Borsa endeksi geçtiğimiz hafta 96491 seviyesi ile yeni bir rekor oluşturdu. Genel olarak küçük çaplı yorulmalar gözlüyor olsak da piyasadaki ılımlı hava devam ediyor. Borsanın yükseliş ivmesini bu şiddette korumasında küresel rüzgârların gelişmekte olan ülkeler lehine esmesinin ve referandumun sona ererek belirsizliğin ortadan kalkmasının yanı sıra, borsa şirketlerinin açıkladıkları 1.çeyrek sonuçlarının beklentilerin üzerinde gelmiş olmasının büyük etkisi olduğunu söylemek mümkün.
Özellikle piyasa değeri büyük şirketlerde gelen finansalların sadece net kar rakamı bazında değil, operasyonel karlılık olarak da beklentileri geçmesi, analistlerin hedef fiyatlarında yukarı yönlü revizyonlar yapmasına neden oldu. Bu gelişmeler zaten iyi esen rüzgârlar arasında borsada alımların devam etmesini sağladı ve rekor seviyelere ulaşmış olduk.
Geldiğimiz noktada ikinci çeyreğe yönelik bilanço beklentileri halen güçlü seyrediyor ve hisselerde göz ardı edilemeyecek derecede yükseliş potansiyelleri bulunuyor. Global kanattan ters bir rüzgâr gelmedikçe endeksteki yükselişin 2.75 sent seviyesindeki 98000 seviyesini test etmesi muhtemel görünüyor.
Şirketlerin bilançoları 12 Mayıs tarihinde tamamlandı. Sanayi şirketlerinin toplam karı geçen yıl aynı döneme göre %72 artışla 4.787 milyon TL seviyesine ulaştı. Bu hesabı Tüpraş’ı çıkarıp yaptığımızda toplam net kar rakamı aynı dönemde yine etkileyici bir oranda %45 artışla 3.918 milyon TL seviyesinde oluşuyor. Bankaların net kar rakamları ise aynı dönemde %66 büyüme ile 12.534 milyon TL seviyesine ulaşmış durumda. Faaliyet karlarındaki büyümenin de bu oranlardan aşağı kalır bir tarafı yok. Bunun yanında kar marjlarında da ciddi artışlar görülüyor.
Sonuç olarak şirket karları beklentileri yüksek tuttuğu sürece endekste pozitif eğilim devam edecektir ve oluşan kar satışları iyi bilançoya sahip şirketlerde alım fırsatı yaratacaktır. Endekste ağırlığı yüksek şirketlerde beklentilerin iyi olması nedeni ile endekste gelebilecek satışların çok derin olmasını beklemiyorum. ABD S&P endeksinde Trump kaynaklı oluşabilecek sert satış dalgası global piyasalar için en ciddi tehdit gibi görünüyor.