Gözler Avrupa'da

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Avrupa'nın son iki sene boyunca bir düzineden fazla düzenlediği krizle mücadele zirvelerinin sonuncusu hafta sonu yapıldı. Bu zirvede IMF'nin rolünün güçlendirilmesi adına bir takım yollar arandı. Yunanistan'ın borçları konusunda da yatırımcıların gönüllü bir şekilde iskontoya gitmesi planını yenilemeye başlamışlar gibi duruyor.

Hafta sonu yapılan toplantıda hemen uygulanacak kapsamlı bir plan ortaya çıkmadıysa da 26 Ekim'de yapılacak olan ikinci AB liderler zirvesi öncesi yavaş yavaş bazı uzlaşıların ortaya çıktığını düşünüyoruz. Bu uzlaşı uzun vadeli sorunlara çözüm olmasa da daha kısa vadede piyasaları olumlu etkileyebilir.

Görüşmelerden, Almanya'nın etkisinin arttığı anlaşılıyor. Çarşamba günü açıklanması beklenen planın neler içereceği henüz belli değil. Ancak halihazırdaki yardım mekanizmasının gücünü kaldıraç etkisiyle arttırmaya yönelik adımlar içerebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca yeniden sermayelendirme içerebileceği ve IMF'nin de rolünün arttırılabileceği izlenimi edinmek mümkün.

Şu an kaldıraç etkisinin nasıl artırılacağı konusunda çeşitli seçeneklerin ele alındığı anlaşılıyor. Örneğin son haberler, bu yardım mekanizmasını önceki ile birleştirme yönünde. Başlangıçta,  yeni mekanizmanın 2013 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Şimdi son plan bunu 2012 ortalarına yetiştirmek gibi gözüküyor.

Tüm bu planlardaki ortak sorun ve risk Almanya Fransa, Hollanda gibi çekirdek ülkeler vasıtasıyla sağlanacak mali garantilerin, ülke parlamentolarından geçirilmesinin daha zor hale gelmesi. Özellikle Alman Anayasa Mahkemesi'nin Eylül'de aldığı karar da bundan sonraki yardım paketlerinin meclisten geçirilmesini gerektiriyor. Fakat üzerinde çalışılan formüllerin hem meclis onayını hem de Avrupa Merkez Bankası engelini aşmaya yönelik olabileceği izlenimi ediniyoruz.

Özellikle, detayları hala tam şeklinin almamış olsa da bizce böyle bir planın en önemli, noktası Avrupa Merkez Bankası'nın böyle bir mekanizmanın neresinde duracağı. Öte yandan IMF ve benzeri kuruluşların ek mali kaynakların kullanılıp kullanılamayacağına bu plan doğrultusunda karar vermeleri kritik olacaktır.

Görüşmelerde ibrenin Avrupa Merkez Bankası'na bankacılık lisansı vererek desteklemek gibi daha detaylı ve mantıklı çözüm ihtimallerine doğru kayması piyasalarda olumlu bir hava yaratabilir. Bu havadan özellikle hisse senetleri pozitif anlamda etkilenebilir. Böyle bir senaryoda ilk etapta euronun da olumlu etkilenmesini bekleme yanlış olmaz. Çarşamba günkü zirvenin önemi büyük. Piyasaların bununla ilgili beklenti ve haber akışının etkisi altında kalmaya devam edeceğini düşünüyoruz.

Tüm yazılarını göster