Haftaya genel bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com
Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım
 
Geçtiğimiz hafta, bazı olumlu makro veriler piyasalarda olumlu ivmenin devam etmesini sağladı. ABD'de haftalık  işsizlik maaş başvuruları 37.000 kişi olarak düşüşe işaret ederken, Çin'de ekonominin büyüme hızı son çeyrekte yıllık bazda yüzde 7.9'a yükseldi. Önceki çeyrekte bu rakamın yüzde 7.4 olduğunu hatırlatmak isteriz. Ayrıca sanayi üretiminin ve perakende satışların da Aralık ayında beklentileri aştığını söylemek mümkün. Küresel ekonominin ABD ve Çin öncülüğünde toparlanma sürecine girip girmeyeceğinin sorgulanması piyasalara destek olan ana konular olurken, global merkez bankalarının politika değişikliğine gitme olasılığı ise 2013 yılı için en büyük risk. Bilindiği üzere ABD ve Çin'de açıklanan PMI endeksleri (Satınalma Yöneticileri Endeksi) toparlanma sinyali verirken Avrupa tarafında açıklanan PMI'lar dip görüntüsü çizmeye başladı.
 
Tüm bu olumlu gelişmeler olurken, ABD'de borç tavanı konusunun piyasaların gündemine henüz girmediğini düşünüyoruz. Bu anlamda borç tavanı görüşmelerinin oldukça çetin geçme ihtimalini küçümsememek gerekiyor. Piyasalarda gelinen seviyeleri de göz önüne aldığımızda önümüzdeki günlerde ABD'de borç tavanı konusu başta olmak üzere kamu harcamaları kesintileri ile ilgili müzakereler ve euro bölgesinde bazı politik gelişmelerin kısa vadeli riskler olarak ön planda yer alabileceğini söyleyebiliriz.
 
Son haberlerde ise Cumhuriyetçiler'in borç tavanı konusunda yeni bir ertelemeye hazırlandığı konusunda haberler var. Cumhuriyetçiler borç tavanı konusuna karşılık kamu harcamalarında kesinti talep ediyor. Ancak Başkan Obama'nın kamu harcamaları konusunda pazarlığa kapalı duruşunu not edelim. 
 
Hafta genelinde Japonya Merkez Bankası BOJ ve TCMB toplantıları odak noktasında. Bilindiği üzere BOJ'dan agresif parasal genişleme beklentileri bir süredir Japon Yeni'nde zayıflama eğilimine neden oluyor. Beklentiler, bankanın varlık alım programında artışa gideceği yönünde. Ayrıca yüzde 2 enflasyon hedeflemesi bir diğer konu. 
 
Bunların yanı sıra ABD'de makro veri tarafında bu hafta ikinci el konut satışları açıklanıyor. Avrupa tarafında ise bu hafta Ocak ayı PMI endeksleri odak noktasında olacak. Ayrıca Almanya reel sektör güven endeksi IFO'nun ön planda olacak bir diğer önemli veri olduğunu söyleyebiliriz. 
 
Tüm yazılarını göster