Giyim sanayi için ”ümit ışığı”

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Küresel krizin, Avrupa pazarında Türkiye lehine bir değişimi gerçekleştirme olasılığından söz ediliyor.

Türk giyim sanayi ürünlerinin bu kriz etkisinde Çin mallarına karşı rekabet şansının artabileceği söyleniyor.

Bu çok önemli ve ümit verici bir haberdir.

Kriz nedeniyle devamlı olumsuzlukların tartışıldığı bu ortamda ekonomi çevrelerine moral verici bir olasılık söz konusudur.

Önce bu olasılıktan söz eden haberi aktarayım. Kayhan Karaca tarafından derlenen bu haber, geçen hafta sonu, DW Deutsche Welle radyosunun Türkçe yayınında yer aldı.

Haber şöyle: "Geçtiğimiz yıllarda tekstil ve hazır giyim üretimi ve tedariğini büyük ölçüde başta Çin olmak üzere Asya'ya kaydıran Avrupa tekstil sektörü, ekonomik krizle birlikte yakın coğrafyada düşük maliyetle üretim mantığına geri dönmeye başladı. Tekstil ve hazır giyim ithalatı ve ticareti yapan çok sayıda Avrupa firmasının bu amaçla Güney ve Doğu Akdeniz ülkelerinde yeni üretim fırsatları aramaya başladıkları belirtiliyor.

Avrupa firmalarının Akdeniz havzasına geri dönüşü, ekonomik kriz dışında, doların değer kazanmaya başlamasıyla Çin'in pahalılaşması ve Çin'de işçi maliyetlerinin artmasıyla üretiminin bir bölümünü diğer Güney Doğu Asya ülkelerine kaydırmaya başlamasıyla açıklanıyor.

Uzmanlar, Avrupa'da tüketim alışkanlıklarının da değişmekte olduğunu, tüketicinin her yıl birkaç değişik katalog istediğini, bunun gerçekleştirilebilmesi için üretimin yakın coğrafyaya taşınmasının kaçınılmaz olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Türkiye, Fas, Tunus ve Ürdün'ün başını çektiği Güney ve Doğu Akdeniz ülkeleri, Dünya Ticaret Örgütü bünyesindeki anlaşmalar çerçevesinde tekstilde kotaların kalktığı 1 Ocak 2005 tarihinden bu yana Çin kaynaklı rekabet karşısında pazar kaybetme kaygısı yaşamaktaydılar. Bu ülkeler arasında Avrupa'ya en fazla tekstil ve hazır giyim ürünü ihraç eden ülke, Türkiye.

Şu anda dünya tekstil ve hazır giyim ihracatının yüzde 4'üne hâkim olan Türkiye, Çin'den sonra Avrupa Birliği'ne en fazla tekstil ve hazır giyim ihraç eden ikinci ülke konumunda. AB'nin ithal ettiği tekstil ve hazır giyim ürünlerinin yüzde 36'sı Çin, yüzde 16'sı ise Türkiye'den geliyor. Türkiye'nin Avrupa Birliği ülkelerine bu sektördeki ihracatı 2007 yılında 12 milyar 600 milyon Euro olarak kaydedildi.

Avrupa Birliği içinde Türkiye'den en fazla tekstil ve hazır giyim ithal eden ülke ise Almanya. Bu ülkenin tekstil ve hazır giyimde Türkiye'den 2007 yılı ithalatı 4 milyar 200 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Yine 2007 verilerine göre Türkiye'nin dünya genelindeki tekstil ve hazır giyim ihracatı ise yaklaşık 23 milyar dolar. Türkiye'nin bu sektörlerde tüm dünyadan ithalatı ise 9 milyar 700 milyon dolar. Bu tutarın 1 milyar 700 milyarlık bölümünü Çin ithalatı oluşturuyor."

Bu haber moral verici ve büyük olasılıkla kriz sonrası Türkiye için ortaya çıkacak fırsatları müjdeleyen bir haber.

Kriz moralleri o kadar bozdu ki, artık bundan sonra hiçbir sanayici belini doğrultamayacak havası etrafı kapladı. Unutulan ise insanların yaşamının devam edeceği. Yaşamı devam eden insanın yiyeceği, giyineceği ve ev ile otomobil satın alacağı...

Giyim sanayicilerimizin haberdeki olasılıkları iyi değerlendirmelerinde yarar var.

Tüm yazılarını göster