Gözler Bernanke'de

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk - Yapı Kredi 

Geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Draghi'den gelen açıklamalar piyasalarda olumlu algılandı. Böylece hisse senedi ve bono piyasalarına moral verdi.
ECB toplantısı sonrası Draghi tarafından yapılan açıklamalar ECB'nin faiz indirimini ciddi bir olasılık olarak değerlendirdiğini düşündürüyor. 
Ancak Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam rakamının piyasa beklentilerinin üzerinde olması ile global piyasalarda bono faizleri yükseldi. ABD borsa endeksleri de geneli itibariyle veriden sonra yükseldi fakat gelişmekte olan ülkelerin piyasaları olumsuz ayrıştı. 
Bizce burada iki konunun akılda tutulmasında fayda var. Bunlardan ilki, ABD'den gelen veriler her ne kadar toparlanmaya işaret etse de, geneli itibariyle ekonomik büyümede ciddi bir hızlanma sinyali çok fazla içermiyor. Dolayısıyla, ABD Merkez Bankası'nın (FED) çıkış stratejisi konusunda çok acele etmesini gerektirecek bir ekonomik durum şuanda görünmüyor. İkinci konu ise küresel anlamda enflasyon ve büyüme verilerinin de diğer merkez bankalarının çıkış stratejileri konusunda acele etmelerini gerektirecek bir durum gözlemlenmiyor. ECB'nin ve İngiltere Merkez Bankası'nın son açıklamaları da bu paralelde değerlendirilebilir. 
Cuma günü açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisinden sonra ABD borsa endekslerinin faizlerle birlikte artması global risk iştahının önümüzdeki dönem nispeten daha olumlu bir seyir izlemesi olasılığını da gösteriyor. Bu hafta FED Başkanı Ben Bernanke'nin yapacağı konuşma piyasalar açısından önemli. Bu konuşmada Bernanke daha yumuşak ifadeler kullanabilir.

Tüm yazılarını göster