Gençliğin tecrübeyle imtihanı

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

HAFTANIN MAÇI

Kadir Has Stadı’nda oynanan Kayserispor – Galatasaray karşılaşması bir anlamda tecrübe ile dinamizmin savaşına sahne oldu. Maça çıkan kadrolara bakıldığında Galatasaray’ın yaş ortalaması 28.5 Kayserispor’un ki ise sadece 23.5 idi. Bu istatistiğe Galatasaray kadrosunun uluslararası tecrübesini de eklediğimiz zaman, geçmişte Hollywood filmlerine çokça konu edilen genç ve yaşlı boksörlerin ya da dövüşçülerin hikâyelerini andıran bir görüntü vardı sahada.

Galatasaray ve Roberto Mancini ile ilgili en başta yapılması gereken tespit, İtalyan teknik adamın Süper Lig konusunda iyi asiste edildiği olmalı. Cumartesi gecesi oynanan Akhisar Belediyespor – Beşiktaş karşılaşması ile pazar gününün en önemli maçı Kayserispor – Galatasaray mücadelesini bir arada düşündüğümüzde aradaki fark bariz biçimde ortaya çıkıyor. Slaven Bilic ne maç öncesi ne de maç esnasında Akhisar takımının beyni Bilal Kısa hakkında uyarılmamıştı. Sonuç, Bilal Kısa önderliğinde gelişen ataklar ve Akhisar’ın kapıp götürdüğü puanlar oldu. Kadir Has Stadındaki görüntüye döndüğümüz zaman ise konuk sarı-kırmızılı takımın sahaya 3 santrfor ve bir forvetle (Drogba, Burak, Umut, Sneijder) rahatlıkla çıkabildiğini görüyoruz. Muhtemelen Kayserispor takımının form durumu ve eksikleri yüzünden böyle “aslardan takviyeli A2” gibi sahaya çıkacağını öngören teknik heyet, deplasman şartları için oldukça cesur bir kadroyla sahaya yayılmakta bir beis görmedi. Belki yenilen iki golde bu hücum gücü yüksek kadro yapılanmasının da payı olduğu ileri sürülebilir ancak Galatasaray’ın maçı koparması gerektiği anlarda kalite ve tecrübe farkını ortaya koyduğunu söylememiz gerekiyor.

Başlama düdüğüyle birlikte maça ağırlığını koymakta gecikmeyen Mancini’nin talebeleri, skoru 2-0’a taşıdıktan sonra tecrübelerine yakışmayan şekilde karşılaşmanın bittiğini sandı. Bu da genç ve dinamik Kayserispor takımını oyuna ortak etti. İki dakika içerisinde gelen iki golle skoru 2-2’ye getiren ev sahibi, ikinci yarıda 20 dakika kadar oyunu tutabilse maça ortak olabilirdi ama başlıkta da belirttiğimiz gibi uluslararası tecrübeye sahip bir kadro karşısında imtihanı veremediler. Kayserispor öylesine büyük kadro sıkıntısı içerisindeydi ki, Prosinecki’nin sahaya sürdüğü 4-1-4-1 düzenindeki takım, kuvvetle muhtemel eldeki mevcutların bir araya toplanıp “Bu futbolcular hangi düzende oynar?” sorusuna bulunmuş bir cevap niteliğindeydi. “Forvet – santrfor ayrımı” noktasında düşünecek olursak; Jaja, Sefa, Mouche gibi oyuncularla ama santrforsuz şekilde kurgulanan bu mecburi düzen, her şeye rağmen kolay teslim olmayan bir Kayserispor takımı izlememize yol açtı. Galatasaray savunması için söylenecek sözler ise yabancı kısıtlaması gözetilerek sarf edilmeli. Drogba, Sneijder, Muslera ve Melo Mancini’nin vazgeçilmezleri olduğuna göre, dörtlü savunmada iki yabancı hakkı var. Yalnız burada dikkat çekici nokta, değişmez isimlerin omurga üzerindeki hatta yer alması. Bu da bizi sezon başından hatta geçen yıldan bu yana sarı-kırmızılı ekibin kanat savunması konusunda çektiği sıkıntılara yöneltiyor. Her iki bek pozisyonunda (biri Eboue olmak üzere) yabancı oyuncu kullansanız bile, sağ ve sol önde bu maçta Burak ve Umut’a görev verdiğiniz gibi devşirme kanat oyuncuları kullanmak durumundasınız. Üstelik her iki stoperinizin yerli olması da şart. Ve maalesef milli takımımızda da gördüğümüz gibi yerli savunmacılarımızın standardı çok yüksek değil. Uzun lafın kısası, ligimizde yabancı kısıtlamasından en fazla muzdarip olan takımların başında Galatasaray geliyor. Bu kısıtlama maç maç strateji belirlemeyi ve buna göre tercihler yapmayı da zorunlu hale getiriyor. Kayseri’de Galatasaray savunmayı ikinci plana attı çünkü bence teknik heyet maç öncesi analizlerinde yenen gollerden fazlasını atabileceklerine dair bir çıkarımı yapmıştı.

