Fed toplantısından sonra global piyasalarda olumlu bir hava var. Fed üyeleri bu yıl toplam üç faiz artırımı öngörüyor. Başkan Yellen basın toplantısında, “Dört faiz artırımı da, iki faiz artırımı da olabilir” mesajını verdi. Amerikan ekonomisine yönelik beklentileriniz zayıfsa iki faiz artırımı düşünebilirsiniz. Benim gibi iyimser düşüncelere sahipseniz üç faiz artırımına daha yakın olabilirsiniz. Aslında Fed üyelerinin tahminleri, kullanılan ifadeler nasıl değerlendirilirse değerlendirilsin, faiz artırımının finansal piyasaların hoşuna gittiği açıktır. Faiz artışından sonra Fed daha ne isteyebilir ki? Kutlama yapılmayan bir piyasa yok gibi. Dolar hem gelişmiş hem de gelişen ülke para birimleri karşısında düşüyor. Amerikan tahvillerinin fiyatları yükseliyor yani faizler gevşiyor. Amerikan borsa endeksleri zirvelere yakın duruyor. Emtia fiyatları toparlanıyor. Güvenli liman altın bile Fed sonrasında iyi performans gösteriyor. Fakat fiziksel altın iştahı zayıf.
Batılı yatırımcıya dikkat
Altın fiyatını etkileyen birkaç faktör var. Doların durumu ve Amerikan faizlerindeki hareketler kısa vadede önemli oluyor. Orta vadede madencilik şirketlerinin performansları, Avrupalı ve Amerikalı yatırımcıların fiziki altın alımları belirleyici oluyor. Mevcut konjonktürde hem fiziksel altın alımlarında hem de hisse senetlerinde bir kararsızlık gözleniyor. Madencilik şirketlerinin hisse fiyatları şubat başından beri düşüş trendi içinde bulunuyor. Diğer taraftan Batılı yatırımcıların fiziksel altın alımlarında pek hareket yok. Esasen Avrupalılarda ve Amerikalılarda bir süredir isteksizlik var. Burada bir farkı belirteyim. Fiziksel altın fiyatıyla, ekranda gördüğünüz altın fiyatı aynı değildir. Ekranda görülen altının vadeli işlem fiyatıdır. Vadeli işlem piyasalarına kısa vadede hedge fonlar hakimdir. Vadeli işlem fiyatı, bu spekülatör grubunun piyasaları yorumlama biçimine göre belirleniyor. Arka planda kalan, orta vadede daha etkili olan yatırımcı grupları da var. İşte göze batmayan bu yatırımcılarda altın alma iştahı gözükmüyor. Piyasalarda oluşan bayram havasına rağmen, yatırımcıların fiziksel altın alımlarında Fed toplantısı öncesine göre düşüş varsa bir sorun vardır. Tabii yatırımcı, “Hedge fonlar modern finans piyasalarının en etkili oyuncularıdır. Onlar altında alım yapıyorsa bir sıkıntı yoktur” gibi bir düşünceye sahip olabilir. Kısa vadelerde bu grubun etkisini kabul ediyorum. Daha uzun vadeler için, madencilik şirketlerinin performanslarını ve Batılı yatırımcıların fiziksel altın alımlarını izlemek gerekiyor.
Trump beklentisi pozitif
Fed’in faiz artışına rağmen yatırımcıların kafasında Trump’ın uygulayacağını söylediği genişletici maliye politikası var. Vergi indirimi fiyatlaması; tüketim, havacılık- savunma sanayi, teknoloji, biyoteknoloji gibi sektörlerde görülüyor. Bu sektör endekslerinde sert satışlar yaşanmadan Trump algılamasının çöktüğü söylenemez. Ekonomideki majör sektörler arasında performans açısından enerji sektörünün geride kaldığı görülüyor. Orta-uzun vadede enerji fiyatlarının yükseleceğini düşünüyorum. Enerji şirketlerinin hisseleri bu açıdan cazip olabilir. Eğer Trump ekonomik vaatlerini hayata geçirirse, şu aşamada zorlanan enerji hisseleri bir atak yapabilir.
Gelişen ülkeler
Gelişen ülke piyasalarındaki yükseliş hareketi Fed sonrasında hızlandı. Gelişen ülkeler üzerine bir süredir pozitif senaryolar yazılıyor. Burada ilk sıraları Çin ve Hindistan paylaşıyor. Emtia fiyatlarındaki toparlanmanın sürmesi, emtia üreticisi gelişen ülkeleri destekler. Gelişen ülkelere akacak para büyük bir pastaya benzetilebilir. Bu pastanın büyük dilimlerine sahip olmak; ekonomik performans, ülke riski gibi etmenlere bağlıdır. Esasen bu gruptaki ülkelerin, kısa vadeli önlemleri açıklamanın yanında uzun vadeli politikalar oluşturması gerekiyor. Bu ülkelerin mevcut yapılarını güçlendirmeleri elzemdir. Sonuçta Fed’in faiz artırımları ve enflasyon gibi şu aşamada göz ardı edilen riskler var.