Girişim sermayesi başarı örnekleri (II)

Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI hilmideveli@gmail.com

212 Capital Partners Aralık 2011 de Hollanda'da kuruldu. Şirket, Ali Karabey ve Numanbayraktaroğlu'nun yönetimindeki 212 Ltd'in danışmanlığıyla Türkiye'de bulunan genç teknoloji şirketlerine erken aşama girişim sermayesi veriyor.

212'nin girişimcilerde aradığı belli başlı kriterler şöyle:

Ekip ,fikirden çok ekibe önem veriyor 212. İyi bir ekibin ortalama bir fikri er yada geç ayağa kaldıracağını ve bir başarı hikayesi yaratacağına inanıyor. Sadece iyi bir fikre sahip olan zayıf bir ekibin ise başarılı olma ihtimalini düşük görüyor.

212 sadece fikir ile gelenlere yatırım yapmıyor. Girişimcilerin risk almış olmalarına, birşeylerden vazgeçip, bir yatırım yapıp kendi projelerine olan güvenlerini göstermelerini istiyor. Ürünün pazara hazır hale gelmişi tercihen satılmaya başlamış olması gerekiyor.

212, özellikle Türkiye'de, teknolji girişimlerine bir marathon olarak bakıyor. Doğru ekiplerin düzgün çalışarak er yada geç başarılı şirketler kuracaklarına inanıyor. Bunun ise zaman ve sabır gerektireceğinin farkında, bu maratonu koşmaya hazır olan girişimcilerle çalışmak istiyor.
212 bugüne kadar 180'den fazla girişim ile görüştü ve sadece 4 yatırım yaptıÖ Bunda bir diğer önemli faktör market büyüklüğü. 212 ortak olup riski girişimci ile paylaşıyor. Borç vermiyor, ancak girişim başarılı olursa 212 de başarılı oluyor. Haliyle yüksek başarı beklentileri var. Küçük bir markette başarılı olabilecek ekiplere destek vermek istese de getiri yeterli olmatacağı için bu şirketlere yatırım yapamıyor.

212'nin gözlemlediği, Türk girişimcisinin önündeki en büyük engel: Başarısızlık korkusu.
Türk insanının başarısız gözükme, hata yapma korkusu var. Maraton fikrine parallel olarak, düşmenin normal olduğunu, başarılı insanların birçok başarısızlık yapıp buna rağmen yılmadan tekrar deneyen, gerekirse tekrar 'düşüp' ayağa kalkan kişiler olduklarını düşünüyorlar. 212 ye gelen girişimcilerin yaptıkları hataları, eski 'başarısız' girişimleri onları mutlu ediyor .

212 nisan ayında 2 yatırım yapmak için kolları sıvadı. Bunlarla beraber 6 Türk teknoloji girişimine yatırım yapmış olacak. Amaç önümüzdeki 3 sene içinde 15'e kadar şirkete yatırım yapmak ve Türkiye'den rahatlıkla dünya çapında teknoloji şirketleri çıkabileceğini göstermek.
Hemenkiralik.com,Balerin.com, ve Arcademonk ..Yatırım yaptıkları şirketler..
Remi Onur, Mehmet Ülkü ve Alper Kaya tarafından kurulan Hemenkiralik.com, kullanıcılarına Türkiye'deki kısa süreli konaklamaları için uygun fiyatlı, kullanışlı ve rahat kiralık konut bulma imkanı sunuyor.

Kullanıcılar, evsahiplerinin konsepte uygun konutları için siteye verdikleri ücretsiz ilanlara ve ilanlarla evsahipleri hakkındaki kullanıcı yorumlarına siteden ulaşabiliyorlar.

Yabancı turistlerin Türkiye'ye artan ilgisi, özellikle kısa dönemli konaklamalarda yatak kapasitesinde de aynı oranda bir artış ihtiyacını beraberinde getiriyor. 35 milyon yerli turist de yıllık bazda 45 milyon gece ile iç turizmde yerini alıyor. Türkiye'de aylık yaz döneminde kullanılan 4 milyon ikinci evin varlığının, kısa süreli konaklamalar için Hemenkiralik'i online pazarda önemli bir oyuncu haline getireceğine inanıyoruz. Türk internet dünyasının deneyimli isimleri olan sitenin kurucularıyla birlikte çalışma bu süreçte yer almaktan mutluluk duyuyoruz.

Lütfi Gündüz tarafından kurulan Balerin.com, müşterilerine, kozmetik, kişisel bakım ve güzellik ürünlerini online olarak seçme ve satın alma imkanı sunuyor.

Balerin.com ekibi online kozmetik ve kişisel bakım alanında kısa sürede büyük bir başarıya imza attılar. Yaşam standartlarının gelişimine paralel olarak sağlıklı kalmak ve genç görünme isteği sektörün hızlı gelişimini sağlıyor. Türkiye'de kişi başına düşen kozmetik ve kişisel bakım tüketiminin Batı Avrupa ülkelerine nazaran alt seviyelerde olması, bu ülkelerle aynı gelişim trendini takip eden Türkiye'de bu pazarın büyüme potansiyelinin yüksek olduğunu gösteriyor. Balerin.com online alanda bu açığı kapatmayı hedefliyor..

Genç girişimciler Gizem Yasa, Harun Güner ve Berk Alevi tarafından kurulan Butigo.com, 6 aydan kısa bir sürede büyük bir gelişme göstererek Türkiye'de hızlı moda alanında bir başarıya imza attı. Site, ayakkabı, çanta ve aksesuarlar özelinde eskiden sadece ünlülerin kişisel stilistlerinden alabildikleri önerileri, kullanıcıları için oluşturulan özel stil profillerine uygun şekilde aylık olarak öneriyor.

Ömer Bilge Ersoy ve Alemşah Öztürk, tarafından kurulan ArcadeMonk, oyun severlerin hayatlarının ayrılmaz bir parçası olan inovatif sosyal online oyunlar sunmayı hedefliyorüretiyor. 3. oyunu Lezzet Dünyası'nı lanse eden Ömer Ersoy liderliğindeki ArcadeMonk ekibi, bu yıl içinde oyun severlere sunacakları yeni oyunları hakkında üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Değerli okurlar, 212 Capital Partners'in yatırımları da şimdilik bunlar umarım ilginizi çeker...

Tüm yazılarını göster