Fenerbahçe istim üstünde

Spor Toto Süper Lig’in 9. haftasında Fenerbahçe, evinde Gaziantepspor ile karşı karşıya geldi. Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda oynanan mücadeleyi sarı-lacivertliler 3-1’lik skorla kazandı. Mücadele boyunca rakibine oranla üstün bir futbol ortaya koyan sarı-lacivertlilere galibiyeti getiren goller, 14. ve 85. dakikada Emmanuel Emenike ile 39. dakikada Moussa Sow’dan geldi. Gaziantepspor’un tek sayısını ise 75. dakikada Semir Stilic kaydetti. Bu skorun ardından Fenerbahçe puanını 22 yaptı ve liderliğini sürdürdü. Konuk takım ise 8 puanda kaldı. Süper Lig’in 10. haftasında Fenerbahçe deplasmanda Bursaspor ile karşılaşacak. Gaziantepspor ise evinde Sivasspor’u konuk edecek.

Chahechouhe varsa sorun yok

Süper Lig’in 9. haftasında Sivasspor ile Kayseri Erciyesspor karşı karşıya geldi. 4 Eylül Stadı’nda oynanan karşılaşmayı Sivasspor 2-0 kazanarak üç puana uzandı ve haftayı galibiyetle kapattı. Mücadelede Sivasspor’a galibiyeti getiren golleri 20 ve 75. dakikalarda Aatif Chahechouhe kaydetti. Öte yandan Kayseri Erciyesspor’dan Vleminckx, 85. dakikada kırmızı kart görerek maçın son anlarında takımını 10 kişi bıraktı. Bu sonucun ardından Sivasspor, Süper Lig’de 16 puana yükselirken Kayseri Erciyesspor ise 6 puanda kalarak istediği çıkışı bu hafta da yakalayamadı. Ligin 10.haftasında Sivasspor Gaziantep deplasmanında puan arayacak. Kayseri Erciyesspor ise evinde Kasımpaşa’yı ağırlayacak.

Yenişemediler

Spor Toto Süper Lig 9. hafta maçında Karabükspor taraftarı önünde Medical Park Antalyaspor’u konuk etti. 90 dakika sonunda taraflar sahadan 1-1’lik skor ve birer puanla ayrıldı. Karabükspor’un golünü 58. dakikada penaltıdan LuaLua atarken, Medical Park Antalyaspor’un golü 76. dakikada Milan Baros’tan geldi. Maç içinde hakem Bülent Yıldırım oldukça tartışmalı kararlara imza attı. Bilhassa penaltı pozisyonu ve Samba Sow’a gösterilmeyen kırmızı kart Antalyaspor cephesinde tepki topladı. Bu sonucun ardından Karadeniz temsilcisi puanını 9’a yükseltti. MP Antalyaspor da puanını 13 yaptı. 10.haftada Karabükspor deplasmanda Beşiktaş ile karşılaşacak. Antalyaspor ise Kayserispor’u ağırlayacak.

