Genç bekler rahatsız

Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Türk futbolu Avrupa ve dünya sahnesinde gün be gün gerilerken, futbolumuzu yönetenlerin icraatları da maalesef “günü kurtarma” olarak nitelendirilmekten öteye gidemiyor. Nedeni basit. Gelinen nokta itibariyle çok daha radikal adımlar atılması gerekirken, hedefe tali yollara saparak ulaşmak gibi bir metot benimsenmiş durumda. Görüldüğü kadarıyla, Futbol Federasyonu’nun “yabancı kontenjanı” yoluyla getirmeye çalıştığı yeni düzen; başta büyük takımlar olmak üzere, ülke futbolunun vitrini olan Süper Lig’deki tüm kulüpleri ciddi şekilde etkileyecek. Şoka girmiş birini hafiften sarsarak kendine getirmeye çalışmak “genel geçer” bir yöntem olarak kabul edilebilir ama Federasyon’un getirdiği kısıtlama “ertesi gün” düşünülmeden yapılmış bir uygulama. “Yabancı sayısını kısıtlamak kulüplerin ilgisini yerli futbolculara yöneltir” düşüncesi tam da beklendiği gibi ilgiyi Türk futbolculara yöneltti ama bir farkla: Yurt dışındaki Türk futbolculara. Gurbetçi havuzunu tarayıp alabildiklerini alan kulüpler, açık kalan mevkilere de devşirme usulü geçici çözümler üretmek zorunda kaldılar çünkü “özkaynak düzeni” dediğimiz altyapılardan yeterli seviyede genç oyuncu üst yapıya katılamıyor.

Geçen sezon ve bu yılın oynanan üç haftası itibariyle Süper Lig’e baktığımızda çarpıcı örneklere rastladığımızı söylemeliyiz. Mesela, Beşiktaş bir türlü dolduramadığı “sol bek” mevkiini önce Uğur, Gökhan Süzen ve Ersan, bu yıl da Atiba Hutchison’ı kullanarak idare etme yolunu seçiyor. Fenerbahçe’de Michal Kadlec ve Hasan Ali Kaldırım varken, Ersun Yanal’ın Caner Erkin’i kullanmasının sebebi ne olabilir? Galatasaray geçtiğimiz yıl neredeyse bütün bir sezonu devşirme Albert Riera ile götürdü. Bu yıl da yabancı kontenjanına takılınca, Fatih Terim belki de mecburiyetten Hakan Balta’ya dönüş yaptı. Örnekler bunlarla sınırlı değil elbette. Trabzonspor’un halen Olcan Adın’ı sol bek olarak kullanmak durumunda kaldığını, genç ve umut vaat eden futbolcuları bünyesinde toplamayı “transfer politikası” olarak benimsemiş Kayserispor’un dahi yerli sol bek bulamayıp geçtiğimiz yılın önemli bir bölümünü orada Abdullah Durak’ı oynatarak tamamladığını belirtmek gerekiyor. Durun daha bitmedi. Gaziantepspor, bu yıla sağ bekte Serdar Özbayraktar ile başlamadı mı? Hani geçtiğimiz yıl oynadığı 20 maçın tamamında ya sağ açık ya da forvet olarak oynayan Serdar. Torku Konyaspor’un üç maçtaki sağ beki Ali Turan, Akhisar’ın sol beki ise artık alışılmış biçimde Çağdaş Atan. Bu isimlere itiraz etmek çok mümkün olmasa da bekten çok stoper orijinli oldukları konusunda bir şerh koymak lazım. Karabükspor’da sağ bek Uğur Uçar’ın ilk iki haftada sol bek olarak görevlendirilmesi de bu problematik tespitlere eklenebilir.

