Halı sektöründe son dönemde Rusya pazarına bağlı olarak sıkıntı yaşandığı ve firmaların zor duruma düştüğü yönünde söylentiler dolaşıyordu bir süredir. Bu söylentilerin doğru olup olmadığını yetkili bir ağızdan, Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçı Birlikleri Başkanı Salahattin Kaplan’dan öğrenmek için kapısı çaldık.
Gayet net ve samimi açıklamalar yapan Kaplan, işlerin çok iyi gittiğini ve yeni hedefl er belirlediklerine özellikle vurgu yaptı. Kaplan, geçen yıl Türkiye’de 2 milyar 354 bin 635 dolar düzeyindeki halı ihracatının yüzde 57’lik kısmını yani 1 milyar 605 bin 593 dolarını Gaziantep’in yaptığını ifade etti.
Ülke genel ihracatı yüzde 4 civarında, Gaziantep ihracatı yüzde 2,5 civarında artarken Gaziantep’in halı ihracatının yüzde 6.5 arttığına dikkat çekti. Kaplan’ın verdiği bilgilere göre Gaziantep’in lokomotif sektörü halıda 180 üretici 25 bin kişiye istihdam sağlıyor. Bir halı firmasının yaklaşık 100 tedarikçisi bulunuyor. Yan sanayisiyle birlikte halı sektörü yaklaşık 50 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Kaplan, zaman zaman sektörle ilgili bazı dedikoduların yapıldığını şimdilerde de Rusya pazarına bağlı olarak sektörün sıkıntı yaşandığına dair duyumlar aldıklarını belirterek, bu söylentilerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığına söyledi. İhracatta en önemli pazarlarının sırasıyla Suudi Arabistan, Irak, Amerika, Libya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Almanya ve Rusya olduğunu kaydederek, Rusya’nın 8. sırada geldiğini ifade etti. Rusya’nın Gaziantep halı ihracatındaki payının sadece yüzde 2.7 olduğunu dile getiren Kaplan, zaten 2 yıldır süregelen sıkıntılar nedeniyle Rusya pazarından çıkmak istediklerini belirtti.
180 firmanın arasında 3-5 firmanın sıkıntısının olmasının normal olduğunu, asıl mesleği halıcılık olan hiçbir firmada sıkıntı yaşanmadığını vurgulayan Kaplan, “Halıcıların yatırım maliyeti çok yüksek bu yüzden de zor bir sektör. En ufak bir halı makinesi 1 milyon euro. Konuşulan firmaların 1 milyon dolarlık yatırımı yok ancak 30-50 milyon dolar borçlanmışlar. Bu nedenle de zora girmişlerdir. Herkesin bankada borcu vardır. Türkiye’nin gerçeği bu, Gaziantep’in gerçeği bu. Bankacıların sektörle ilgili bir sorunu varsa bana gelsinler, ben istedikleri her türlü sorularını cevaplamaya hazırım” diye konuştu.
Halı sektörünün Gaziantep ve ülke için önemine vurgu yapan, sektördeki dedikoduların gerçeği yansıtmadığını çok net rakamlarla ortaya koyan Kaplan’a teşekkür ederek yanından ayrıldık.