Kebap, çiğköfte, lahmacun, sıra geceleri, Göbeklipe, Balıklıgöl ve Harran ile akıllarda yer eden Şanlıurfa’da son günlerde güzel gelişmeler yaşanıyor.
Mısır Piramitleri ve İngiltere'deki Stonehenge Anıtı’ndan yaklaşık 7 bin 500 yıl daha eski olan dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi Göbeklitepe, 7 yıldır Birleşmiş Milletler Bilim, Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO), ‘Dünya Mirası Geçici Listesi’ndeki varlıklar arasında buluyordu. Göbeklitepe, bu yıl düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda Türkiye'nin adayı oldu ve UNESCO Mirası Kalıcı Listeye dahil edildi. Bu güzel gelişme sadece Şanlıurfalılar için bölge ve ülke turizmi açısından da oldukça önemli.
Şanlıurfalı yetkililer ve bölge yetkilileri çoktan harekete geçmiş durumda. Şanlıurfa’da yılda 2 milyon turist hedefleniyor. Kente 12 ay turist çekebilmek için otel yatırımları hız kazanmış durumda. Ülkemizde inanç turizminin merkezi olan Şanlıurfa, Göbeklitepe’nin UNESCO listesine dahil edilmesiyle zaten hareketli olan yurt içi turist trafiğini daha da artırırken asıl hedefi olan yabancı turist hedefinde de önemli bir farkındalık yaratmış oldu.
Bu arada Şanlıurfalılar, yüzlerce çeşit lezzetli yemek ve tatlılarını dünya platformunda tescilletmek için UNESCO’ya başvurdu. Komşu kent Gaziantep ile başlayan Hatay ile devam eden UNESCO başarısının Şanlıurfa’yla devam etmesi bekleniyor. Şanlıurfa’nın bazı lezzetlerinden bahsetmeden olmaz sanırım. Çok sayıda çiğ köfte çeşidi yapılıyor kentte. Bunun da nedeni bölgenin isot başta olmak üzere lezzetli baharat, salça ve sebzelerine sahip olması.
Yumurtalı köfte bile yapılıyor kentte. Hemen olur mu demeyin çok lezzetli. Özellikle kışın Borani çorbası içmek lazım. Büyük emek harcanarak yapılan çorba hem lezzetli hem sağlıklı. Urfa lahmacunu da diğer bölge illerinin lahmacunlarından farklı. Urfa’da isot lahmacunda ana malzeme bir çok yemekte olduğu gibi. Cevizli lahmacunları da çok lezzetli. Bostana salatasının lezzetini de başka yerlerde bulmanıza imkan yok. Tabii Ciğer kebabı sevenler mutlaka Şanlıurfa’ya gelmeli. Hafif tatlı sevenler Şıllık tatlısını denemeli. Şanlıurfa’nın mutfağı gerçekten çok zengin ve lezzetli.
Diğer tarafta Şanlıurfa’da yüzlerce mağaranın restorasyonu yapılıyor. Kültür-sanat sokakları düzenleniyor. İnanç turizmdeki çok sayıdaki değeri gün yüzüne çıkarıp, tanıtımına daha fazla ağırlık verilmeye çalışılıyor. Çok değerli eserlerin sergilendiği müzeleriyle daha çok ziyaretçinin dikkatini çekecek organizasyonlara kafa yoruluyor.
Yani kısaca Şanlıurfalılar, dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe’nin UNESCO tarafından tescillenmesiyle alternatif turizm seçeneklerinin çeşitliliğini ortaya koyarak turizm pastasından istediği payı olarak dünyada ülkemizin ve kentlerinin tanınması için yoğun gayret içerisindeler.