Gerilim futbolun önüne geçmesin

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Ligde normal sezonun bitimine artık dakikalar var. Yeni adıyla "Süper Final" öncesi, hedefi olan takımların tüm çabası bu kısa boylu final yarışına maksimum puan avantajıyla girmek. Bahsettiğimiz takımlardan ikisi; Trabzonspor ve Fenerbahçe'de pazar akşamı Avni Aker Stadı'nda kıyasıya bir puan mücadelesi içine girecekler. Elbette maçın puan anlamındaki getirisi yadsınamaz ancak beni hem korkutan hem de endişelendiren iki takım arasındaki özel durumun (!) bu maçı farklı hesapların görüleceği bir atmosfere zorluyor oluşu. Bir başka deyişle, devam eden şike davasında ortaya atılan iddiaların sportif faturası henüz kesilmediğinden taraflar (en azından taraftarlar) bu maçta "geçen seneden kalma bir hesabın görüleceği" gibi yanlış fikirlere kapılmaya yatkınlar. Sosyal medyada gözüme çarpan gerilim, bir şekilde taraftarlar üzerinden sahaya kanalize edilecek olursa karşılaşmanın hem hakem Fırat Aydınus hem de futbolcular açısından epey zor geçeceği öngörülebilir. Tabi ki tüm dileğimiz bu önemli karşılaşmanın her yönüyle futbolun güzelliklerini barındırması.


Zorlu maç öncesi takımların son durumlarına baktığımızda; bordo-mavili ekibin karşılaşmaya kart cezalısı Didier Zokora'dan yoksun şekilde çıkacak olmasının Trabzonspor adına en büyük handikaplardan bir tanesi olacağını görüyoruz. Galatasaray maçında oyuna koyduğu ağırlıkla hem defansif hem de ofansif açıdan takımını rahatlatan bu oyuncunun yokluğunda Şenol Güneş'in orta alanı nasıl kurgulayacağı merak konusu. Direkt olarak Colman'ın yanına Aykut'un sürülmesi bence bordo-mavili takımın oyun içi etkinliğini törpüleyebilir. Bu sebeple Şenol Güneş'ten farklı bir yapılanma beklemek sanıyorum en doğrusu. Bu futbolcu dışında sakatlığı devam eden Glowacki'nin takımlara idmanlara başladığını ancak henüz istenen seviyede olmadığını biliyoruz. Vittek ve Sercan'ın da Fenerbahçe'ye karşı oynama ihtimalleri bulunmuyor. Hafif sakatlıkları bulunan Tolga, Alanzinho ve Volkan Şen'in ise maçta forma giymeleri bekleniyor. Fenerbahçe'de Sezer Öztürk ve Özgür Çek'in sakatlıkları devam ediyor. Gribal enfeksiyon geçiren Reto Ziegler ve ağrıları bulunan Yobo'nun maç gününe kadar forma giyebilecek duruma gelecekleri kaydedildi. Takımla birlikte çalışmalara başlayan Semih ile ilgili son kararı ise teknik direktör Aykut Kocaman verecek. Bu haftaya kadar Trabzonspor'un iç sahada çok gol atıp çok gol yiyerek maç başına 1.94 puan topladığını görüyoruz. Fenerbahçe ise deplasman maçlarında zaman zaman sıkıntılar yaşıyor. 16 deplasmanda 22 puan toplayan sarı-lacivertli ekibin son haftalarda belirginleşen tempo sıkıntısı bu maçta da kendisini gösterebilir. Maça hızlı başlamasını beklediğim Fenerbahçe, savunmasında sıkıntı yaşayan bordo-mavili ekibe karşı skor avantajını ele geçirebilir ancak Trabzonspor gücünü ekonomik kullanır ve maçı bitiş düdüğüne kadar bırakmayacak olursa karşılaşmanın seyri her an değişebilir. Başta da belirttiğimiz gibi gerilimi yüksek bu karşılaşmada çıkacak bir ya da daha fazla kırmızı kartın tüm planları alt üst edebileceği de unutulmamalı. Emre ve Alex'in önderliğindeki pas dağıtımına Şenol Güneş'in üreteceği çözümler de maçın nihai skoru üzerinde etkili olacaktır. (Örneğin Serkan Balcı'nın göbeğe çekilerek bu alanda Colman'a dinamik bir partner kazandırılması gibi) Netice itibariyle ben gollü bir karşılaşma izleyebileceğimizi düşünüyorum. İlk yarı Fenerbahçe'nin ikinci yarı ise Trabzonspor'un oyuna ve belki de skora ağırlık koymaları benim için sürpriz olmaz.

