Geride kalan belirsizlikler

UZMAN GÖRÜŞÜ dunyaweb@dunya.com

Tuncay Turşucu / Yatırım Finansman

Temmuz ayını geride bırakırken aslında piyasalarda önemli belirsizlikleri geride bırakıyor. Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa Değişikliği ile ilgili verdiği kararla erken seçim olasılığını gündemden düşürmesi yurtiçinde piyasalar üzerindeki önemli bir belirsizliğin kalkmasını sağladı. Yurtiçindeki diğer bir gelişme ise gerek Para Politikası Toplantısı açıklamalarında gerek enflasyon görünüm raporlarında faiz artırımının uzunca bir süre olmayacağının teyit edilmesi oldu. Bu gelişmelerle birlikte 2010 yılı içerisinde faiz artırım beklentileri 2011 yılına ötelenirken, gösterge bileşikler uzun zamandır kırmakta güçlük çektiği %8.33 seviyesini geçen hafta sert bir şekilde kırarak %8.14 seviyelerine gerilemeye başladı. Gösterge faizdeki düşüş seyrinin önümüzdeki günlerde devam etmesini bekliyoruz. Her iki gelişme yurtiçinde piyasalar üzerinde belirsizliklerin ortadan kalkmasını ve Türkiye piyasalarının göreli olarak daha güçlenmesini sağladı. Özellikle 2010 yılı içinde faiz artırımı olmayacağı beklentisinin güçlenmesi, banka hisseleri üzerindeki baskının ortadan kalkmasına ve banka hisselerinde güçlü bir ralli yaşanmasına neden olmuş gözüküyor.

Bunların yanında, dışarıdan kaynaklanan önemli bir belirsizliği de Temmuz ayı ile birlikte geride bırakıyoruz. Hakkında çok fazla spekülasyon yapılan 91 tane Avrupa Bankasına yönelik stres testleri geçen hafta açıklandı ve 7 tane bankanın testleri geçemediği belirtildi. Bu sonuç aslında piyasalarda yaratılan beklentilerden çok farklı değildi. Ancak sonuçların resmi olarak açıklanmasıyla piyasalardaki belirsizlik ortadan kayboldu. Piyasa uzmanlarının yorumlarında testlere yönelik tatmin olmadıkları ve testlerde uygulanan senaryoların çok düşük eşiklerden oluştuğu yönünde eleştiriler yapıldı. Ancak piyasa reaksiyonlarına baktığınızda tatmin olmamış gibi bir görünüm yok. Euro Dolar paritesi 1.28 sınırına kadar geriledikten sonra testlerin açıklanmasıyla birlikte yeniden 1.30 sınırına yükselirken, yukarı trendini koruyan bir görüntü çiziyor.

Stres testlerinin açıklanması ve yurtiçindeki belirsizliklerin ortadan kalkmasıyla birlikte piyasa algılamalarında güçlenme başladığını rahatlıkla görebilirsiniz. Piyasalardaki ralli havası bunun en büyük göstergesi. Yukarıda saydığımız gelişmelere ilave olarak ABD'de açıklanan olumlu kar rakamları ve içeride banka bilançolarına yönelik beklenti alımları piyasalardaki agresifliğin yükselmesini sağlıyor. Bunlarla birlikte IMKB endeksi tarihi zirvesi olan 59971 seviyesini kırarak yeni rekorlar oluşturdu. Hisse senetleri piyasalarının dolar bazındaki direncimiz olan 61500 seviyesine kadar yükseliş potansiyeli bulunuyor. En azından yurtiçinde banka karları açıklanana kadar beklentiler satın alınmaya devam edecektir. Diğer yandan bir süredir kötü gelen ABD verilerinin, başta konut verileriyle olmak üzere yeniden ve güçlü bir şekilde toparlanmaya başlaması piyasa algılaması açısından olumlu bir gelişme. Aynı şekilde geçen hafta Euro Bölgesine ait beklentilerin üstünde gelen verilerde yine piyasalardaki ralli havasını güçlendirmeyi başardı.

Ağustos ayının ilk haftası ile birlikte banka bilançolarını almya başlayacağız. Bu banka hisselerinde beklentinin gerekleşmesi sonrasında kar satışlarını beraberinde getirebilir. Ancak düşük faiz ortamının hem içeride hemde dışarıda uzunca bir süre devam edecek olması, hisse senetleri piyasalarının yıldızını uzunca bir süre parlatacağa benziyor.

Tüm yazılarını göster