Gezi Olayları talebi ne ölçüde etkiledi?

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Talepte bir duraklama vardı. Gezi olaylarının duraklamayı artırdığı söyleniyor.

Olayların sadece Taksim ve çevresinde değil, İstanbul’un genelinde ve Anadolu’da piyasada yavaşlamaya yol açtığı belirtiliyor.

Olayların can ve mal güvenliğinin ötesinde moral bozukluğuna yol açtığı  bir gerçek. Morali bozulan insan para harcamada daha yavaş hareket eder.

Bu konularda genel inanış var iken, perakendede haziran verileri, Gezi olaylarına rağmen ciroların yüzde 12.5 arttığını ortaya koydu. Necla Dalan’ın haberine göre, perakendecinin şikayeti, "Artışın önceki yıl yüzde 15 düzeyinde iken bu yıl yüzde 12.5’a düşmesi" oldu. Sektör sadece yüzde 2.5 kayıpla haziran ayını geçirmeyi başardı.

Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) şemsiyesi altında toplanan modern perakendeciler, Gezi Parkı olaylarının sektörde korkulduğu kadar büyük bir kayıp yaratmadığını, marka bazında değişmekle birlikte, genel anlamda bu yıl da geçen yıl haziran ayına benzer ölçüde ciro yaptıklarını söylüyorlar.

Haziran ayının Shopping Fest, babalar günü ve okulların tatile girmesiyle birlikte sektörden iyi performans beklenen bir dönem olduğuna işaret eden LCW Yönetim Kurulu Başkanı ve TAMPF Başkanı Vahap Küçük, "Haziran bizim için önemli bir aydı. Belli semtlerde Gezi olaylarının olumsuz etkisi oldu ama inşallah önümüzdeki aylarda telafi ederiz. Bizim firmamızda da satışları yüzde 2.5-3 etkilendi” diyor.

Necla Dalan’ın haberine göre, Koton’un Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Yılmaz da “Korkulduğu kadar büyük kayıp yok ama bir kayıp tabii ki oluştu. Bu, markanın konumlandırmasına göre değişiyor. Haziran ayında Koton özelinde yüzde 5-10 olumsuz etki olduğunu tahmin ediyoruz” derken, İstinye Park’ın ortaklarından Orjin Grup’un Yönetim Kurulu Eş Başkanı Zafer Kurşun ise Gezi Parkı olaylarının etkisinin sektörüne göre değiştiğini, Haziran ayında İstinye Park’ın ziyaretçi sayısının yüzde 6.52 arttığını söylüyor.

Migros, Kiler ve Koçtaş gibi Türkiye’nin en büyük zincirlerinde de ciroların fazla etkilenmediği belirtiliyor. Kiler Genel Müdürü Nihat Özdemir, "Gıda perakendesi olumsuz etkilenmedi. En çok teknoloji ve giyim etkilendi”, Migros Genel Müdürü Özgür Tort, “Haziran ciroları sektörle paralel. Öyle belirgin düşüşler olmadı”, Koçtaş Genel Müdürü Alp Önder Özpamukçu "Haziran’da hafif bir düşüş var. Yüzde 2-2.5 gibi...” diyorlar.

Yapılan açıklamaya göre, 2013 yılında perakende sektörünün toplam iş hacmi 212 milyar dolar. Bunun 100 milyar dolarını  modern perakende adı ile anılan kurumsallaşmış perakendeciler gerçekleştiriyor.

Tüm yazılarını göster