Başta tarihi zirvelere yakın seyreden ABD endeksleri ile son bir yılın en düşük seviyelerine gerileyen MSCI gelişmekte olan piyasalar endeksine değinerek analizimize başlayalım. Apple sonrasında Amazon da son zamanlarda gerçekleştirdiği büyük yükseliş ile trilyon dolarlık ikinci şirket konumuna yükseldi. Teknoloji şirketlerinin performansı ABD endeksleri üzerinde oldukça etkili. Diğer taraftan Mexico körfezinde petrol üretim havzalarını tehdit eden kasırgalar ve İran üzerinde getirilen yaptırımlar da petrol fiyatlarını yukarı iterken, bu durum da enerji sektörü hisseleri üzerinden endeksi olumlu etkilemekte. Ekonomik verilerin iyi gelmesi de şirket kar tahminlerini desteklemekte. Çin ile ABD arasındaki süregelen ticaret müzakerelerinin negatif etkisi şu anda nispeten sınırlı kalmakta. Avrupa piyasalarında ise Almanya ile İngiltere arasındaki Brexit görüşmelerinde iki tarafın da belirli konularda taviz vermesiyle çözüme bir adım yaklaşılmasının getirdiği iyimserlik yaşanıyor. İtalya’da hükümet üzerinde endişelerin Euro üzerinde yarattığı baskının da şimdilik azaldığını görüyoruz. Japonya’da ise BoJ tahvil alımlarını 5-10 yıl vadelerde artırırken, Asya piyasalarında Çin-ABD gerginliği daha sert biçimde negatif fiyatlanmakta. Kripto para cephesinde ise kar satışlarının devam ettiğini ve kısa vadeli toparlanma ihtimalinin zayıfladığını söyleyebiliriz. En çok takip edilen kripto para olan Bitcoin kazanımlarını önemli ölçüde geri vererek son bir yılın dip seviyelerine yaklaşan bir seyir içerisinde.
Gelişmekte olan piyasalarda ise başta Arjantin ve Venezuela olmak üzere daha karışık bir görüntü var. Yükselen enflasyon, kredi derecelendirme kuruluşlarının ard arda gelen açıklamaları ve yabancı yatırımcı çıkışı volatiliteyi artırmakta. Güney Afrika’da da hükümet konusundaki iddialar Rand için olumsuz bir hava yaratmakta.
Bu koşullar altında gelecek hafta yapılacak olan PPK faiz toplantısı öncesinde TL ve TL varlıklar için olumlu ayrışma çabasında bir dönem yaşanması beklenebilir.