Şifo ilaç oldu

Süper Lig 9. hafta mücadelesinde Elazığspor ile Gençlerbirliği Elazığ Atatürk Stadı’nda karşı karşıya geldi. 90 dakika sonunda gülen taraf 2-1’lik skorla Gençlerbirliği oldu. Elazığspor, 42. dakikada Onur Ayık ile 1-0 öne geçerken, başkent temsilcisinde Sedat Bayrak 45’te takımı adına durumu eşitledi. 85’te Stancu ise kırmızı-siyahlılara haftalar sonra hayat veren golü kaydetti. Böylelikle Gençlerbirliği, yeni göreve gelen hocası Mehmet Özdilek ile galibiyetle ulaştı. Bu skorun ardından ligde her iki takım da 7 puanda bulunuyor. Süper Lig’de gelecek hafta Elazığspor zorlu Trabzonspor deplasmanına çıkarken, Gençlerbirliği ise evinde Eskişehirspor ile oynayacak.

Eskişehir farka koştu

Spor Toto Süper Lig’in 9. haftasında Eskişehirspor taraftarı önünde Çaykur Rizespor’u konuk etti. 90 dakika sonunda Eskişehirspor sahadan 4-1’lik galibiyetle ayrılırken, puanını 16’ya çıkardı. Çaykur Rizespor ise 14 puanda kaldı. Ev sahibi ekibe galibiyeti getiren goller 52’de Jorquera, 71’de Erman, 75’te Erkan ve 80’de Ndiaye’den gelirken, Çaykur Rizespor’un tek golünü 69. dakikada Leonard Kweuke kaydetti. 75’te sakatlanan Kweuke maça devam edemedi ve değişiklik hakkı biten Rizespor son 15 dakikayı 10 kişiyle tamamladı. Süper Lig’in 10.haftasında Eskişehirspor deplasmanda Gençlerbirliği ile karşılaşacak. Çaykur Rizespor’un sahasındaki rakibi ise Akhisar Belediyespor olacak.

Konyaspor direkleri dövünce

Süper Lig’de 9. hafta maçında Torku Konyaspor ile Bursaspor karşı karşıya geldi. Konya Büyükşehir Belediyesi Atatürk Stadı’nda oynanan zorlu mücadelede gülen taraf 1-0’lık skorla konuk ekip Bursaspor oldu. Konuk takıma galibiyeti getiren golü 66. dakikada Ferhat Kiraz kaydetti. Öte yandan ev sahibi Torku Konyaspor’un zorlu maçta üç topu direkten döndü. Gekas, Thorvaldson ve Ali Çamdalı direğe takılan oyuncular oldular. Bu sezon ilk kez arka arkaya üç galibiyet alan Bursaspor puanını 14’e yükseltti. Torku Konyaspor ise 10 puanda kaldı. Spor Toto Süper Lig’de gelecek hafta Torku Konyaspor, Galatasaray’a konuk olacak. Bursaspor, Fenerbahçe’yi ağırlayacak.

TEKNİK ANALİZ

(Akhisar Bld. Spor – Beşiktaş)

Beşiktaş’ta soru işaretleri

Beşiktaş, “ligin zorlu deplasmanlarından biri” diyebileceğimiz Akhisar Belediyespor maçında dalgalı bir performans sergiledi. İlk golü atan taraf olan siyah-beyazlılar, daha sonra arka arkaya yedikleri gollerle 3-1 geriye düştüler. Oğuzhan ve Almeida’nın skora katkılarıyla yeniden beraberliği yakalamaları önemli olsa da Beşiktaş’ın bilhassa takım savunması anlamında sıkıntı yaşadığını söylemeliyiz. Sivok ve Atiba’nın yokluğu bu noktada önemli eksikler ancak takımın genel anlamda “konsantrasyon bozukluğu” yaşadığı da göze çarptı. Bu durum sakatlıktan ve gribal enfeksiyondan çıkan çok sayıda oyuncu olmasıyla ilişkilendirilebilir. Gerçek yanıtı ise 10.haftadan başlayarak Beşiktaş’ın ligdeki seyri bizlere gösterecek.

NOT: Kasımpaşa – Trabzonspor maçı değerlendirmede yer almıyor.

Tüm yazılarını göster