Gökçe Kız ve tarihi eser kaçakçıları

Mahmut SABAH KAYSERİ'den kayseri@dunya.com

                                                                                                        

Çocuk kitapları yazarı Hikmet Ulusoy, eserlerine Gökçe'nin Maceraları-Eski Eser Kaçakçıları adıyla bir yenisini daha ekledi. İş Bankası Kültür Yayınları'ndan çıkan (fantastik seri) kitap, Ulusoy'un bugüne değin okuyucularıyla buluşan otuzu aşkın eserinin en alımlı ve de en dolu dolu olanı...
Gökçe'nin Maceraları özel tasarımlı bir kitap. Küçük boy 90 sayfa ve 24 bölümden oluşuyor. Kitapta, anne ve babasını bir kaza sonucu kaybeden ve ortada kaldığı için "Sevgi Yetiştirme Yurdu"na gönderilen 12 yaşındaki 'Gökçe Kız'ın, yasadışı işlere bulaşarak görevlerini kötüye kullanan yurt yöneticilerinin gerçek yüzünü ortaya çıkaran ilginç öyküsü, masalsı bir anlatımla gözler önüne seriliyor. 
Hikmet Ulusoy çocukları sevgi kitaplarıyla kucaklayan bir hanım yazarımız. İlk kitabı derleme bir eser. Zamanın Eskitemediği En Güzel Sözler adıyla yayımlanmış. Bunu, Kültür Bakanlığı tarafından çıkarılan Çocuk Masalları adlı eseri takip etmiş. Son yıllarda kaleme aldığı 35 kitap ise çeşitli yayınevleri tarafından basılarak, okuyucuyla buluşmaları sağlanmış.
Ulusoy'un akıcı bir üslubu var. Duru ve arı bir dil kullanıyor kitaplarında. Sadece küçükler tarafından değil, yaşı ilerlemiş olanlar tarafından da ilgi ile okunuyor kitapları. Kısaca, Hikmet Ulusoy, her yaştan her kesimden, küçük-büyük herkese seslenerek, toplumda okuma kültürünün gelişmesine katkıda bulunan bir yazar.
Ulusoy, Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü. Bir yandan üstlendiği görevin gereğini yerine getiriyor, diğer yandan da çocuklar için öğretici, yol gösterici kitaplar yazıyor. Daha küçük yaşlarında iken bilinçaltına yer etmiş, minik ve de masum bir "tutku" yönlendirmiş onu çocuklar için yazmaya. Bakınız ne diyor:
 "Kayseri Ticaret Lisesi'nde okuduğum yıllarda hep iş kadını olmayı düşlerdim. Sonra, Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde sürdürdüm tahsilimi. Fakülte bitti, İşletme üzerine yüksek lisans dersleri almaya başladım. Ancak, iyi bir iş kadını olamayacağımı anlayarak okulu bıraktım ve çocuklar için yazmaya başladım."
Evet, iş kadını olma hayalinden vazgeçerek, yüksek lisans eğitimini yarım bırakmıştı. Zira onun yaşantısı, çocukluk yıllarında büyüklerinden dinlediği masallarla, öykülerle şekillenmişti. Bu "hayal ve kurgu zenginliği" onda düşlediği masal ve öyküleri yazması gerektiği duygusu uyandırıyordu. Kararını vermişti, çocuklar için eğitici - öğretici kitaplar yazacak; adını küçük okuyucuların ufkunu açma uğraşı verenler kervanına yazdıracaktı .
Gökçe mavi gözlü, esmer tenli, uzun siyah saçlı 'gökçek' bir kız. Körpe yaşında tanık olduğu ilginç bir olayı konu alan Eski Eser Kaçakçıları, sürükleyici ayni zamanda sorgulayıcı bir üslupla kaleme alınmış bir kitap. Sadece düşündürmekle kalmıyor, haksızlıklara karşı duyarsız kalmamayı öğütlercesine insanda eyleme geçme arzusu da uyandırıyor. Kısacası, kitap sadece küçüklerin değil, büyüklerin de tat alarak okuyabilecekleri nitelikte bir kitap. Dahası, toplumda düşünmeye ve yaratıcı bir öğretim anlayışının yerleşmesine katkı sağlayıcı  özelliklere sahip. Tebrikler Ulusoy... Kaleminize sağlık...

Tüm yazılarını göster