HAGİAD'ın daveti ile Keyseri'de son durumu gördüm

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Hacılar eskiden köy imiş. Şimdi ilçe. Aydın, Mülkiyeli bir kaymakamı ve de dinamik bir belediye başkanı var. Belediye Başkanı Ahmet Herdem, Hacılar'ın özelliğine dikkati çekiyor.

Hacılar, eskiden beri eğitime önem veren, girişimci ruha sahip bir yerleşim bölgesi.

Şimdilerde belediyenin girişimi ile Hacılar'da okul öncesi (7 yaş öncesi) okullaşmada da yüzde 100 hedefine ulaşılmış. Belediye, üniversitede okuyanlara her ay 150 TL katkı bursu veriyor. Hacılar'daki gençlerin üniversite hazırlık kursları faturalarını ödüyor.

Hacılar Organize Sanayi Bölgesi şimdilerde Kayseri Sanayi Bölgesi'nin bir parçası. Hacılar Organize Sanayi Bölgesi'ni dolduran Hacılar'dan yetişmiş girişimciler, şimdilerde diğer organize sanayi bölgelerinde ve üretime dönük serbest bölgede faaliyet gösteriyor.

Üretime dönük organize sanayi bölgesinde, önce Gürkan Ofis Mobilyaları Sanayi tesislerini gezdim.

40 bin metre kapalı alandaki tesis sadece ihracat için faaliyet gösteriyor. 550 çalışanı var. Geçen yıl 39 milyon TL ihracat gerçekleştirmişler. Gürkan'ların ayrıca organize sanayi bölgesinde de bir üretim tesisleri var. Bu tesis yılda 30 milyon TL ciro yapıyor.

Almanya'da montaj ve satış için bir şirket kurmuşlar.

Serbest bölgede sadece ihracata dönük faaliyet gösteren bir başka sanayi tesisi Coreal Alüminyum Kablo Sanayi tesisi. 2005 yılında üretime başlamış. Has Çelik ve Halat Sanayii'nin bir yan kuruluşu.

Şu günlerde 110 kişi ile 3 vardiya çalışıyor. Türkiye'de üretilmeyen özel kablo ve iletkenleri, çelik tel ve alüminyum iletkenleri yapıyor. Enerji nakil hatlarında kullanılan iletkenler ile ilgili olarak grubun geçen yılki ihracatı 110 milyon dolar, Coreal'inki 47 milyon dolar.

Organize sanayi bölgesinde Turkuaz Seramik tesislerini gördüm. 15 yıl önce Özkaya ailesi tarafından kurulan tesis günümüzde başta gelen 5 vitrifiye üretim tesisinden biri. Üretiminin yüzde 50'sini ihraç ediyor. Abidin Özkaya, ticaretteki birikimlerini bu yatırıma aktarmış. Genel müdür Abdurrhman Özkaya doğalgaz fiyatlarındaki iniş çıkışların maliyet hesaplarını bozduğunu, ihracatta istikrar sağlanmasını güçleştirdiğini söylüyor.

Kayseri'de Çelik Kapı Sanayii'nde büyük gelişme var. Sadece iç pazar için değil, dış pazara dönük üretim sürüyor.

Tuna Çelik sadece çelik kapı yapmıyor. Damper de üretiyor. Çelik Kapı tesisini ayırmış. Yeni, pırıl pırıl bir yatırım yapılmış. Hem üretim bölümünü gördük, hem de çalışanların karavanasından karın doyurduk.

1975 yılında eski sanayi bölgesinde kurulan Emek Çelik, 9.500 metrekare kapalı alanda 80 çalışanı ile kapı üretiyor. 21 ülkeye ihracat yapıyor.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ne gittiğimde, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün babası Hacı Ahmet Hamdi Gül'ü arar sorarım. Hacı Ahmet Hamdi Gül ile arkadaşı ve ortağı Mustafa Yalçın'ın yeni üretim tesisleri pırıl pırıl. Parkim ve Parkstore markası ile kent mobilyaları üretiyorlar. Şimdilerde ortakların iyi yetişmiş ve mühendis olmuş çocukları işin başında.

HAGİAD'ın (Hacılar Genç İşadamları Derneği) Hacılar'daki toplantı salonunda Hacılarlı girişimcilerle sohbet ettik. Toplantı sonu HAGİAD Genel Sekreteri Alper Özkaya, konuşulanları derleyerek HAGİAD'lıların ekonominin bugünkü durumu hakkında görüş ve önerileri haline getirdi.

Alper Özkaya'nın girişimi, ilgisi ve yardımı ile gerçekleşen bu son Kayseri gezisinde moralim düzeldi.

Önce Kayseri pırıl pırıl. Sonra görülüyor ki, Kayseri'de "öldüm-bittim" havası yok. Tersine ihracata yüklenerek üretimi aksatmamaya çalışıyorlar...

Tüm yazılarını göster