Halkımız gazlı içeceğe merak saldı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Halkımızın toplam ambalajlı içecek tüketiminde, gazlı içeceklerin payı yüzde 37’ye ulaştı. Halkımız giderek daha fazla gazlı içecek tüketiyor.

Gazlı içecekler, sade gazozlardan, meyveli gazozlardan ve kolalı gazlı içeceklerden oluşuyor.

Gazlı içecek tüketimi kişi başına yılda 170 şişeye ulaştı. Gazlı içecek tüketiminde geleneksel gazozlar, meyveli gazlı içecekler yanında ilk sırayı kolalı gazlı içecekler alıyor.

Türkiye genelinde ambalajlı su tüketimi alışkanlığı giderek yayılıyor. Şimdilerde yılda 4 milyar 200 milyon ton paketlenmiş-ambalajlı su tüketiyoruz.

Nerede ise sade suya yakın miktarda yılda 3 milyar 300 milyon litre gazozlu içecek tüketimi var.

Meyve suyu tüketimi ise 1 milyar 100 milyon litre dolayında.

Gazlı su ve meyve suyu tüketiminin büyüklüğünü anlatmak isteyenler, Türkiye’de geleneksek alkolsüz içkimiz olan ayranın yıllık tüketiminin bile 800 milyon tonlardan 600 milyon tonlara gerilediğini hatırlatıyorlar.

Maden suyuna gaz ekleniyor ama, maden suyu gazlı içecek sayılmıyor. Ne var ki tüketilen ambalajlı-paketli suyun yaklaşık yüzde 16’sı büyüklüğünde, yılda 675 milyon litre maden suyu tüketimi var.

Şimdilerde paketlenmiş, ambalajlı soğuk çay pazarı büyümeye başladı. Geçen yıl 100 milyon litre, ambalajlı buzlu çay tüketildi.

Bizde normal olarak yaz aylarında alkolsüz içecek pazarında hareket artar. Tüketim artar. 

Ramazan ayında tüketim sınırlı saatler arasında yapıldığından, satışlar azalıyor.

Ne var ki Ramazan aylarında azalan alkolsüz içecek pazarında canlılığını koruyan gene de gazlı içecekler. Gazlı içeceklerden de önde koşanı kolalı gazlı içecekler. Maden sodası satışları da Ramazan'da canlılığını koruyor.

Oruç tutanlar, hazım kolaylığı sağladığına inandıkları gazlı içeceklere ilgi gösteriyorlar.

Bizim gazlı içecek merakımızın arkasında gazoz alışkanlığımız var. Eskiden beri gazoz Anadolu’da küçüğün büyüğün serinlemek, ferahlamak için tercih ettiği içecektir. Eskiden her yörenin kendine özgü gazozu vardı. Şimdi yöresel ve bölgesel üretim yapılmıyor Gazozun yerini meyveli ve kolalı gazlı içecekler aldı.
 

Tüm yazılarını göster