Gıda ve petrolde güncelleme var, TÜFE tahmini ise aynı

Alaattin AKTAŞ EKO ANALİZ ala.aktas@gmail.com

Merkez Bankası’nın yılın ikinci enflasyon raporuna işaret ederek dün bu köşede “Başkan Çetinkaya bugün bize ne söyleyecek” başlıklı bir yazı kaleme almıştık. Yazımızda, toplantı enflasyon raporuyla ilgili olmakla birlikte öncelikle üstünde durulacak konuların son Para Politikası Kurulu açıklamasındaki ifade değişikliği ve rezerv tartışmaları olacağını ifade etmiştik.

Elbette bir de enflasyon tahmini vardı. Biz ilk enflasyon raporunda yüzde 14.6 olarak tahmin edilen 2019 yılı TÜFE artışında yeni tahminin yukarı doğru güncelleneceğini beklediğimizi yazmıştık. Bu tahminimizi de gıda maddeleri fiyatlarındaki hızlı artışa ve petrol fiyatlarındaki yükselişe dayandırmıştık.

Peki Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya düzenlediği toplantıda bu konularda neler söyledi, şimdi onlara bakalım...

Enflasyon tahmini değiştirilmedi

Merkez Bankası bu yıla ilişkin TÜFE artışı tahminini değiştirmedi ve yine yüzde 14.6 olarak açıkladı. Tek değişiklik alt ve üst sınırların birbirine biraz yaklaştırılmış olması.

Ocak ayında açıklanan ilk raporda 2019 TÜFE artışının orta noktası yüzde 14.6 olmak üzere yüzde 11.9 ile yüzde 17.3 arasında beklendiği belirtilmişti.

Dün açıklanan ikinci raporda ise yüzde 14.6 sabit kaldı, ancak alt ve üst sınırlar yüzde 12.1 ve yüzde 17.1 olarak biraz daraltılmış oldu.

Merkez Bankası 2020 yılı TÜFE tahminini ise değiştirmedi. 2020’de orta noktası yüzde 8.2 olmak üzere yüzde 5.1 ile yüzde 11.3 arasında bir artış tahmin ediliyor.

Gıda ve petrolde revizyon

Merkez Bankası ocak ayındaki raporda bu yılın gıda enfl asyonunu yüzde 13 olarak tahmin ediyordu. İkinci raporda bu tahmin yukarı yönlü revize edildi ve yüzde 16’ya çıkarıldı.

Gıda maddelerinde üç aylık artış yüzde 10.01, mart itibarıyla yıllık artış yüzde 29.77 düzeyinde bulunuyor. Dolayısıyla yüzde 16’lık yeni tahmin bile iyimser sayılır. Yani üç ayda yüzde 10 olan artıştan sonra izleyen dokuz aydaki toplam artışı yüzde 5.5’te tutabilirsek yıllık oran da yüzde 16’da kalacak. Gerçekleştirilmesi biraz değil, bayağı zor bir hedef bu.

★ ★ ★

İkinci enflasyon raporunda petrol fi yatlarına ilişkin beklenti de yukarı yönde revize edildi. İlk raporda ham petrolün 2019 yılı ortalama fi yatı 63.1 dolar olarak öngörülüyordu. Revize tahmin 67.2 dolar.

Petrol fiyatı son dönemde 73-74 dolar civarında salınıyor. Dolayısıyla yıl ortalamasında 67 dolar gerçekleştirilebilir. Ne var ki ABD’nin İran ambargosu ve Türkiye’nin de bundan etkilenecek olması petrol ithalatında maliyetimizi artırabilecek bir olumsuzluk yaratabilir

PPK kararı yorumu ve rezerv konusu...

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya tahmin edildiği gibi Para Politikası Kurulu açıklamasındaki ifade değişikliğine ve döviz rezervine ilişkin tartışmalara da değindi. Bu köşede dün Başkan Çetinkaya'nın PPK açıklamasıyla ilgili söyleyeceklerinde iki seçeneği olduğunu belirtmiştik. Çetinkaya şunları söyleyebilir demiştik; hatırlayalım:

-”Merkez Bankası olarak faiz indirimine yaklaştığımızı görüyoruz, kamuoyunu da buna hazırlamak için böylesine bir ifade değişikliğine gerek duyduk.”

Sonra da “Sahi bunu diyebilir mi” diye eklemiştik. Demezdi, diyemezdi ve nitekim demedi de... Çetinkaya, başka ne diyebilirdi, şöyle yazmıştık:

-”Bu değişikliği 12 Haziran’daki Para Politikası Kurulu toplantısı için bir ön duyuru olarak okumak doğru değil. Biz, enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmeleri yakından izleyeceğimizi ve parasal duruşu enflasyonu hedeflenen patika ile uyumlu seviyelerde tutacak şekilde belirleyeceğimizi ilan ettik. ‘İhtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir’ demedik diye bu yola başvurmayacağımız anlamı çıkarmak yanlış olur.”

Ve yine eklemiştik: “Başkan bu görüşü dile getirir mi?” Yanıtı da biz vermiştik; “Getirebilir” diye...

Peki Çetinkaya dün bu konuda ne dedi:

“Geçen hafta yayınlanan Para Politikası metnindeki değişiklik kısa vadeli bir sinyal değil, yapısal bir yaklaşımdır.

★ ★ ★

Bu köşede dün, kullanım amacına ve ne ile kıyaslama yapılacağına göre brüt rezervin de, net rezervin de doğru olduğunu yazmıştık.

Başkan Çetinkaya da bu konudaki soruları yanıtlarken rezervle ilgili değişik hesaplamalar yapılabileceğine dikkat çekti. Çetinkaya, rezervde son dönemde yaşanan dalgalanmaya işaret edilince “Rezervdeki dalgalanma istisnai değil, yakın döneme özgü değil ve sıra dışı değil” diye konuştu.

Tüm yazılarını göster