Hangzhou'nun Türkiye ile ticareti

Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Hangzhou Zhejiang Eyaleti'nin başkentidir. Şangay'ın 180 km güneyba-tısında yer alan kent, 16 bin 847 km² yüzölçümü ile 2004 itibariyle kayıtlı 6.5 milyon nüfusa sahip. Eskiden beri "pirinç ve balık diyarı" olarak da bilinen Zhejiang Eyaleti hala da pirinç, buğday, balıkçılık konusunda Çin'de liderliğini sürdürmekte. İpek konusunda da ilk sıralarda yer alan Zhejiang, çay ve pamuk üretiminde de Çin'in önde gelen eyaletlerinden biri.
Elektromekanik endüstriler, tekstil, kimya endüstrileri, gıda ve inşaat malzemeleri Zhejiang'ın ana üretim sektörleri. Kendi geliştirme modeli ile yerli ve yabancı yatırımları ve girişimciliği destekleyerek bu sektörlerin gelişime ivme kazandıran Zhejiang Eyaleti, potansiyel gördüğü küçük işletmelere yüksek miktarlarda devlet desteği sağlayarak bir ilki gerçekleştirmiş ve zenginlik seviyesini sürekli arttırmış. Gelişim modeli ile "Çin Efsanesi" olan Zhejiang Eyaleti'nin ekonomisinin kalbi Hangzhou şehridir.
Hangzhou, Zhejiang Eyaleti'nin büyük desteği ile yeni sektörlerde gelişmiş. Hafif sanayi, tarım ve tekstil sektörlerinin yanı sıra ilaç, enformasyon teknolojileri, ağır parçalar, otomotiv parçaları, ev eşyaları, elektronik, telekomünikasyon, hafif kimya sanayi, kimyasal lifler, rüzgâr enerjileri ve işlenmiş gıda sektörlerinde Çin'in önemli merkezlerinden biri haline gelmiş. Ekonomi ve teknoloji geliştirme alanı, ihracat işleme alanı ve yüksek teknoloji sanayi geliştirme alanı ile gruplaşmış teknoparkları ile Zhejiang'ın destekleyici politikalarını birleştiren Hangzhou, bu gelişim modeli ile girdiği her sektörde üst sıralarda yer almakta.


25 milyon turist geliyor
8 Eylül'de Wuxi'den Otobüsle Hangzhou'ya hareket edildi. Yolda tarım alanlarının ve sanayi tesislerinin çok yoğun olduğu görülüyor. Her taraf yeşillikler içinde. Pirinç tarlaları göze çarpıyor. Güney sahillerimizin havası gibi hava oldukça nemli, otoyollar güzel ama sürücüler her yerdeki gibi sorunlu. Ancak dikkat çekici bir nokta, öndeki araçlara nasıl korna çalarsan çal herhangi bir bedensel ya da sözlü tepki almak mümkün değil. Hangzhou'da merkezden genel müdürle birlikte bir de yarbay ve diğer ekip eşlik etti. Her zaman heyetimize 6 veya 7 Çinli görevli refakat ediyor.  Yolda rastladığımız köy evleri orjinalliğini koruyor. Kendi mimarisi içinde güzel gözüküyorlar. Köy evlerinin üstünde her yönü gören küçük birer oda bulunuyor. Bu odalar camlı ve üstüde ayrı bir çatı ile kaplı. Çok ilginç görünüyorlar. Binalar düzenli. Hava puslu ve nemli ve de sıcak. Seralar mevcut. Enerji nakil hatları yerüstünde gidiyor.
Bu şehirde, ipek, tekstil, deri ürünleri, rüzgar enerjisi ürünleri, hidro elektrik santrallerinin türbünleri dünya çapında ünlü. Bu şehir turizm merkezlerinden biri, eski Çin'in başkenti de aynı zamanda bu şehir. Ünlü bir gölü var adı Xihu. Tüm Çin'de olduğu gibi burada da heyecanlı konuşmalar var ama herhangi bir kavga yok. Burası çok zengin bir şehir, iyi semtlerde evlerin metrekare fiyatı 6-7 bin dolar. Bisiklet ve motosiklet her yerde çok, bazı yerlerde bunlar için ayrı yollar var. Motosikletler akülü.

09 Eylül'de ülkenin en büyük gümrükleme firması Cosco ile görüştük. Devlet destekli bir şirketmiş. Pekin merkezli ve Tianjin ile Shanghai'de çok iş yapıyor. Keza Hangzhou'da da. Ticaretten önce bilgi güvenliği ve güvenli ticaret konusunda mutabık kaldık. İşbirliği için prensipte anlaşıldı. Yemyeşil bir şehir, göl gezisini heyet olarak yaptık. Çok büyük kalabalıklar vardı. Bu şehre 25 milyon turist geliyor ama tabii ki büyük çoğunluğu yerli turist. Şehirde araba sayısı çok fazla ve her marka araba var.
Turistlerin fazla gelmesinin sebebi, doğa (ilkbahar ve sonbaharda çok güzel oluyor yazın 43 derece sıcaklık oluyor. Kışları ılık geçiyor), göl (yemyeşillikler arasında bir göl herkes tarafından görülmek isteniyor) etrafındaki bir parkta bir ağacın efsanesi anlatıldı. Şehrin simgesi imiş, kız çocuğu doğunca bu ağaç dikiliyor ve evlenme zamanında kesilip mobilya yapılıyor. Aile değerlerine en çok önem veren kızlar bu bölgede imiş. Buranın doğası, evleri ve kızları güzelmiş. Her şeye değişik ve doğa ile benzeşik isimler koyarak kültürlerini yaşattıklarını söylüyorlar. Efsaneler yaygın ve her şeylerini övüyorlar.
Yollar çok geniş. Çin'in gezdiğimiz şehirlerinde yol göbekleri göremedim. Göl gezisinde Mao'nun gelip kaldığı şatoyu da gördük.
Bu bölgenin kendine özgü bir içkisi var. Vermut gibi bir şey, açık kırmızı renkte 28-30 derece. Özel içki pirinçten yapılmadır. Sert içkiler ise buğdaydan yapılıyor. Bu bölgede sert içkiler tercih edilmiyor.