Sadece bek mevki üzerinden yapılan bu değerlendirme bile futbolumuzun sorunlarına dair önemli ipuçları barındırıyor bence. En kestirmeden söylemek gerekirse; Türk futbolunda “altyapı ile üst yapı arasındaki uçurum” had safhada. Bu, yabancı oyuncu sayısını sınırlasanız da böyle, serbest bıraksanız da böyle. Zaten “yabancı kısıtlaması” gibi uygulamalardan erken dönemde ve kısa vadede sonuç almak mümkün olmadığından karizmayı düzeltme görevi Fatih Terim’e tevdi edilmedi mi? Yetenekli genç futbolcuların da alt yapıdan A takıma yükselmelerini kolaylaştıracak fiziksel gelişim, mental destek, pedagojik yönlendirme, vb. çalışmaların gereken ciddiyette yapılabildiğini söylemek çok mümkün değil. Ayrıca parayı bastırıp almak varken neden yatırım yapıp adam gibi bir futbol akademisi açasın ki? İşte Türk futbolunu bugün bu noktaya getiren de tam olarak bu anlayış. Evvelce de yazdığımı hatırlıyorum. Artık farklı metotlara ve farklı uygulamalara yönelme zamanı. Şahsi fikrim acilen önümüzdeki sezondan geçerli olmak üzere PTT 1.Lig’in statüsünün değiştirilmesi gerektiğidir. Takım sayısı arttırılmalı ve büyük kulüplerin U20 seviyesindeki takımlarıyla, düşme-çıkma mücadelesinden bağımsız ama puan/performans ödüllerine dâhil olarak, bu lige katılımları sağlanmalı. Böylelikle bir hafta A2’de diğer hafta as takımda bocalayan genç futbolcuların, rekabetçi biçimde iç sahasıyla deplasmanıyla gerçek mücadelenin içine girmeleri başarılabilir. Ayrıca Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray, Trabzonspor gibi kulüplerin B ya da U20 takımlarıyla da olsa bu lige dâhil olmaları yayın gelirlerini ciddi şekilde arttırır çünkü dört büyükler bu ülkede karşılıklı “sek sek” bile oynasalar seyirciden mahrum kalmazlar.

Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesinde, “Yurtdışında yaşayan 5 milyonu aşkın Türk toplumunun yaklaşık 4 milyonu Batı Avrupa ülkelerinde yerleşmiştir.” şeklinde bir ifade var. Söylesenize biz daha ne kadar bu insanların futbolcu olacak çocuklarına bel bağlayacağız?

Dünya liglerinden haberler

• Bayern Münih’in İspanyol orta sahası Javi Martinez, bir ay sahalardan uzak kalacak. İspanya’nın oynadığı son hazırlık maçında sakatlanan Javi Martinez, “Ben 20-30 dakika bir şey hissetmedim ancak sonra ağrılarım zarar vermeye başladı.” ifadelerini kullandı. Martinez, 40 milyon euro karşılığında Athletic Club’ten Bayern’e gelmişti.

• Gianluigi Buffon, Fabio Cannavaro’nun 136 maçlık İtalya Milli Takımı rekorunu egale etmeye hazırlanıyor. 35 yaşındaki oyuncu, takımın Dünya Kupası elemelerinde Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti’ne karşı oynayacağı maçlarda forma giymesi halinde tam 136 kez milli olmuş olacak. Buffon ilk olarak 1997 yılında milli takım formasını giymişti.

• Pazartesi günü Ajax’dan ayrılarak Atletico Madrid’e transfer olan Belçikalı savunma oyuncusu Toby Alderweireld, transfer sürecinde yaşadıklarını anlattı. Alderweireld, “Atletico Madrid ile iki üç haftadır temas halindeydik. Ve beni ne kadar istediklerini gösteriyorlardı. Diğer teklifleri reddetmemin sebebi de buydu.” ifadelerini kullandı. 24 yaşındaki oyuncu, Atletico Madrid ile 4 yıllık sözleşme imzalamıştı.

• Ligdeki ilk üç maçını da kaybeden Osasuna’da 52 yaşındaki teknik adam Jose Luis Mendilibar’ın görevine son verildi. 2011 yılının Şubat ayında Jose Antonio Camacho’dan görevi devralan Mendilibar, geçen sezon takımı son anda kümede tutmayı başarmıştı. Ancak sezona üç yenilgiyle başlanması, yönetimin sabrını taşırdı. Osasuna yönetiminin Getafe ile oynanacak maça kadar yeni teknik direktörü açıklaması bekleniyor.

