Gözler Avrupa'da olmaya devam ediyor

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Murat Berk / Yapı Kredi Yatırım

Gözler Avrupa'da olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) İrlanda için sunduğu 85 milyar Euro'luk paket olumlu olmasına rağmen bazı soru işaretlerine yol açtı.

İrlanda'da hükümetin bazı üyeleri ile muhalefetten gelen ilk tepkiler paketin onaylanmasının zor olabileceği yönünde kuşkulara yol açtı. Özellikle, emeklilik fonundan kaynak kullanılmış olması İrlanda'da rahatsızlık yarattı. Diğer bir konu olan ikincil borç (subordinated debt) sahiplerinin yatırımlarının ne olacağı yönünde bazı sorular gündeme geliyor. Bu sorunların diğer ülkeleri etkisi altına alıp almayacağı en önemli mesela olarak karşımıza çıkıyor.

Özellikle İspanya gibi önemli bir ülkenin sıkıntıya girmemesi için ne gibi önlemler alınacağı önemli bir merak konusu olmaya devam ediyor.

İrlanda paketine piyasaların ilk tepkisi olumlu olmasına rağmen muhtemelen yukarıda bahsettiğimiz sebeplerden ötürü, şimdilik bu etkinin sınırlı kaldığını söyleyebiliriz.

Daha orta vadeli bir perspektiften bakacak olursak ise, yük paylaşımı adı altında, krizlerin maliyetlerinin bir kısmını özel sektördeki borç verenlere yüklenilmesi yönünde görüşlerin ağırlık kazandığını görüyoruz. Önümüzdeki haftalarda, ülke borç krizleri ile başa çıkmak ve değişik borç verenlerin yasal durumlarının ne olacağının daha önemli bir konu haline geleceğini düşünüyoruz. Tüm bunların yanında  gelişmeler ne olursa olsun, bizce Cin şişeden bir kere çıktı ve Avrupa'da borçlanma maliyetlerinde artış görme olasılığı oldukça yükseldi. Bu durumun da krizden çıkışı daha da zor bir hale getirebileceğini söyleyebiliriz.

Haftasonu toplanan AB liderlerinin Haziran 2013'den itibaren geçerli olmak üzere, tüm yeni Euro Bölgesi devlet tahvilleri için geçerli olacak kolektif eylem maddeleri (CACS) konulması konusunda anlaşmaya vardığını belirtmek gerekiyor.

Daha önce de altını çizdiğimiz gibi, piyasalarda ve ekonomilerde var olan trendlerin sona erdiğine karar vermek için erken olduğunu düşünüyoruz. Fakat yüzeyin altında kalan konuların yavaş yavaş daha fazla gündem gelebileceğini belirtmeliyiz. Avrupa'da yaşanan sorunlarda kritik eşiğin İspanya olduğunu da öngörüyoruz. Kısa vadede İspanya ile ilgili olumsuz bir beklentimiz olmamasına rağmen, büyüklüğü ve sistematik önemi nedeniyle sorunların bu ülkeyi ciddi oranda etkileme olasılığı var. Bu durumunda piyasalar ile ekonomilerin yeni ve çok daha zorlu bir döneme girebileceğini ekleyebiliriz.

Hafta boyunca geçen haftaki düşüşe tepki arayışları olabilir. Avrupa'dan gelecek haber akışı ve Avrupa kredi piyasalarının buna reaksiyonu iç piyasalar açısından da önemli olacak. Özellikle Avrupa Merkez Bankası'nın bu haftaki toplantısında çıkış stratejisi konusundaki adımları önemli olacak. Banka'nın burada esneklik göstermesi piyasalarda bir rahatlamayı beraberinde getirebilir.

Tüm yazılarını göster