Giyim sanayinde marka olmuş perakendeciler endişeli

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Giyim sanayinde marka olmuş sanayicilerimiz kriz döneminde bile moralleri yüksek idi.
Her toplantıları "neşeli" geçer, toplantı sonunda "iyimser " mesajlar verilirdi.
Geçen hafta 15'inci Deri Zirvesi toplantısında konuşan, giyimde marka olmuş firmaların sahipleri ve yöneticiler ise ilk defa olarak karamsar değerlendirmeler yapmış.
Demet Cengiz'in haberinden öğreniyoruz ki, Abdullah Kiğılı, perakende sektörünün kötü bir yıl geçirdiğini vurgulayarak, 2013 yılı için uyarı yapmış. Perakende sektörünün iyi gitmediğini, kimsenin de bunu açık şekilde dile getirmediğini söyleyen Kiğılı, "Sektörde gaz sıkışması var. 50 yıllık meslek hayatımda görmediğim bir ortamdayız. Sezonlar indirimle açılıyor. En büyükler dahil herkes indirim yapıyor" demiş.
Kiğılı, "Tedarikçi bulunamıyor, hammadde fiyatları inanılmaz arttı. İndirim 12 ay! İnanılmaz bir rekabet var. Firmaları çok tatsız bir yıl bekliyor. 2013 çok kötü bir yıl olacak. Hatta 2013 alarm veriyor. Gitmeyen mağazalar kapatılmazsa sektör çok kötü etkilenecek. Herkes finansmanla büyüdü. Bankaların sektöre bakışı değişti. Tüketici kredi kartıyla alışveriş yapıyor ve ödemeleri yeni yılda gerçekleşecek. İşte o zaman işler daha da zorlaşacak" demiş.
Şimdilere kadar her zaman iyimser konuşmalar yapan Mustafa Taviloğlu ise "2012 o kadar kötü geçti ki 2013 yılını kötü geçirme şansımız, lüksümüz yok. Dersini almayan çok zorlanacak ama ben iyimserim" demiş.
Desa Yönetim Kurulu Başkanı Melih Çelet'e göre ise, "Tüketicinin geliri o kadar artmadı ama arz fazlalığı var. Pasta aynı; dilimler inceldi. Kârsızlık ve maliyetler artıyor" .
Marka olmuş giyim sanayicileri, "Durmayalım düşeriz"  bayrağını açarak önce içeride sonra dışarıda çok sayıda mağaza açtılar.
Mağaza demek kira demek. Giyim eşyasının fiyatına binen yük demek. Dışarıda açılan mağazalar krizden etkileniyor. İçeride ise her alışveriş merkezinde bir yeni mağaza açma yarışı devam ediyor.
Her markanın her alışveriş merkezinde kendi özel mağazası olması iyi de, her markanın bunu taşıma gücü var mı? Özellikle alt gelir grubuna yönelik üretim yapan, fiyat baskısı altındaki perakendeciler bunu yapamayacak.
2013 Yılın da marka ile mağaza açan perakendeciler öncelikle belli mağazalarını kapatmak zorundalar. Yeni alışveriş merkezlerinin hepsinde bir mağaza açma sevdasından vazgeçmeye mecburlar.
Yurt dışındaki mağazaların da bazılarının kapatılması gerekecek.
Yurt dışı ilişkilerde hem markalı firmaları hem de fason üretim yapanları ilgilendiren önemli bir gelişme var.
Önce Çin ürünlerinde sağlığa zararlı kimyasal analizi başlamıştı. Derken bizim ihraç ürünleri de laboratuarlarda incelenir oldu. Bazı ürünlerde sağlığa zararlı kimyasal belirlendi. Bu gelişme, giyim sanayicileri bin başını ağrıtacak. Demet Cengiz'den öğrendiğimize göre, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ile birlikte iç piyasada  denetime başlayacaklarını söylüyor. Negrin, "İTKİB'in Ekoteks Laboratuarı ve 3 ayrı yerde daha teste tabi tutacağız. Kendi durumumuzu görüp sorun varsa önlem alalım" demiş.

Tüm yazılarını göster