Gollü bir açılış maçı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com
Süper Lig'de heyecan bu hafta sonu oynanacak maçlarla yeniden start alıyor. Lige verilen arada tüm takımlar sıkı hazırlık kamplarıyla ikinci yarıya bilendiler ancak transfer konusunda aynı başarının yakalanabildiğini söylemek güç. Her yıl olduğu gibi bu sezon da devre arası transferleri büyük oranda kamplara hatta 18. hafta maçlarına yetiştirilemedi. Ne yazık ki, bu durum kulüplerimizdeki plansız ve programsız işleyişin en çarpıcı örneklerinden bir tanesi.
Ligde ikinci devrenin ilk haftasında, Kasımpaşa'nın evinde lider Galatasaray'ı ağırlayacağı maçı ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. İlk haftalarda parlak sonuçlar alarak etkili bir futbol oynayan lacivert-beyazlı ev sahibi, çok da mücbir olmayan sebeplerden ötürü teknik adam değişikliğine gitmiş ve takımın başına Şota'yı getirmişti. Açıkçası, Kasımpaşa'nın ligdeki seyrini değerlendirecek olursak, "Metin Diyadin'li dönem" ve "Şota'lı dönem" olmak üzere ikiye ayırmamız gerekir. İlk 5 haftada Metin Diyadin ile 9 puan toplayan Kasımpaşa, iki maça Fuat Kılıç idaresinde çıktıktan sonra Şota yönetiminde oynadığı 10 maçtan ise 11 puan çıkartabilmişti. İki teknik adamın oynattığı futbol arasındaki en büyük fark Şota Arveladze'nin defansif hassasiyetleri olan bir oyun kurgusuna yönelmesi. Ancak bu durumun Kasımpaşa'yı ileriye taşıdığını söylemek biraz zor. Şota'nın teknik adamlığındaki 10 lig maçında atılan gol sayısı 13, yenilen gol sayısı 15. Metin Diyadin ile geçen 5 haftada ise bu rakamlar 9 ve 4 olmuştu. Ara transfer döneminde Denizlispor'dan Erhan Kartal'ı kadrosuna katan Kasımpaşa, bu karşılaşmada sarı kart cezaları bulunan Sancak Kaplan ve İlhan Eker'den yararlanamayacak. Angola takımı ile birlikte Afrika Kupası'nda mücadele edecek Djalma da bu karşılaşmada forma giyemeyecek.
Galatasaray cephesine döndüğümüzde sarı-kırmızılı takımın en büyük handikabı, Nordin Amrabat ve Emmanuel Eboue'den faydalanamayacak olması. Ülkeleri adına Afrika Kupası'nda bulunan bu oyuncular dışında tedavisi uzayan Ujfalusi de kadroda olmayacak. Sakatlığı bulunan Semih'in düzelerek takımla çalışmalara başlaması teknik heyetin yüzünü güldüren bir gelişme oldu. Açıkçası bu karşılaşmada belirleyici unsur, Şota Arveladze'nin tedbirli oyun anlayışını değiştirip değiştirmemesi olacak. Ligin ilk yarısındaki tablo, Kasımpaşa'nın defansif tedbirlere ağırlık verdiği bu anlayışta bile kalesinde gol görmekten kurtulamadığını gayet net şekilde gösteriyordu. Galatasaray'ın etkili hücum silahlarına sahip olduğunu ayrıca belirtmeye gerek yok. Bu durumda karşılaşmada sarı-kırmızılı ekibin skor bulma şansı epey fazla görünüyor. Şota'nın gelişinden sonra genelde 4-2-3-1'e yakın bir dizilişi benimseyen Kasımpaşa, orta alandaki kalabalık yapıya rağmen maç içinde gerekli sertliğe ulaşmakta zorlanmıştı. Kerem ve Ernst'in göbekte defansif görevleri üstlendiği bu kurgu içinde ileri uçtaki Uche'yi desteklemekte Djalma, Özer, Viudez, Hüseyin Kala, Hakan Özmert gibi isimler kullanıldıysa da bu futbolcuların takım savunmasına katkıları sınırlı kaldı. Bu sebepten, yukarıda değindiğimiz gibi Kasımpaşa takımı defansif anlayışla çıktığı maçlarda bile kalesinde gol ya da goller görmekten kurtulamadı. Bu noktadan hareketle şu saptamayı yapmak sanıyorum doğru bir teşhis olacak: Kasımpaşa'nın evinde Galatasaray'ı ağırlayacağı maçın az gollü geçmesi için lacivert-beyazlıların sert ve başarılı bir takım savunması uygulayıp maçın ilk yarısını da gol yemeden kapatmaları gerekiyor. Şahsi fikrim bu ihtimalin gerçekleşme şansının az olduğu yönünde. Dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan Stadı'nda gollü bir maç oynanmasını bekliyorum.
 

