Genç işsizliğine girişimcilik bakış açısıyla çözüm yaratıyor

DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN didem.eryar@dunya.com

2011 yılında temelleri atılan TÜSİ- AD Bu Gençlikte İŞ Var!, üniversite öğrencilerine, yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla eğitimden networkinge, kuluçkadan mentorluğa kadar her türlü desteği sağlayan bir girişimcilik programı.

Programın hedefi; Türkiye genelinde girişimciliğe ilişkin farkındalığı ve yetkinliği artırmak; gençler başta olmak üzere toplumun tüm kesimlerinde yenilikçiliği teşvik etmek ve girişimciliği bir kariyer alternatifi olarak sunmak olarak tanımlanıyor. Bu süreçte, iş dünyasının önde gelen isimleri gençlere rehberlik ediyor.

TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Çalışma Grubu Başkanı, Mazars Denge İcra Kurulu Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun’a programın hedefl erini ve gençler için yarattığı faydayı sorduk:

15 bini aşkın genç iş fikri ile programa katıldı

"TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’a başladığımız 2011 yılında amacımız ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan genç işsizliğine girişimcilik bakış açısıyla çözüm yolları aramaktı. Zaman içerisinde Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkıda bulunmak ve üniversite öğrencilerini girişimcilik yolunda desteklemek çalışmalarımızın merkezinde yer aldı. Bu ikisinin kesiştiği noktada, TÜSİAD’ın çok kritik bir rol oynayabileceğine, ekosistem paydaşlarını bir araya getirebilecek şemsiye bir organizasyon olabileceğine inandık. Nitekim de öyle oldu. 2011 yılında Ankara’da iki üniversitede başladığımız TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! yolculuğunda yıllar içerisinde girişimci refl ekslerle sürekli yenilenen ve gelişen bir çizgide ilerledik. 2019 dönemi itibariyle TÜ- SİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’ın üniversite öğrencilerine yenilikçi bakış açısı ve girişimcilik yetkinliği kazandırmak amacıyla eğitimden mentorluğa, kuluçka hizmetinden networking kurmaya uzanan yelpazede destek sağlayan bir programı olarak kurgulamaya karar verdik. Bugüne kadar TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’a Türkiye’nin 79 ilinden ve yurt dışındaki 11 şehrinden başvuru aldık. 200’den fazla üniversitedeki 15 bini aşkın gencin iş fikri ile katıldığı programda bugüne kadar 251 genç TÜSİAD üyeleri ile bire bir çalışma fırsatı elde etti.”

Gençler, girişimcilik ekosisteminden 100’ü aşkın isimle bir araya geliyor

“Program ile her sene yenilikçi fikri olan, 30 yaş altı üniversite öğrencilerine yönelik bir çağrı açıyor, ekip olarak iş fikirleri ile başvurmalarını istiyoruz. Ardından 100 kişilik ön jüri ağımız kriterlerimiz ışığında iş fikirlerini değerlendiriyorlar. Burada bir fikrin yenilikçi yanının, uygulanabilirliğinin ve yaratacağı katma değerin yanı sıra sosyal ve çevresel etkisine de bakıyorlar. Yaptıkları notlama sonucuna göre yaklaşık 100 gencimizden oluşan ilk 35 ekibi girişimcilik kampına davet ediyoruz. Kampta konusunda uzman 60’a yakın konuşmacı Türkiye’deki girişimcilik ekosisteminden tutun, iş modeli kanvası nasıl hazırlanır, fizibilite çalışması nasıl yapılır, fikri ve sınai mülkiyetin hukuki boyutu nedir, hangi çeşit şirketler vardır, etkin sunum nasıl yapılır, kurumsal sürdürülebilirlik stratejisi nasıl oluşturulur hepsini adım adım anlatıyor. Ayrıca kamp kapsamında genç girişimcilerimizi iş dünyası ve girişimcilik ekosisteminden 100’ü aşkın isimle bir araya getirerek, onlara geniş bir networkün anahtarını sunuyoruz. Girişimcilik Kampının son günü sunumlarını TÜSİAD Üyelerine yapan ekiplerden 10 ila 15 tanesi 2,5 ay boyunca iş dünyası liderleriyle eşleşerek rehberleri ve uzman ekipleri ile birebir çalışma ve iş planlarını geliştirme fırsatı yakalıyor. Son aşamada ise final jürisi bu iş planlarını değerlendirerek, Ödül Töreninde sahne alacak 5 finalist ekibi belirliyor. Ödül Töreninde ilk üç ekibe para ödülü ile destek veriyoruz. Tüm yarı finalistlerimizin anlaşmalı kuluçka merkezlerinden yararlanmaları için onları kuluçka merkezi temsilcileri ile bir araya getiriyoruz. Girişimcilerimizin iş fikirlerini gerçekleştirme yolculuğunda yanlarında olmak ve onları destekleye devam etmek için TÜSİ- AD Girişimci Kulübü adını verdiğimiz mezun ağımızı kurduk.”