[33. haftaya bakış]

Galatasaray - Orduspor


Şampiyonluğun güçlü adaylarından Galatasaray evinde Hector Cuper yönetimindeki Orduspor'u ağırlıyor. Sarı-kırmızılı takımda Elmander'in dönüşünün uzaması sıkıntı yaratıyor. Golcü futbolcu bu maça yetiştirilmeye çalışılıyor. Aydın Yılmaz bir diğer sakat isim. Orduspor'da tartışmalı geçen bir süreç sonucu Culio kadro dışı bırakılmıştı. Takımın golcülerinden Stancu ile Numan da sakatlıkları nedeniyle bu maçta yoklar. Dış sahada oynadığı 16 maçtan 3 galibiyet ve 5 beraberlik çıkartan Orduspor'un eksikleri nedeniyle işi hiç kolay değil ama bu maçta güçlü bir defansif direniş göstereceklerini düşünüyorum. Her şeye rağmen Galatasaray zor da olsa galibiyete uzanacak skor avantajını yakalayacaktır.

Beşiktaş - Samsunspor


Kadrosunun hakkını bir türlü veremeyen Beşiktaş, kalan iki maçını kazanmak zorunda olan Samsunspor'u yenebilecek mi? Siyah-beyazlılarda Simao, Samsunspor'da Kelhar kart cezalısı. Beşiktaş'ta Quaresma ve Almeida bu maça yetişebilir. İsmail Köybaşı'nın durumu ise şüpheli. Konuk takımda Theofanis Gekas ve Kemal Tokak'ın sakatlıkları söz konusu. Son maçlarında defansif açıdan güven vermeyen Beşiktaş ile eksikleri nedeniyle savunma kurgusu bozulan Samsunspor'un karşılaşması gollü bir maça sahne olabilir. Siyah-beyazlılar çok inişli çıkışlı bir grafik çizseler de galibiyet için bu maçta şanslı olan taraf.

Gaziantepspor - Ankaragücü


Ligin en formda takımlarından biri olan Gaziantepspor bu maçın favorisi durumunda. Ev sahibi ekipte Yasin Pehlivan, Ankaragücü'nde ise İshak Doğan kart cezaları sebebiyle forma giyemeyecekler. Kırmızı-siyahlılarda Bekir Ozan Has, Kerim Zengin, İbrahim Akın ve Orhan Gülle'nin tedavilerine devam ediliyor. Başkent temsilcisinde Gürkan ve Mehmet Çoğum sakat isimler. Gribal enfeksiyon geçiren Aydın Toscalı'nın maça yetişmesi bekleniyor. Ligin ikinci yarısındaki çıkışıyla dikkat çeken ve son 6 maçında kalesinde gol görmeyen Gaziantepspor, deplasmanda bir maç (Mersin İ.Y.) kazanabilen rakibi önünde galibiyete uzanacaktır.

Mersin İ.Y. - Karabükspor


Konumları itibariyle rahat iki takımın mücadelesi beraberliğe yakın gibi. Ev sahibinde Mert Nobre ve İbrahim Kaş kart cezalısı. Zurita ve İlhan'ın sakatlıkları devam ediyor. Konuk takımda ise Jahic bu karşılaşmada kart cezası nedeniyle forma giyemeyecek. Mersin İdman Yurdu evindeki 16 maçta 5 galibiyet ve 3 beraberlikle sadece 18 puan toplayabildi. Karabükspor da deplasmanlarda aynı ölçüde başarısız. Karadeniz ekibi, 16 dış saha maçında aldığı 5 puanla bu alanda ligde 17. sırada bulunuyor. Takımların nispeten rahat oluşu skora yansıyabilir. Eksikleri olmasa Mersin İ.Y. daha şanslı görülebilirdi ancak gollü bu şartlar altında gollü bir beraberlik yaşanması da olası.

Gençlerbirliği - Manisaspor


Play-Off hedefi kovalayan Gençlerbirliği, ligden düşmesi kesinleşen Manisaspor önünde maçın favorisi. Başkent temsilcisinde sezonu kapatan Curri ve Emre bu maçta forma giyemeyecekler. Konuk takım Manisaspor'da ise Makukula, Klukowski ve Harbuzi'nin sakatlıkları söz konusu. İç sahada daha başarılı sonuçlara imza atan kırmızı-beyazlı ekip ayrıca 19 Mayıs Stadı'nda gollü maçlar oynuyor. Ligin ikinci yarısında önemli bir düşüş yaşayarak küme düşen Ege temsilcisi ise deplasmanlarda sonuca gitmekte epey zorlanıyor. Bu şartlar altında oynanacak karşılaşmada Gençlerbirliği'nin galibiyete uzanması normal sonuç olur.