• Almanya Milli Takımı’nın eski oyuncularından Thomas Hitzlsperger, futbolu bıraktığını açıkladı. Geçtiğimiz sezon Everton’da forma giyen 31 yaşındaki futbolcu, sezonun sona ermesiyle birlikte serbest bırakılmış ve hiçbir takımla anlaşma sağlayamamıştı. 52 kez milli olan oyuncu hem Avrupa Şampiyonası’nda hem de Dünya Kupası’nda Almanya formasını giymişti.

• Bayern Münih Başkanı Karl-Heinz Rummenigge, Gareth Bale’ın Real Madrid’e rekor bir ücret karşılığında transfer olmasını futbolda yeni bir milat olarak nitelendirirken, İspanyol devinin sattığı oyuncular nedeniyle de UEFA Finansal Fair Play kuralları konusunda bir sıkıntı yaşamayacağını söyledi. Rummenigge ayrıca Real Madrid’i Şampiyonlar Ligi’nin en büyük favorilerinden birisi olarak gördüğünü de sözlerine ekledi.

Türkiye liglerinden haberler

• Sanica Boru Elazığspor, Panathinaikos’ta forma giyen orta saha oyuncusu Pape Habib Sow ile anlaşmaya vardı. Kulüpten yapılan yazılı açıklamaya göre, bordo-beyazlı ekip bir süredir görüşme halinde olduğu ön libero mevkiinde görev yapan Senegal asıllı Fransız vatandaşı Sow ile 3 yıllık sözleşme imzaladı. 27 yaşındaki oyuncu, kariyerinde Academica ve Châteauroux formalarını da giydi.

• Fenerbahçe’nin yıldız futbolcusu Samuel Holmen İsveç basınına açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe’de düzenli forma giymeye başlamasıyla tekrar Erik Hamren’in kendisini çağıracağını ümit eden 32 kez İsveç Milli Takımı’nın formasını giyen Holmen; “Kulüpte yeni oynamaya başladım. Böyle devam etmek istiyorum” şeklinde konuştu. Başarılı futbolcu sarı-lacivertlilerin 5-2 kazandıkları Sivasspor karşılaşmasında performansıyla beğeni toplamıştı.

• Bursaspor İkinci Başkanı Rıdvan Şen, yeni transferleri Colin Kazım’ın kulübe maliyetini açıkladı. İmza töreninde konuşan Şen, ““Kazım 4 yıllık sözleşmeyi imzaladı. Kendisinin Bursaspor’da üstün başarılara ulaşacağına inanarak bu transferi gerçekleştirdik. Camiamıza hayırlı olsun. Kazım’ın transferinde 250 bin euro bonservis bedeli verdik. 4 yıllık toplamda 4 milyon 100 bin euro alacak” cümlelerini kullandı.

• Spor Toto Süper Lig ekiplerinden Kayserispor, Ümit Milli Takım oyuncularından Sinan Bakış ile anlaşma sağladı. 19 yaşındaki gurbetçi oyuncuyla her konuda anlaşan Kayseri temsilcisinin, Bakış’ın sağlık kontrolünden geçmesinin ardından futbolcuyla sözleşme imzalayacağı öğrenildi. Çeşitli yaş gruplarında şimdiye kadar 15 kez milli formayı giyen Bakış’ın kariyerindeki 71 maçta 34 golü bulunuyor.

• Transfer döneminin gözde isimlerinden Erkan Zengin, Eskişehirspor’un kendisi için istediği 11 milyon euroluk ücreti astronomik bulduğunu söyledi. Eskişehirspor Asbaşkanı Mehmet Akman, Erkan Zengin için Galatasaray’ın 2 futbolcunun da dâhil olduğu toplam 11 milyon TL’lik bir teklif verdiğini, kendilerinin 11 milyon Euro istediğini açıklamıştı.

• Beşiktaş, Brezilyalı sol bek oyuncusu Ramon ile anlaşma sağladı. Goloboesporte’nin iddiasına göre, Corinthians’la kiralama konusunda anlaşma sağlayan Beşiktaş, bu transferi nihayete erdirdi. 25 yaşındaki oyuncunun sözleşmesinde, Türkiye’ye adapte olamaması halinde ülkesine dönmesine izin verecek bir madde de yer alacak.

Tüm yazılarını göster