Güler Sabancı, MIT Üniversitesi'nde öğrencilere liderliği anlattı

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com



ABD'deki "Institute of Technology (MIT) Üniversitesi", dünyanın önde gelen eğitim kuruluşlarından biridir.
Bu üniversitenin Sloan İşletme Fakültesi'nin dünyanın değişik ülkelerinden üniversite üstü eğitim için gelen "iş aleminin içinden-belli süre iş deneyimi olmuş" kadınlar ve erkekler için özel eğitim programları var.
Üniversitenin bu programlar kapsamında "İnovatif Liderler Serisi" başlığı altında düzenlediği konferanslara dünyanın değişik ülkelerinde öne çıkmış, iş aleminde lider olarak tanınan kişiler konuşma yapmaya davet ediliyor.
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, geçen hafta Boston'da Sloan İşletme Fakültesi'nin İnovatif Liderler Serisi kapsamında bir konferans verdi.
Güler Sabancı, Türkiye'nin son 30 yıllık çerçevesinde, kariyerindeki kilometre taşlarını ve tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Güler Sabancı, 1985 yılında, 30 yaşında, topluluğun kord bezi şirketi Kordsa'nın Genel Müdürü olduğunu belirterek, "1980'ler Sabancı için birlikte çalışma ve işbirliği dönemiydi. Türkiye dışa açıldıkça biz de onun izinden gidiyorduk. %50-50 oranında bir uluslararası ortaklığa ilk kez seksenli yıllarda girildi. Ortaklık görüşmelerini ben yürüttüm ve bunlardan çok şey öğrendim. Her şeyden önce uzlaşma becerilerinin önemini ilk elden öğrendim ve sahip olduğum becerileri geliştirme fırsatı buldum" dedi.
"Ortaklıklar hakkında bilinmesi gereken şu: en kötü senaryoyu beklemelisiniz, ancak en iyisi için hazırlık yapmalısınız. Ortaklık bir takım oyunudur. Ortaklarınız hem müttefikiniz hem de anlaşmayı sağlayana kadar rakibinizdir. Ama ortaklık kurulduktan sonra ideali, ortaklarınızla müttefik olmanızdır. Belçikalı Beakaert ile bir ortaklık planladığımız ilk zamanlarda, kurulacak %50-50 ortaklıkta kimin patron olacağına dair farklı sesler çıkıyordu. Sakıp amcam "Patron proje olur" fikrine inandı. Dolayısıyla bir ortaklığa girerken egonuzu kapıda bırakmalı, projeye güvenmelisiniz
 2004 yılında amcamın vefatından sonra, Sabancı Holding'e Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçildim. Her liderin kendine has bir aracı vardır. Benim özel aracım arama konferansı oldu. Bir kez daha bir araya geldik, bu kez şirketimizin geleceğini şekillendirme konusunda görüştük. Sonuç olarak, odaklanma kararı aldık ve dokuz iş kolunda faaliyet gösterirken bu rakamı beşe indirdik. Yeni bir iş kolu olan enerjiyi ekledik ve daha çok pazarlama odaklı bir şirket haline geldik. İK alanındaki performans kriterlerimizi farklılaştırdık ve Sabancı Topluluğu'nun çehresini tamamen değiştirdik" dedi.
Konuşmasının sonunda Güler Sabancı, dinleyicilere bir iş kadını gözü ile "liderlik" konusundaki görüşlerini anlattı.
Güler Sabancı'ya göre iş aleminde iyi bir lider olabilmenin olmaz ise olmaz ilkeleri şunlar:
- Tüm gelecek senaryolarına açık olma
- Peşin hükümlü olmama ve peşin hükümlü olanların karar süreçlerindeki etkinliğini minimize etme,
- Çok farklı kaynaklardan ve iddia sahiplerinden (stakeholderdan) yararlanma,
- Yeni oluşumlarda, onu uygulayacak gerek kurum içi gerek kurum dışı yöneticilerin tasarım süreçlerinde olması için azami çaba gösterme,
- Arama konferansı gibi katılımlı yönetim yöntemlerini kullanarak ortaya çıkacak aklın mümkün olduğu kadar ortak akla getirilmesini sağlama,
- Aklına güvendiği yönetici ve arkadaşlarına danışma
- Karar vericilerle (hissedarlar dahil), arayüzü doğru kurarak sahiplenmelerini sağlamak,
- Yeniyi bulma heyecan ve kararlılığı göstermek
- Tüm farklı görüşleri aksi veya muhalif olabilecekleri bilinse de tartışma süreçlerinde bulundurmak
- Tamamlanmamış kararların belirsizliği ile yaşayabilme ama tamamlandıktan sonra kararlılıkla uygulama ve uygulatma
- Önerileri değerlendirirken "hayır" veya "olmaz" diyerek söze başlamama
- Çok iyi bir sunuş ve anlatım yeteneği: Ses tonu ve modülasyonunu iyi kullanabilme
- Başkalarının başarısını tanıma ve takdir etme
- Önceliklendirme/Odaklanmanın başarıdaki anahtar rolü
- Mentorluğun/Koçluğun önemine inanma ve rol alma
- İnovasyon ve eğitime olan inanç ve kararlılık
Görülüyor ki "olmaz ise olmaz" şartlar listesi çok uzun. İşte o nedenle de iş aleminde herkes kolay kolay lider olamıyor.
 

Tüm yazılarını göster