Gençlerin dünyayı değiştirmesinin 17 yolu

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin gerçekleşmesinde en büyük rol 1.8 milyar gence düşüyor. Ve aslında onlar fakirliği sonlandırmakta, eşitsizlikleri ortadan kaldırmakta ve küresel ısınma ile mücadelede bizden çok daha kararlı ve cesurlar.

Bugün dünya genelinde 10 ila 24 yaş arası okuyan ve çalışan genç nüfus oranı 1.8 milyara ulaşıyor. Bu, dünya tarihindeki en yüksek genç nüfus oranı. Gençlerin bu kadar kalabalık olması, dünyanın oldukça kritik günlerden geçtiği bir dönemde daha da önem taşıyor. 

Birleşmiş Milletler geçen sene Eylül ayında Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'ni gerçekleştirdi. 

Zirvede, 17 başlıktan oluşan Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri belirlendi. Başlıklar; fakirliğe son; açlığa son; sağlıklı bireyler; nitelikli eğitim; toplumsal cinsiyet eşitliği; temiz su ve sıhhi koşullar; erişilebilir ve temiz enerji; insana yakışır iş ve ekonomik büyüme; sanayi, yenilikçilik ve altyapı; eşitsizliklerin azaltılması; sürdürülebilir şehir ve yaşam alanları; sorumlu tüketim ve üretim; iklim eylemi; sudaki yaşam; karasal yaşam; barış ve adalet; hedefler için ortaklıklar olarak sıralanıyor. Hedeflerin ortak noktası, ise dünyayı dönüştürmek; daha iyi bir dünya yaratmak. Bu hedefler aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 193 BM üyesi ülke tarafından kabul edildi.  

2016 yılı ise ilk harekete geçme senesi oldu. Hedeflerin gerçekleşmesinde en büyük rol 1.8 milyar gence düşüyor. Ve aslında onlar fakirliği sonlandırmakta, eşitsizlikleri ortadan kaldırmakta ve küresel ısınma ile mücadelede bizden çok daha kararlı ve cesurlar. 

Hedefler belli, peki gençler neler yapıyor dünyayı daha güzel bir yer yapmak için? İşte bazı örnekler: 

Daha güzel bir dünya için neler yapıyorlar?

- Sıfır fakirlik 

Burundi'de, fakirliği sonlandırmanın yolu bilgiden geçiyor. BM Kalkınma Programı ortaklığı ile, Sınır Tanımayan Kütüphaneler (Libraries Without Borders)'ın genç gönüllüleri Burundi genelinde kitap, eğitim oyuncakları, interneti içinde olan mobil cihazlar dağıtıyorlar. 

- Sıfır açlık 

Mercy ve Shetuuka, Namibia'da açlığı sonlandırmak için çevre dostu tarım yapan ve aynı zamanda istihdam yaratan iki genç çiftçi. Damlama sulama yöntemi ile yeşil biber, tatlı patates, karpuz, domates, soğan yetiştiriyorlar ve  ortalamanın yüzde 30 üzerinde hasat elde ediyorlar. 

- Kaliteli eğitim

Afganistan'da kız çocuklarının üçte biri okula gitme şansına sahip olamıyor. BM Kalkınma Programının Afganistan'da ekonomik kalkınmayı desteklemek için uyguladığı 600 ulaşım projesinden birisi, ülkedeki kız ve erkek çocuklarının güven içinde okula gitmesi için çalışıyor.  

- Cinsiyet eşitliği

Dünya genelinde bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik gibi alanlarda kadın oranı hala çok yetersiz. Dünyanın en genç nüfusuna sahip olan Hindistan'da ise bu durum değişiyor. Bugün Hindistan'da nüfusun yüzde 40'ından fazlası 20 yaş altında ve genç kadınlar mühendislik gibi alanlarda çalışıp, camdan tavanı kırmaya başlamış durumdalar. Hindistan'da bilgisayar programlarının yüzde 30'unu kadınlar gerçekleştiriyor.   

- Temiz su 

Dünya genelinde 783 milyon insan temiz suya ulaşamıyor. Bu rakam dünya nüfusunun yüzde 11'ini temsil ediyor. Suriye'de savaş nedeniyle nüfusun yüzde 45'i ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Birleşmil Milletler Kalkında Programı kapsamında çalışan genç liderler, Cash for Work (İş İçin Nakit) projeleri kapsamında, Suiye dışında insani yardıma muhtaç 13.5 milyon insana yaşam şansı yaratıyorlar. 

- Ulaşılabilir ve temiz enerji

Kırgızistan'da yaşayan Max ve Dariya'nın 14 yaşındayken geliştirdikleri akıllı enerji projesi, bugün kendi okullarının ulaşılabilir ve temiz enerji planının bir parçasına dönüştü. Okul bu sayede ısıtma ve elektrik faturalarında yüzde 30 tasarruf sağladı ve ilk yıl 103.8 ton seragazı emisyonunun engellemiş oldu. 

- İş ve ekonomik büyüme

Genç nesilleri yetişkinliğe ve iş dünyasına hazırlarken eğitim ve becerilerin rolü vazgeçilmez. Fildişi Sahili'nde, yine BM Kalkınma Programı ile birlikte, eskiden askerlik yapmış genç insanlar, sanayi ve altyapı alanlarında eğitim görüyorlar. 

- Sürdürülebilir şehirler ve topluluklar

2050 yılında dünya nüfusunun yüzde 66'sı şehirlerde yaşıyor olacak. Dünya genelindeki 73 milyon işsiz genç için istihdam yaratmak, artan şehirleşmenin ortaya çıkaracağı talepleri karşılamakta büyük önem taşıyor. 

Kosova'da yaşayan Mirjeta, BM'nin kendi işini kur programına katılan genç kadınlardan birisi. Mirjeta program sonrasında sadece ülkesine dönüp tekstil pazarının oluşmasına katkı sağlamadı, aynı zamanda imalat sektöründe çalışma şartlarının iyileşmesi için de önemli bir örnek oluşturdu. 

- Küresel ısınma ile mücadele

Dünya genelinde küresel ısınmanın etkilerinden en fazla zarar gören bölgeler kıyısal yerleşimler. Papua Yeni Gine'de bir grup genç insan, dünya genelindeki yüzlerce genç çevreci ile biraraya gelerek, mangrov ekimi yapıyor. Mangrov, tropikal kıyılarda ve bataklıklarda yetişen toprağın üstüne dış kökler salarak tutunan ağaç ve fundaya verilen isim. Gençler bu sayede topraklarını kurtarıyorlar; ülkelerini koruyorlar.  

- Ortaklıklar

Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne ulaşmak bu süreçte merkezi bir rol üstlenen gençler arasında küresel bir ortaklık gerektiriyor. Türkiye'de 16 yaşında olan Asrat'ın amacı öğretmen olarak bu ortaklığa katkı sağlamak. Asrat 2010 yılında kurulan Hisar Anadolu Destek Derneği'nde eğitim alıyor. Coca-Cola'nın ortaklığında kurulan derneğin hedefi, özellikle kırsal kesimden kente göç etmiş ailelerin çocukları ve gelirleri sınırlı yeni neslin eğitim düzeylerini yükseltmek, onlara el ve iş becerisi kazandırarak ekonomik ve sosyal durumlarını iyileştirmek.

Alman matematikçi ve filozof Wilhelm Leibniz'in dediği gibi; "Gençliği iyiye yönelten, insanlığı iyiye yöneltir."
 

Tüm yazılarını göster