18.HAFTAYABAKIŞ

Beşiktaş - İ.B. Belediyespor  
Ligin ilk yarısında göz dolduran siyah-beyazlılar ikinci devreye zorlu bir maçla başlıyor. Ev sahibinde Gökhan Süzen cezalı. İbrahim Toraman, Veli ve Ersan'ın sakatlıkları oynamalarına engel. Fernandes'in maçın ikinci yarısında riske edilebileceği öğrenildi. Konuk takım İ.B. Belediyespor'da sakatlığı devam eden Turgay Bahadır dışında önemli bir eksiklik bulunmuyor. Bülent Korkmaz yönetiminde daha organize bir futbol oynayan konuk takımın devamlı problem çıkardığı Beşiktaş'tan bu maçta da puan alabileceğini düşünüyorum. Siyah-beyazlı takımın önemli eksikleri var ve hazırlık maçlarında çok formda görünmediler.
 
Fenerbahçe - Elazığspor  
Ligin ilk yarısını çalkantılı bir atmosferde kapatan Fenerbahçe için devre arası bir nevi rehabilitasyon oldu. Sarı-lacivertli takımda Meireles, Bekir ve Hasan Ali kart cezalısı. Nijerya kadrosuyla Afrika kupasında bulunan Yobo da yok. Caner ve Sezer'in hafif sakatlıkları var. Devre arasında kapsamlı bir transfer harekâtına girişen Elazığspor'da 9 futbolcu gönderildi. Aralarında Mika Väyrynen, Tidiane Sane, Önder Turacı, Jake Jervis gibi isimlerin olduğu 9 isimle sözleşme imzalandı. Yılmaz Vural bu isimlerden başarılı bir takım kurabilir ancak ikinci yarının ilk maçında bu denli bir değişimin Elazığspor'u negatif yönde etkileyebileceği de unutulmamalı. Hafta arası oynadığı kupa maçına ve eksik kadrosuna rağmen Fenerbahçe favori.
 
Trabzonspor - Karabükspor  
Trabzonspor'un cezası nedeniyle seyircisiz oynanacak bu maçta iki takımın da gol bulma ihtimali var. Bordo-mavililerde Sol Bamba ve Zokora, Karabükspor'da LuaLua ve Mabiala Afrika Kupası maçları nedeniyle yoklar. Trabzonspor'da ayrıca Volkan Şen ve Giray Kaçar'ın sakatlıklarının bulunduğunu hatırlatalım. Karabükspor'da ise Anthony Seric sarı kart cezalısı. Her iki takımın da ciddi denebilecek eksiklere sahip olduğu bu maçta Trabzonspor'dan son dönemdeki etkili ve ofansif görüntüsünü korumasını bekliyorum. Karabükspor'da da Mesut Bakkal'ın deplasman planları geri adım atmama üzerine kurulu. Bu nedenle maçta karşılıklı goller izleme ihtimalimiz fazla.
 
