Gözaltılar altında

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Ali Nihat Özel Yatırım Finansman

Hazine'nin 15 Şubat ve 16 Şubat tarihlerinde düzenlediği ihaleler ile toplamda 9.9 milyar TL civarında piyasa beklentilerine paralel faiz oranı ile borçlanma gerçekleştirmiş olması; Merkez Bankası'nın faiz oranlarını değiştirmeyerek, Şubat ayında da geçici etkiler sebebiyle yüksek çıkabilecek enflasyon oranının takip eden aylarda düşüşe geçeceği beklentisiyle açıklaması, faiz oranlarının bir dönem daha yatay seyir içerisinde %8.75 - %9,05 bandında hareket edeceği beklentisini kuvvetlendirmektedir.

1.38 - 1,35 bandında devam eden Euro / Dolar  paritesi FED açıklamasıyla bir ara 1,35 altına sarksada tekrar 1,37 seviyelerini zorluyor. 2010 Ocak ortasından beri düşen kanal içerisinde olan paritenin   1,35 seviyelerindeki taban arayışı sürüyor. Dolar / TL de ise 1,52 üzerinde tutunma gayretleri var. S & P'nin not artırımının etkili olmadığı doların güçlü duruşu daha çok siyasi belirsizliklere ve gözaltına alınan isimlerin önemi dolayısıyla yaşanan tedirginliğe bağlı olarak açıklanabilir. Gerekçesi önemli olmakla birlikte 1,5275 seviyesinin kırılması esnasında Euro / Dolar paritesindeki harekete de bağlı olarak dolar kurunun  yükselme olasılığı güçlenecektir.

Geçtiğimiz haftanın son günü FED'in iskonto faiz oranlarını  artırması piyasalara soğuk duş etkisi yaparken; arkasından gelen açıklamalarda bu artırımın normalleşmenin belirtisi olarak yorumlanması ve para politikasını sıkılaştırmaya yönelik bir adım olarak görülmemesi gerektiği ağırlık kazanınca piyasalarda sakinleşmeye ve kayıplarını geri almaya başladı. ABD'de piyasalar kapandıktan sonra yapılan açıklama Asya piyasalarını olumsuz etkilerken, içeride negatif açılış sonrası S& P'nin not artırımı havayı birden değiştirdi ve IMKB'nin haftayı sert yükselişle kapatmasını sağladı.Yeni haftayada moralli başlayan piyasaların ilk saatlerde yakaladığı tempolu yükseliş; gözaltına alınma haberlerinin devamıyla yerini sert bir düzeltmeye bıraktı. Yurtdışında devam eden olumlu havaya rağmen içeride yaşanmakta olan siyasi gerginlikler ve çeşitli isimler altında devam eden " operasyon suçlarına " yönelik gözaltına almaların yarattığı endişe ve tedirginlik, piyasaların negatif tepki vermesine neden oluyor. Piyasaların negatif algılamasının arttığı her dönemde ortaya atılan IMF haberleride artık etkili olamıyor.

Bu hafta açıklanacak veriler yanında; Bernanke'nin Senato ve Kongre sunumları sırasında  politika faizi artışı ile ilgili vereceği mesajlar piyasaları doğrudan etkiyecektir. Politika faizi değişikliği için daha çok zaman olduğu yönünde ve istihdamın öncelikli konuları olduğu şeklinde vurgu yapması, piyasaları olumlu etkileyecektir. Piyasaların hassas bir dönemden geçtiği ve gelecek her haberin ani yön değişikliklerine yol açabileceği gerçeğinden hareketle, riskleri artırmadan mevcut pozisyonların yakın takiple korunmasını öneririm.

Tüm yazılarını göster