Güney Kıbrıs sorunu bizi nasıl etkiler?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com
Güney Kıbrıs'taki ekonomik ve mali çöküntü ve krizin çözümü için uygulanacak acı tedbirler acaba bizi nasıl etkiler?
Bizi derken sorunun iki bacağı var: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni nasıl etkiler Türkiye Cumhuriyeti'ni nasıl etkiler?
Önce bundan sonra Güney Kıbrıs'ta olacakları tahmin etmeye çalışalım. Kriz sonucu Güney Kıbrıs büyük olasılıkla gene Euro Bölgesi'nde kalacak. Euro kullanacak.
Fakat krizin en kötü etkisi bankacılık siteminde görülecek.
Güney Kıbrıs ekonomisini ayakta tutan 2 ana sektör var: Turizm ve bankacılık.
Turizm sektörü sarsılsa da ayakta kalacak. Fakat banka sektörü yıkılacak. Çünkü banka sektörü demek güven demek. Ve de Güney Kıbrıs bankalarının özelliği," off-shore"  bankacılık yapmak, başka ülkelerin parasını çekmek, bu parayı değerlendirmek  idi.
Burada bir noktayı hatırlatmakta yarar var. Güney Kıbrıs Bankalarında 70 milyar euroya yakın mevduat var ama bu mevduat  kredi olarak kullandırılmış. Bu ölçüde para Güney Kıbrıs içinde kullandırılamayacağına göre büyük bölümü Yunanistan'a gönderilmiştir. Yunanistan da da bu kredilerin (ister devlet kağıdında ister reel sektörde olsun) durumları her halde sallantıdadır.
Kriz nedeniyle alınacak kemer sıkmaya dönük politikalar sonucu her halde  halkın yaşam düzeyinde daralma olacaktır.
Sonuçta bütün bunlar dolaylı olarak turizm sektöründeki havayı da olumsuz etkileyecektir.
Gelelim en önemli noktaya. Güney Kıbrıs'lılar için  büyük değer taşıyan bir sektör var: Enerji sektörü.
Eğer doğalgaz ve petrol sondajları olumlu neticelenir ve üretim başlar ise, doğalgaz ve petrol geliri Güney Kıbrıs'ı abad eder. Ekonomik ve mali sorunlar sona erer.
Zaten Güney Kıbrıs 'a moral veren de bu ümittir. 
İyi de, acaba doğalgaz ve petrol çıktığında Kuzey Kıbrıs'ın ve de onun arkasında duran Türkiye'nin politikası ne olacaktır? Doğalgaz ve petrol gelirinin tek başına Güney Kıbrıs'a gitmesine rıza gösterilecek midir?
Bu konunun doğrudan kriz ile ilgisi yok ama kriz devam etse de sona erse de doğalgaz ve petrol gelirinin paylaşımı önümüzdeki dönemde ciddi tartışmalara yol açacaktır.
Güney Kıbrıs'daki sorunlar Kuzey Kıbrıs'ı nasıl etkiler ? Olumlu da etkilemez, olumsuz da etkilemez. Kriz nedeniyle Güney'den Kuzey'e para da kaçmaz, turist de kaçmaz.
Güney Kıbrıs'ın kriz sonu ekonomik ve mali çöküntü yaşaması, kurtarma planları, adanın birleşmesinin önünü açmaz. Güney Kıbrıs eski sert politikasını sürdürür.
Yunanistan battı batıyor tartışmaları nasıl gündemden kalktı ise bir süre sonra Güney Kıbrıs tartışmaları da unutulur. AB otoriteleri Yunanistan gibi Güney Kıbrıs'ı da feda edemez.
 
Tüm yazılarını göster