Kayserispor - Eskişehirspor


Ligin istikrarsız sonuçlar alan iki takımı Kayseri Kadir Has Stadı'nda karşı karşıya geliyor. Eskişehirspor'da Koray Arslan kart cezalısı. Elmacık kemiğinden ameliyat olan Alper Potuk da muhtemelen görev alamayacak. Matematiksel olarak ilk sekiz hedefinden kopan Kayserispor'da Engin Bekdemir ve Franco Cangele sakat isimler. 5-8 play-off'u oynamak için iddiası süren Eskişehirspor bu maça asılacaktır. Kayserispor'da baskının ortadan kalkması takımı nasıl etkileyecek merak konusu. İç sahada maç başına 1,69 puan alan Kayserispor ile deplasmanlarda 1,31'lik bir ortalama tutturan Eskişehirspor'un mücadelesinden bir beraberlik çıkma ihtimali var.

Sivasspor - İ.B. Belediyespor


Play-Off açısından son derece önemli bu karşılaşmada Sivasspor Ziya Erdal ve Mehmet Nas'tan sakatlıkları sebebiyle faydalanamayacak. Faty'nin ise hafif sakatlığı söz konusu. İ.B. Belediyespor'da Metin Depe ve Efe İnanç kart cezalısı. Zayatte'ın sakatlığı da sürüyor. İç sahada yalnızca iki kez yenilerek (Eskişehirspor ve Galatasaray) 28 puan toplayan Sivasspor'a karşı, 16 deplasmandan 13 puan çıkaran İ.B. Belediyespor. Her iki ekibin de önemli gol silahları var. Bu nedenle karşılaşmanın gollü geçmesi beklenebilir. Galibiyet için ise bu karşılaşmayı kazandığı takdirde Play-Off'u garantileyecek Sivasspor'u biraz daha şanslı görüyorum.

Antalyaspor - Bursaspor


Arka arkaya kaybettiği puanlarla düşme tehlikesi hissetmeye başlayan Antalyaspor evinde play-off mücadelesi veren Bursaspor'u ağırlıyor. Sakatlıkları geçen Uğur ve Minev'in çalışmalara katılması kırmızı-beyazlı ekipte sevinç yarattı. Bursaspor'da ise Teth Bangura'nın hafif sakatlığı var. Evindeki 16 maçta 3 kez mağlup olan (Mersin İ.Y., Beşiktaş ve Samsunspor) Antalyaspor bu karşılaşmalarda 27 puan topladı. Bursaspor'un deplasman karnesi ise 16 maçta 18 puanı gösteriyor. Mehmet Özdilek'in takımı kümede kalmayı garantilemek için kalan iki haftada minimum 1 puan almak zorunda. Son maçında Fenerbahçe deplasmanına gelecek Antalyaspor'un bu maça asılarak ihtiyacı olan puanı almasını bekliyorum.

HAFTANIN HAKEMLERİ


30 Mart 2012 Cuma
20.00 Gaziantepspor - Ankaragücü Abdullah YILMAZ
20.00 Mersin İ.Y. - Karabükspor Kamil ABİTOĞLU

31 Mart 2012 Cumartesi
15.30 Gençlerbirliği - Manisaspor Serkan ÇINAR
15.30 Kayserispor - Eskişehirspor Halis ÖZKAHYA
15.30 Sivasspor - İ.B. Belediyespor Cüneyt ÇAKIR
19.00 Galatasaray - Orduspor Tolga ÖZKALFA

1 Nisan 2012 Pazar
15.00 M.P. Antalyaspor - Bursaspor Bülent YILDIRIM
15.00 Beşiktaş - Samsunspor Özgür YANKAYA
19.00 Trabzonspor - Fenerbahçe Fırat AYDINUS

HAFTAYA BAKIŞ

Cezalılar
Sarı Kart Cezalıları: Didier Zokora (Trabzonspor), Dejan Kelhar (Samsunspor), Sanel Jahic (Karabükspor), Simao Sabrosa (Beşiktaş), Efe İnanç (İ.B. Belediyespor), Metin Depe (İ.B. Belediyespor), İshak Doğan (Ankaragücü).
Kırmızı Kart Cezalıları: İbrahim Kaş (Mersin İ.Y.), Mert Nobre (Mersin İ.Y.), Yasin Pehlivan (Gaziantepspor), Koray Arslan (Eskişehirspor).

HAFTANIN MAÇI

Trabzonspor - Fenerbahçe
Tarih: 01.04.2012 Saat: 19.00
Stat: H.Avni Aker Stadı
Maç günü hava: Çok Bulutlu, 17°C

Tüm yazılarını göster