözlerimizle görmek, tarihi derinliklerini kavramak, yanlış anlamlar ve önyargılar varsa onları gözün tanıklığı ile  ortadan kaldırmak istediklerini” söyledi.

İki günlük Şanlıurfa gezisi, başlangıçta çizilen amaçlara önemli ölçüde ulaştı.

Geziyi düzenleyenlerin “farkındalık yaratma” amacı yerli yerine oturdu.

Üniversite ile iş dünyasının somut konular üzerinde projeler ürettiklerinde, etkili sonuçlar yaratılabileceği kanıtlandı: TMHGF  ile Aydın Üniversitesi çözüm ortaklığı Harran’da herkesin ortak beğenisini kazanan ve geleneği geleceğe taşıyan defileyi amatör ruhla ve profesyonel disiplinle sunuldu...Bu önemli başlangıç çok daha ileri boyutlara taşınabilir ve ülke potansiyellerinin değerlendirilmesine katkı yapabilir.

Şanlıurfa, Doğu Akdeniz Havzası’nın doğu ucu ile Güneydoğu Anadolu Havzası’nın batısında yer alıyor. Şanlıurfa, bütün konuşmacıların altını çizdiği gibi “genç nüfus potansiyeli” yüksek yerleşim yerlerinden biri... Otoyol bu kentimize ulaşmış durumda. Çevre iller ile bağlantılı bölünmüş yollar tamamlanmış... Şanlıurfa havayolu ulaşımında çok iyi bir altyapıya kavuşmuş. Demiryolu ağının ıslahı ve hızlandırılması ile kamunun yapacağı yatırımların önemli ölçüde sonuçlanmaya başlandığı bir aşamadayız...Özel bir plan uygulanabilir ve yöreye özgü proje üretilmesinin önünü açabilecek hukuki düzenlemeler yapılabilirse,  örgütlü tarım işletmeleri için büyük ölçekli arazilere sahip ender illerden biri Urfa. Türkiye pamuğunun   büyük çoğunluğunu bu ilimiz yetiştiriyor. GAP sulama projelerinin tamamlanması ile bölge tarım  gelirlerini, ürün desenlerini farklılaştırarak artırabilecek büyük potansiyellere sahip...Hayvancılık açısından hızlanan modern işletmeler hızla yaygınlaşıyor...Üniversite yörede yeni ürün desenleri için çabalıyor.

Devlet bir dizi kurumu ile ülkenin her yanında yeni projeleri destekleyecek fonlar yaratıyor...Büyük ölçekli piyasa yapıcısı kuruluşlar, Anadolu’nun derinliklerinde var olan müşterilerini geliştirmek ve  yeni müşteriler kazanmak için toplantılarını sürdürüyor... Banka sistemi küçük ve orta ölçek yapıda payını alabilmek için kıyasıya bir yarışa girmiş durumda...

Hepimiz yeni bir dünya kurulduğunu, Türkiye’nin bu dünya içinde yerini alması gerektiğini biliyoruz...

TMHGF yetkililerinin çabaları gibi, birbirimizi anlamaya, potansiyeller hakkında net bilgi sahibi olmayan, kaynaklarımızı etkin koordine etmeye ve öncelikli alanlara odaklanmaya yönelik çabalarımızı  artırabilirsek, yakın gelecekte bu ülke insanının refahı artacaktır...

Tüm yazılarını göster