“Bir probleme nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik”

Mert Furkan Filizoğlu - Algdeha (2019 Dönemi 1.’si)

“Algdeha ekibi olarak alglerden elde ettiğimiz ürünler ile balığa bağlı endüstrilere sürdürülebilir çözümler getiriyoruz. Günümüzde çiftlik balıklarından elde edilen yağ verimi küresel ısınmaya bağlı olarak son 10 yılda yüzde 70 oranında azaldı. Endüstri bu durumu telafi etmek amacıyla farklı türlerdeki deniz balıklarını avlayarak çiftlik balıklarına yem takviyesi olarak sunuyor. Fakat bu avlanma hızıyla devam ederlerse 2050 yılı ortalarında avlayabilecekleri serbest deniz balık türlerinin sayısı oldukça azalacak. Tasarlamış olduğumuz üretim modelimiz, dünyada alg yetiştiriciliği için en uygun coğrafya olan Akdeniz'in sunduğu doğal özelliklerden yararlanarak yüksek verimle zengin içerikli alg üretimine olanak sağlıyor. Girişimcilik bizim için bir bakış açısı, problemi görüp devam etmektense o probleme çözüm üretmeyi ve bunu bir kariyer haline getirmeyi ifade ediyor. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! programının bize kattığı en büyük değer bakış açısı oldu. Bir probleme nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik ve bu bize sadece kendi girişimimiz ile ilgili değil, yaşadığımız tüm sorunlar ile ilgili nasıl çözümler üretebileceğimize dair vizyon kazandırdı.”

“Her seferinde ders çıkartarak devam etmeyi öğrendik”

Hakan Aktan - Bal Kutusu (2019 Dönemi 2.’si)

“Bal Kutusu ekibi olarak insan ve arı sağlığını koruyan, tek tuşla sağım yapabilen akıllı bal petekleri geliştiriyoruz. Yapay zekâ kullanarak tasarladığımız akıllı peteklerimiz sayesinde arıcılar bir kovandan daha fazla verim alabilecekler. Dünyanın 2. en büyük bal üreticisi olan ülkemizde girişimimizin geniş kapsamlı kullanılması halinde hem doğanın mihenk taşı olan arıların daha sağlıklı bir yaşam sürmesini hem de ülke ekonomisine yıllık 3,5 milyar Türk Lirasına varan katkı sağlayabileceğiz. Bizim için girişimcilik, maddi sermayemiz olmasa bile çok çalışarak hayallerimizi gerçekleştirebilme yöntemi anlamına geliyor. Türkiye'deki girişimlerin asıl sıkıntısının sürdürülebilirliğin sağlanamamasında olduğunu düşünüyorum. Sektör öncüsü firmaların kendi alanlarındaki startuplarla yeterince çalışmamasının ve onların müşterisi olmaktan çekinmelerinin ekosistemimizin büyümesini yavaşlattığı kanaatindeyim. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! programı sayesinde bildiğimizi zannettiğimiz şeyleri bile tam olarak bilmediğimizi anladık. Şimdiye kadar aldığımız en kapsamlı eğitim süreciydi. Vizyonumuzun oluşmasında büyük katkı sağladı. Odaklanmanın başarı getirdiği ve başarısız denemelere rağmen her seferinde ders çıkartarak devam etmeyi öğrendik diyebilirim.”

“Girişimcilik yolunda daima kazandığımız şeyler olduğunu fark ettik”

Esra Ablak – DYSAPP (2019 Dönemi 3.’sü)

“Girişim maceramız ekip arkadaşım Deniz Öztürk ile birlikte İzmir Ekonomi Üniversitesi Psikoloji bölümünde öğrenciyken aldığımız girişimcilik dersi sayesinde başladı. Derste kendimize sorduğumuz “Ne olursa hayatımda daha kolay olurdu?” sorusu aslında yeni bir girişimin doğmasına aracı oldu. Dislektik bir birey olarak özellikle çocukluk döneminde yaşamış olduğum sorunları düşündüm. Disleksi farkındalığının yeni yeni artması ve bu alanda çalışmaların başlaması beni heyecanlandırıyordu. Böylece disleksi hastalarının hayatlarını kolaylaştıracak bir mobil uygulamayı hayata geçirmek için kolları sıvadık. DysApp uygulaması ile disleksiye çoklu çözüm üreterek dislektik çocukların okuma-yazma hızlarını arttırıp aynı zamanda hata oranlarını en aza indirmeyi amaçlıyoruz. Bizce girişimcilik, herhangi bir soruna yaratıcı çözümler geliştirmek için ortaya koyabileceğiniz bir cesaret gösterisidir. Girişimcilik söz konusu olduğunda her zaman hatalar ve tekrar denemeler konuşulur. Bizce asıl mesele istikrar ve özgüvendir. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’ın yoğun programında networkümüzün geliştiğini ve girişimciliğe olan bakış açımızın olumlu yönlerde çeşitlendiğini gördük. Kaybetmek diye bir şeyin olmadığını, girişimcilik yolunda daima kazandığımız şeyler olduğunu fark ettik.”

Tüm yazılarını göster