Güneş enerjisi

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com


 

Yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren Form Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tunç Korun, Türkiye'nin enerji kaynaklarında çeşitliliğine gitmesini, tek bir ülkeye bağımlı olmaktan kurtulması gerektiğini söylüyor. Korun, "Doğalgaza sağlanan imkanlar neden güneşten sakınılıyor? Türkiye yoluna böyle devam ederse enerjide Rusya'ya bağımlı olacak" diyor.


Tunç Korum ile Elif Ergu bir söyleşi yapmış. Söyleşi Vatan Gazetesi'nde yayınlandı.


Tunç Korun diyor ki, "Güneş enerjisinden elektrik üretme işinde bir numaralı ülke Almanya. Biz de Avrupa'daki örnekleri yakından takip ettik. 6 yıldır çalışıyoruz. Dünya piyasasının 3'te biri Almanya'da. Hem uygulamaları hem de teknik donanımları var.


Almanya'nın en fazla güneş gören sınırı, Türkiye'nin en az güneş gören ucundan daha verimsiz. Türkiye'nin her yeri verimli güneş bakımından. Dünyada potansiyeli en yüksek ülkelerdeniz ama kullanmıyoruz. Dünyada bu konuda 50 bin megawatt'a yakın kapasite var, Türkiye'nin şu anda ölçülmemiş olan bizim tahminimiz 4 megawatt civarında. Kısacası potansiyelde ilk 5'teyiz ama kuramıyoruz sistemi.


Ucuz bir uygulama değil. Bütün devletler teşvik ediyor çünkü kullanım arttıkça maliyet düşüyor. Türkiye teşvik vermemekte ısrar etti, bu nedenle yavaş gelişti. Fotovoltaik fiyatları hızlı değişiyor. 1 kilowatt elektrik üretecek sisteme 5 bin euro teklif veriyorduk, şu anda 1.500 euroya fiyatlandırır hale geldi.


Devlet enerji çeşitliliği diyor, güzel doğru şeyler söyleniyor ama uygulamada çok yanlışlar oluyor.

'Kaynak çeşitliliği yaratılacak' deniliyor.


Türkiye enerjisinin yüzde 50'sini Rusya'dan alıyor, Rusya'yla iki nükleer enerji santrali yapılacağı da söyleniyor. Bu nasıl olacak?


Neden rüzgara ve güneşe daha çok destek verilmiyor. Türkiye'nin doğru yolu rüzgar ve güneşe ağırlık vermek olmalı. Doğalgaza sağlanan imkan neden güneşten sakınılıyor?


Türkiye eğer böyle devam ederse yoluna enerji konusunda tek ülkeye, Rusya'ya bağımlı olacak.
 

Elif Ergu soruyor: Türkiyenin ilk güneş ışığı aydınlatma sistemini kurmuşsunuz. Sunvia adı verilen bu sistem ne işe yarıyor. Kimler bundan yararlanıyor? Tunç Korun cevaplıyor: Bazı büyük kuruluşlarda gün ışığı aydınlatma konusunda ve elektrik harcamalarını düşürmek için bir çalışmalari yapıyorduk. Daha sonra gün ışığı aydınlatma cihazını yaptık. Bunu da geliştirmek istedik. Türkiye'de ilk biz yaptık bunu. Günışığı aydınlatmasını şu anda Migros ve Tansaş'larda kurduk. Büyük hacimli yerlere uygun oluyor. Fabrikalar, alışveriş merkezi ve oteller için yararlı bir sistem. Örneğin Özdilek Alışveriş Merkezi yaptırdı. AVM'lerde çok elektrik kullanılıyor. Bu güneş enerjisiyle çare olmak mümkün değil. Bizim önerimiz binanın tümü için değil baz kullanım için güneşten elektrik üretmeyi hedefliyoruz.


Ticari olan her tip binanın çatısında, otoparkında kullanılması mümkün.


Sayın okuyucularım, enerji sorunundan, enerjide yerek kaynakların kullanımından söz edip duruyoruz.


Rüzgar ve güneş enerjisi konusu gündemde. Rüzgar enerjisinden yavaş da olsa yararlanmaya başladık. Fakat güneş enerjisinin önemini henüz anlayabilmiş değiliz. Güneş enerjisi konusunda nerelerin yapıldığını da pek bilmiyoruz.
 

Elis Ergu'un söyleşisinden ben çok şeyler öğrendim. O nedenle de belli bölümlerini sayın okuyucularıma aktarmak istedim.

Tüm yazılarını göster