Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim SARIŞEN / Yapı Kredi Yatırım

Geçtiğimiz hafta FED Başkan adayı Yellen, Senato konuşmasının soru-cevap kısmında güvercince sinyaller verdi. Yellen’ın bu açıklamaları, örneğin bir varlık balonu olmadığına yönelik  vurguları;  ABD piyasalarındaki ralliye destek oldu. S&P 500 endeksi, Yellen’ın açıklamaları ardından yüzde 1,72 yükselirken, haftayı 1798 ile rekor seviyeden tamamladı. ABD 10 yıllıkları 2.70’lere doğru geri çekildi.  Gelişmekte olan piyasalarda ise tarım dışı istihdam verisi sonrasında yaşanan negatif ayrışma ardından “Yellen” açıklamaları ile birlikte tepki yükselişleri gördük. MSCI GOP endeksi Yellen konuşması ardından dolar bazında yüzde 1.38, MSCI Türkiye ise yüzde 4.73 yükseldi. 

Kısa vadede “Yellen” açıklamalarının riskli varlıklar üzerindeki pozitif etkisini görmeye devam edebileceğimizi düşünüyoruz.  Ancak daha uzun vadede baktığımızda, S&P 500 gibi bazı benchmark endeksler rekor seviyelerinde bulunurken, bazı varlık volatilite göstergeleri düşük seviyelerini koruyor. Buna paralel, gelişmekte olan piyasalar gibi riskli varlıklara yönelik görece nötr bir duruşun daha uygun olabileceğini söylemek mümkün.

Bu doğrultuda da önümüzdeki günlerde FED’in para politikasına yönelik gelişmeler piyasalarda en önemli konulardan biri olmaya devam edecek. 20 Kasım FED toplantı tutanakları, FED’in 18 Aralık toplantısı ve öncesinde 6 Aralık’ta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı  piyasalar açısından oldukça önemli. Tarım dışı istihdam verisinde Ekim ayındaki güçlü rakam ve önceki aylara yapılan yukarı revizyonlarla son üç aylık ortalama, önemli eşik olarak vurgulanan 200.000’inin üzerinde, 202.000 seviyesinde seyrediyor.

Buna paralel de haftalık işsizlik maaşı başvurularının  her ne kadar yüksek oynaklık gösteren bir veri olsa da tarım dışı istihdam rakamına yönelik öncü gösterge olarak izlenmesi nedeniyle Kasım ayına yönelik vereceği sinyaller önemli olabilir.

Kasım ayında işsizlik maaşı başvuruları rakamlarında dört haftalık ortalamada gerileme sinyalinin devamı, yani 6 Aralık’ta açıklanacak tarım dışı istihdam rakamı öncesinde, haftalık rakamların istihdamdaki iyileşmeyi destekleyip desteklemediğini izliyor olacağız.

Diğer taraftan ECB’nin faiz indirim kararı ardından Japonya Merkez Bankası’ndan (BOJ) gelebilecek politika adımları, BOJ’un ek parasal genişleme adımları atıp atmayacağı, buna bağlı olarak da Kasım ve Aralık ayı toplantıları global piyasaların en önemli gündem maddeleri arasında yer alabilir.

Yurt içinde TL’deki seyir dolayısıyla da Merkez Bankası’nın politika uygulamaları en önemli konu olmaya devam ediyor. Bu doğrultuda da öngörülüğü arttıracağına yönelik vurguları dikkat çeken TCMB’nin 19 Kasım PPK toplantısı bu haftanın en önemli gündem maddesi. Kısacası bu hafta dışarıda FED toplantı tutanakları, içerde ise TCMB PPK toplantısı haftaya yön verecek ana gelişmeler olabilir.

Tüm yazılarını göster