Dünya Bankası'nın 4 kez yatırım yapılacak yer olarak seçtiği şehir
10 Eylül'de Ticaret Bakanlığı'nın organizasyonu kapsamında Türk ve Çin işadamlarının Çalıştayı /Formu saat 10.00 da başladı. Hangzhou Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve Dünya Çin Birliği Genel Müdürü toplantıya başkanlık etti. Başkan Yardımcısı şunları söyledi; "..iki ülke ticaretini nasıl geliştirebiliriz diye düşünüyoruz. Güneş enerjisi, makine, elektrik-elektronik, kimya, gıda, inşaat, ulaşım, nakliye, otelcilik, ithalat-ihracat, tekstil, lastik alanlarında faaliyet gösteren firmalarımızın temsilcileri şuan burada bulunmaktalar."

"Türk sigarasının fabrikasını burada kurabiliriz"
Dış yatırım ilişkilerinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı da konuşmasında şöyle dedi; "Şehrimiz eyaletimizin başşehridir. Ekonomi, ticaret, eğitim ve turizm merkeziyiz. Tarihi zenginliğimiz ilgi çekicidir. Doğal güzellikler fazlasıyla vardır. Canlı bir ekonomimiz mevcuttur. Shanghai'ye hızlı trenle bir saatte ulaşmak mümkündür. 6 milyon nüfusumuz vardır. Ancak, yüzölçümümüz büyüktür. Milli gelir burada çok yüksektir. Elektrik, haberleşme, sağlık, makine, tekstil, gıda, banka, içecek, tıbbi malzemeler, yenilenebilir teknoloji, halı konularında çok gelişmiş durumdayız. 5 adet devlet sanayi bölgemiz vardır. Yeni ve yabancıların yapacakları yatırımlara büyük imkanlar sunuyoruz. Yeni teknoloji banka ve hukuk alanlarında çok iyi teşvikler var. Aynı zamanda bilim merkezi de şehrimizdedir. Sanat üniversitemiz var. Üniversitelerimiz aynı zamanda şirketlere ve köylülere bilimsel imkanlar sunmakta. Dünyadaki 500 büyük holdingin 89 adedi şehrimizde yatırım yapmış bulunmaktadır. Dünya Bankası 4 kez yatırım yapılacak yer olarak şehrimizi seçti. Diğer uluslararası kuruluşlarda böyle ödüllendirmeler yaptılar. 100'den fazla ülke ile işbirliği protokollerimiz vardır. Ticaretimizin ilk üç sırasını Avrupa, Asya ve Japonya alıyor. Türkiye ile ticaret hacmimiz 2011'de 635 milyon dolar. .Bunun 596 milyonluk bölümü ihracatımız ve 39 milyon dolarlık ta Türkiye'den mal alışımız var. Geçen yıla göre Türkiye ile ticaretimiz %43 oranında artmış. Türkiye'den krom, tekstil, kumaş, demir, kıyafet aksesuarları ithal ediyoruz. Türkiye'ye tekstil, kumaş, giysi, motor, jeneratör, boya, çelik kablo, araba parçaları ihraç ediyoruz. Haberleşelim. Sık sık gelin. İşbirliğine açığız. Ortak şirket kurabiliriz. Örneğin Türk sigarasının fabrikasını burada kurabiliriz. Her türlü yardımı yaparız. Hasan Akdoğan Beye teknik verilerle ilgili e-mail atacağım." Bu konuşmalardan sonra ikili görüşmelere geçildi. Önemli Görüşmeleri şöyle sıralayabiliriz:
1. Hangzhou Türk-Çin İş Forumu
2. Türk işadamları ile Çin işadamlarının ikili görüşmeleri
3. Karşılıklı yatırım imkânları ele alındı
4. Hangzhou Ticaret Odası ile görüşme
5. Hangzhou Dünya Çin Birliği ile görüşme
6. Hangzhou Dünya Çin Ekonomi Birliği ile görüşme
7. Hangzhou'nun holdingleri ve iş adamları ile ikili görüşmeler
8. Hangzhou Belediye Başkanı'nın akşam resepsiyonu görüşmeleri
Görüşmelere katılan Çin şirketlerinden bazıları: Chint Solar (Zhejiang) Co. Optony Inc. Hangzhou Comlux Electronics Co. Cgcoc Water Industry co., Led. Shining Electronic Co Ltd. HangZhou ZhiJiang Municipal Construction Co. Ltd., Hangzhou Traffic Engineering Group Co. Ltd., Hang-zhou Ruijıang Chemical Co. Zhejiang China-Best Import & Export Co.. Xinxing pipes (Zhejiang) Copper Co., Hangzhou Fivelake Electronics Co. Ltd., Hangzhou Tianhong Textile Co. Zhejiang Zhongda Newland Co.
Yukarıda belirttiğim verileri ve izlenimleri önemseyenler ile Türk şirketlerine yarayacak bilgileri merak edenler sonraki yazılarımı takip etsinler. Kendilerini daha da ilginç konular içinde bulabilirler.

Tüm yazılarını göster