Bursaspor - Kayserispor  
Ligin iki dişli takımı kozlarını Bursa Atatürk Stadında paylaşıyorlar. Yeşil-beyazlılarda Tuncay ve Basser'in sakatlıkları var. Kayserispor'da ise Steinsson'un forma giymesi beklenmiyor. Ligin ilk yarısındaki karşılaşmayı Bursaspor deplasmanda Pinto'nun golüyle 1-0 kazanmıştı. Son dönemde Kayserispor'un yeşil-beyazlı ekibe karşı şansı pek tutmuyor. Sarı-kırmızılılar ligdeki son galibiyetlerini 2010-2011 sezonunun 31. haftasında evlerinde 1-0'lık skorla almışlardı. Daha oturaklı bir takım görüntüsü veren Bursaspor'u bu maçın da favorisi olarak görebiliriz. Hafta arası oynadığı zorlu kupa maçına rağmen ev sahibi 3 puana yakın olan taraf.
 
Sivasspor - Gaziantepspor  
Sivas'ta oynanacak bu karşılaşma her şeyden önce biz futbolseverlere seyir zevki vaat ediyor. Ev sahibinde Aatif Chahechouhe, konuk takımda Serdar Kurtuluş ve Yasin Pehlivan kart cezaları nedeniyle yoklar. Kırmızı-beyazlı takım Korcan Çelikay ve Milan Cerny'den de sakatlıkları dolayısıyla faydalanamayacak. Gaziantepspor'da ise Muhammet Demir, Mahmut Bezgin ve Orhan Gülle'nin sakatlıkları var. Gaziantepspor'un en büyük problemi gol yollarında bir türlü verimli olamaması idi. Bu sorunu çözme adına Abdou Traore ve Darvydas Sernas transfer edildi. Sivasspor hafta arası fikstüründen etkilenecek olursa Gaziantepspor sürpriz bir sonuca imza atabilir.
 
Antalyaspor - Gençlerbirliği  
İlk yarının flaş ekibi Antalyaspor, evinde Gençlerbirliği'ni ağırlıyor. Antalyaspor'da Emre Güngör kart cezalısı, Tita ve Ergün Teber'in sakatlıkları var. Konuk takım Gençlerbirliği'nde ise Serkan Kurtuluş'un tedavisine devam ediliyor. Devre arasında dikkat çekici transferler yapan başkent temsilcisi hazırlık maçlarında da oldukça formda bir görüntü çizdi. Antalyaspor'un kupa maçından lige dönecek olmasını da hesaba katacak olursak, kırmızı-beyazlıları hiç de kolay bir maçın beklemediğini söylemek gerekiyor. İki takım arasındaki karşılaşmalar genelde gollü mücadelelere sahne oluyor. Bu kez de öyle olabilir.
 
Orduspor - Mersin İ.Y.  
İlk yarının izlerini silmek isteyen iki ekibin mücadelesi. Ev sahibinde Selçuk Şahin sakat, Garcia kart cezalısı. Konuk takım Mersin İdman Yurdu'nda ise Ben Yahia Afrika Kupası maçları için Tunus kadrosunda. Yattara, Ömer Aysan, Aydın, Stepanov ve Boum'un sakatlıkları var. Devre arasında 10'a yakın ismi kadrosuna katan Mersin İdman Yurdu, kısa zamanda bu isimleri kaynaştırabilecek mi hep birlikte göreceğiz. Kadrosuna dişe dokunur bir takviye yapamayan Orduspor, bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor ve görüştüğü iki futbolcuyu bu maça yetiştirmeye çalışıyor. Ev sahibini 3 puan için bir adım önde görmek gerek.
 
Akhisar Bld. Spor - Eskişehirspor  
Ligin dibinden kurtulmayı hedefleyen Akhisar, ara transferde üç ismi kadrosuna kattı. (Bilal Kısa, Kerem Bulut, Mehmet Yılmaz) Ev sahibinde Çağdaş Atan cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Eskişehirspor'da ise Diego kart cezalısı, Akaminko Afrika Kupası maçları için Gana kadrosunda. Ara transferde orta sahasını iki genç Sırp futbolcuyla güçlendiren Eskişehirspor, dengeli takım yapısı ve tehlikeli hücum silahlarıyla hafta arası oynadığı kupa maçına rağmen bu karşılaşmanın favorisi konumunda. Bu sezon oynadığı 9 deplasman maçında 13 gol atıp 13 gol yiyen kırmızı-siyahlılar, gollü bir karşılaşma oynayabilirler.
 
Tüm yazılarını göster