Yakın zamanda Çin’de açıklanan verilerin beklentilerin üzerinde gelmesiyle beraber ilk çeyrekte piyasaları en çok meşgul eden konuların başında gelen büyüme endişeleri rafa kalkmış durumda. ABD-Çin arasında devam eden ticaret müzakerelerine ilişkin de Beyaz Saray’dan gelen önemli adımların atıldığı yönünde açıklamalar pozitif algıyı destekler nitelikte. Endekslerin özellikle geçtiğimiz ay kar satışlarını karşılaması ve ay sonuna doğru yeniden yükseliş moduna dönmesiyle beraber gelinen seviyeler son altı ayın en yüksek seviyelerine işaret etmekte. Başta ABD’de olmak üzere bazı endeksler tarihi zirve seviyelerine yeniden yaklaşmış durumda.
Yarın ABD’de açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi yine gündemi belirleyecek. ABD’de Başkan Trump tarafından yoğun eleştiri altında kalan Fed Başkanı Powell’ın oldukça güvercin tonda açıklamaları yine zayıf bir istihdam verisiyle destek bulabilir. Son açıklanan ABD verileri karışık bir görünüm sergilerken, verilerin istihdam konusunda ışık tutabilecek alt kalemleri önceki aya göre biraz daha kuvvetli ancak yine de orta uzun vadeli ortalamaların altında bir veriye işaret ediyor.
Brexit konusunda yaşanan gelişmeler hem İngiltere hem de Euro Bölgesi’nde etkili olurken, Başbakan May parlamentoda dört kere anlaşmanın onaylanması konusunda yenilgiye uğradıktan sonra muhalefet lideri Corbyn ile görüşme ve ortak bir zemin arama kararı aldı. Bu durumun ve AB onayı ile zaman kazanma amaçlı yeni bir ertelemenin bir şekilde mutabakata varılacağına dair oluşan piyasa algısını kuvvetlendirdiğini görüyoruz. Anlaşmasız Brexit ihtimali halen masada olmasına rağmen özellikle İngiltere için önemli gelir kaybına yol açacak bu durumun şimdilik uzak bir ihtimal olduğu fiyatlanmakta.
İçeride ise geride kalan yerel seçimlerin ve piyasa beklentilerinin hafif üzerinde gerçekleşen mart ayı enflasyon verisinin ardından gözler 8 Nisan’da gelecek olan ve bir çok alanda önemli yol haritalarının ortaya konulmasının beklendiği açıklamalarda olacak.