Haftaya bakış

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Yeşim Sarışen / Yapı Kredi Yatırım

Büyük resme bakacak olursak ABD'de son açıklanan tarım dışı istihdam rakamının FED'in mevcut politikalarının devamı için yeşil ışık olarak algılanması ve küresel ekonominin ABD - Çin öncülüğünde toparlanma beklentisi ön planda olmaya devam ediyor. Yine de kısa vadede kurlar konusu başta olmak üzere, İspanya ve İtalya gibi Avrupa kaynaklı risklerle, ABD'de bütçe konsolidasyon riskleri önem kazanıyor. Piyasalarda gelinen seviyeleri de göz önüne aldığımızda bu konularla ilgili gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyoruz. Ayrıca Çin Merkez Bankası'nın son çeyrek enflasyon raporunda, enflasyonist risklere dikkat çekmesini ilginç buluyor ve yakından takip edilmesi gereken bir konu olduğunu düşünüyoruz.

Geçtiğimiz hafta yurtdışında yine kurlar konusu ön plandaydı. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin Perşembe günü tahminden daha yumuşak olan açıklamaları ile birlikte, euroda kar satışları gördük. Japonya tarafında ise, Bank of Japan (BOJ) üyesi Sato'nun son açıklamalarıyla birlikte Maliye Bakanı Aso'nun yendeki zayıflamanın fazla hızlı gerçekleştiğine dair ifadeleri oldu. Bu açıklamalar doğrultusunda Japon yeninde bir miktar toparlanma var. Diğer taraftan İspanya ve İtalya gibi Avrupa kaynaklı riskler ön planda. İspanya'daki politik gelişmelere yönelik haber akışı ile birlikte satışların görüldüğü İspanya borsasında Draghi'nin açıklamaları ile tepki alımları görüldü. İtalya tarafında ise son anketlerde Berlusconi'nin oylarının arttığına ilişkin yeni haberler soru işaretleri yaratıyor.

Bu haftanın odak noktasında kurlarda yaşanan son hareketler paralelinde 15 Şubat'taki G20 zirvesi yer alıyor.  Toplantı öncesi G7 yetkililerinden gelebilecek olası açıklamalar önemli olabilir. Makro veri tarafında ABD'de açıklanacak perakende satışlar verisi, çalışanlara getirilen vergi artışı sonrasındaki ilk rakam olması açısından önemli. Avrupa tarafında 4. çeyrek büyüme verileri, Asya'da ise Japonya büyüme verisi ile birlikte BOJ toplantısı ön planda. Yeni başkan öncesinde politika değişikliği beklentisi yok. Başbakan Abe'nin yeni BOJ Başkanı'nı ABD ziyareti sırasında açıklaması bekleniyor. Ayrıca İngiltere enflasyon raporu haftanın bir diğer gündem maddesi. Yurtiçinde ise petrol fiyatlarındaki seyir başta olmak üzere hazine ihaleleri ve cari işlemler açığı rakamı ön planda olacak. 

Tüm yazılarını göster