Haftanın tek kazananı gümüş

Nazlı Gökçe MİS Troy Kıymetli Maden Tic. A.Ş nazli.mis@troypm.com

Altın geçtiğimiz hafta ağırlıklı olarak aşağı yönde hareket etti. 1090 dolar/ons seviyesini korumaya çalışırken ABD'nin Tarım Dışı istihdam verisiyle dalgalanarak 1100 dolar/ons'a doğru uzandı. Haftalık kaybını yüksek oranda telafi eden altın, yine de yüzde 0.2 oranında kırmızıda kaldı. Gümüş haftayı pozitif kapatan tek kıymetli oldu. 

Altın yeni haftaya 1096 dolar/ons seviyesinde, ayı piyasasının pençesinde giriş yaptı. ABD’den açıklanan Üretim endeksinde 54’ten 56’ya yükseliş kaydedilirken, yeni siparişlerde de artış gözlendi. Altın, adım adım geri çekilerek Salı sabah 1081.10 dolar/ons ile en kötü fiyatı kaydetti. Avrupalı yatırımcılar madeni tekrar 1090 dolar/ons üzerine çıkarmayı deneseler de, doların 1.0850'ye uzanmasıyla bu seviyede tutunamadı. ABD’nin New York iş aktivitesi endeksi yılın en yüksek seviyesini gösterirken, fabrika siparişlerinin de beklentileri aşması, altın negatif fiyatlandı. Perşembe günü haftalık işsizlik başvuruları beklentilere yakın açıklanınca altın alıcıları harekete geçerek madeni 1094 dolar/ons’a kadar taşıdılar. İstihdam piyasasına dair çok da renkli verilerin gelmemesi altının yararına oldu. Cuma günü itibariyle ABD'nin en önemli ekonomik göstergelerinden olan Tarım Dışı İstihdam rakamları 215 bin olarak açıklandı. Ekonomistlerin istihdam için tahmini 215-225 bin arasında değişiyordu. Ülkenin işsizlik oranı aynı ayda yüzde 5,3 olarak kaldı. Piyasa beklentisi de oranın değişmeyeceği yönündeydi. Altın 1083 dolar/ons'a kadar darbe alsa da sonrasında tepki alımlarıyla toparlanarak 1099.75 dolar/ons ile haftanın en iyi fiyatını kaydetti. Seans sonunda 1092.93 dolar/ons'tan dengelenen altın önceki haftanın 3 dolar gerisinde kalarak haftayı kırmızıda bitirdi. Platin ve paladyum yüzde 2.5 oranında değer kaybederken, gümüş 14.80 dolar/ons kapanış fiyatıyla artıda kalmayı başardı. 

Altın, iyi gelen ekonomik verilerin yatırımcıları kayıt piyasasına çekmesinden dolayı cazibesini kaybediyor. Yine de sadık yatırımcıları sayesinde kritik eşiklerden dönmeyi başaran altın, aslında orta vadede tehlikede. Yaklaşan FED toplantısı ve faiz meselesi altın için fondaki mücadele konusu olmaya devam ederken bu hafta içinde altın 1120 dolar/ons'a kadar uzanabilir. Kar satışları kapıda olacağından yatırımcılar tetikte olmalı.

Tüm yazılarını göster