Borsada geçen hafta özellikle banka hisse senetlerinde çok dikkat çekici fiyat düşüşleri yaşandı. Herkes ne olduğunu anlamaya çalışıyordu. Her anlam veremediğimiz durumda olduğu gibi bu fiyat düşüşünü de yabancılara bağlayıverdik:
“Yabancılar ellerinde ne var ne yok satıp Türkiye’den çıkıyorlar.”
6-13 Haziran haftasında doların TL karşısında kayda değer oranda değer kazanması da bu görüşleri destekledi.
“Demek ki” diye başladık yorumlara... “Yabancılar hisse senedi satıp dövize dönmeye başladı. Hisse senedi fiyatlarındaki düşüş ve dövizdeki artış da bunu ortaya koyuyor zaten.”
Borsadaki yabancı oranlarında da bir miktar gerileme vardı ve bu gerilemede de yabancı çıkışını destekleyen bir veri olarak kullanıldı.
Peki ya gerçekleşme?
Estirilen havaya baksanız, borsada adeta hiç yabancı kalmamıştı, öylesine yoğun bir çıkış yaşanmıştı. Ama neyse ki yabancıların borsadaki işlemlerinin boyutunu çok kısa bir zaman içinde öğrenebiliyoruz.
Merkez Bankası’nın dün ilan ettiği veriler gösterdi ki yurtdışı yerleşikler, bir başka ifadeyle yabancılar gerçekten de geçen hafta içinde borsada net satış yapmışlar. Ama bu satışın boyutu hiç de öyle ileri sürüldüğü ya da tahmin edildiği kadar olmamış.
Merkez Bankası verilerine göre yurtdışı yerleşiklerin geçen hafta gerçekleştirdikleri net satış 193.2 milyon dolar düzeyinde oluşmuş.
Kaldı ki yabancılar bu yıl borsada ilk kez net satış yapıyor da değiller. Yabancı yatırımcılar 6 Temmuz’da biten haftada 80.9 milyon dolarlık, 29 Haziran’da biten haftada da 179.8 milyon dolarlık net satış yapmışlardı.
Yabancılar DİBS aldı
Yabancı yatırımcılar hisse senedi satarken devlet iç borçlanma senedi almayı geçen hafta da sürdürdüler. Yabancılar son bir aydır DİBS almaya devam ediyorlar zaten.
Net DİBS alımı 22 Haziran’da biten haftada 131.5 milyon, 29 Haziran haftasında 83.2 milyon, 6 Temmuz haftasında 397.4 milyon, 13 Temmuz haftasında ise 49.4 milyon dolar oldu.
Altı buçuk aylık durum
Merkez Bankası verilerine göre yabancıların bu yıl hisse senetlerinden uzak durma eğilimleri son haftalara özgü bir durum değil. Yabancılar bu yıl yalnızca iki ayda, ocak ve haziran aylarında net alım yaptılar, diğer aylarda ise hep net satıcı konumda oldular.
Yurtdışı yerleşikler yılbaşından 13 Temmuz’a kadarki dönemde hisse senedinde net 1 milyar 32 milyon dolarlık satış yaptılar.
Bu dönemde devlet iç borçlanma senedinde ise 350 milyon dolarlık net alım gerçekleştirildi.
Düşük faiz konuta can suyu oldu
Mayıs ayı ortasında kamu bankaları konut kredisi faizini yüzde 1’in altına çekince piyasaya bir canlılık geldi. İlk işaretler mayısta sınırlı bir şekilde alınmıştı, hazirandaki satışlar ise belirgin bir artışa işaret ediyor. Haziranda toplam konut satışında geçen yıla göre 22, ipotekli satışlarda ise yüzde 35 artış oldu. Ama bu hızlı artışın temmuzda devam edeceği pek beklenmiyor, çünkü düşük faiz bir süre uygulandı, artık normal faiz oranına dönüldü.
Konut satışıyla ilgili gelişmeleri daha sonra detaylı olarak ele alacağız.