Godiva'nın kurucularından Pierre Draps öldü

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com


Murat Ülker Godiva'yı kurucu aileden değil, onların sattığı Amerikalı sermaye grubundan satın almıştı.
Geçen Kasım ayında  İsviçre'nin küçük bir şehrinde yaşayan  kurucu ailenin son ferdi Pierre Draps ile tanışmak için  bir seyahat yaptı. O seyahate katılan gazetecilerden biri de bendim
Ülker grubundan Zuhal Şeker telefon etti. "Murat Ülker, Godiva'nın kurucusu Pierre Draps'ı görmek için Ascona'ya gidiyor. Siz de gelirseniz Draps ile tanışırsınız" dedi.
İstanbul'dan Milano'ya uçtuk. Oradan Como ve Lugano göllerinin arasından geçerek İsviçre'de Maggione gölü kıyısındaki tatil şehri Ascona'nın Eden Roc Oteli'ne ulaştık. Pierre Draps ve eşi ile tanıştık. Sohbet ettik.. Sonra tekrar uçağa atladık. Saat 22.00'de İstanbul'a döndük.
Pierre Draps 92 yaşında. Babası Belçika'da bir çikolata firmasındaki işinden atılınca karısı ve çocukları ile birlikte Brüksel'de Draps çikolatalarını üretmeye başlamış.
Baba ve anne ölünce işi çocuklar yürütmüş. İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kardeşler Lady Godiva markasını yaratmış. Pierre Draps kardeşi öldükten sonra Godiva'yı 1966 yılında Amerikalılara satmış. Pierre Draps çikolata ustası. Firmayı satmasına rağmen mutfakta kalmış.
Çikolataların formüllerini yapmayı sürdürmüş.
Godiva'yı 2007 yılında Ülker grubu satın aldı. Yurtdışında büyüyor, mağaza sayısı artıyor. Godiva'nın cirosu 500 milyon dolarlardan 700 milyon dolarlara yaklaşır oldu.
Murat Ülker, Godiva'yı satın aldıktan sonra Pierre Draps ile tanışamamış.
Yaşlanan Draps, İsviçreli karısı Ingrid ile Ascona'da yaşıyordu.
Onları görmeye ve tanışmaya Ascona'ya gittik. Gölün kenarında karı-koca Draps'larla buluştuk. Godiva'nın ABD'deki tesislerinde çikolata formüllerini hazırlayan, yeni çikolatacı başı Thierry Muret kendi hazırladığı çikolata çeşitlerini getirmişti. Godiva markasının yaratıcısı yeni çikolata çeşitlerini teker teker denedi. Beğendi.
Tonton çikolatacıya iki soru yönelttim. "Godiva'yı neden Amerikalılara sattınız?" ve "Dört yıl önce Türklerin satın aldığını duyduğunuzda ne hissettiniz?" dedim. "Kardeşlerim ölünce tek başıma kaldım. Ondan sattım. Sattığıma pişman olmadım. Godiva'yı Amerikalılardan Türklerin aldığını duyunca önce şaşırdım. Sonra alanların da çikolatacı olduğunu öğrenince rahatladım" diye konuştu.
Ascona manolya ağaçları ve kamelya çiçekleri ile ünlü bir tatil yöresi imiş. Gölün kıyısı ve gölü çevreleyen dağların yamaçları lüks oteller ve lüks villalarla dolmuş.
Pierre Draps'ın çocuğu olmamış. Eşi sağlığına özen gösteriyordu. İleri yaşına rağmen  Godiva'nın baş çikolata ustasının  anlattıklarını ilgi ile dinliyor, çikolata çeşitlerini teker teker tadıyordu.
Murat Ülker'in Türkiye'den getirdiği hediyeler onu çok mutlu etti.
İyi ki böyle bir seyahate ben de katılmışım.

Tüm yazılarını göster