Gelsin Paralar

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

 
Kredi notunun  Fitch tarafından "yatırım yapılabilir"  düzeye yükseltilmesi  "Piyasa oyuncuları" (paradan para kazanan meslekte olanlar tarafından)  (1) Döviz girişinin artacağı (2) Döviz fiyatının yükselme riskinin azalacağı ve (3) Faiz oranlarının gerileyeceği gibi 3 temel gelişme penceresinden değerlendiriliyor. Kredi notunun yükseltilmesi iyi bir şeydir. Risk priminin aşağıya inmesi ve  faizin ucuzlaması iyi bir şeydir. Döviz bolluğunun   fiyatlarda yükselme riskini azaltması iyi bir şeydir. Kredi notunun yükselmesi nedeniyle döviz girişi artacağına, faizler gerileyeceğine göre acaba bu gelişmeler ekonomiye sadece iyilik mi getirecek? Bu tablonun olumsuzluklara yol açması mümkün değil mi ?Ekonomi konusunda yazan 3 iktisatçı bu konularda ilginç değerlemeler yapıyor;

1)  Abdurrahman  Yıldırım diyor ki,   mevduat ve devlet iç borçlanma senetleri net faizleri (stopajdan sonra) Türkler için yüzde 7'nin altına indi. Enflasyona göre faiz negatif. Bu nedenle halk  birikim yapmıyor. Birikimlerini konuta, otomobile, arsaya bağlıyor. Ülkenin tasarruf oranı yüzde 20'lerden yüzde 12'lere düştü. Tasarruf açığı Hükümetlere dert gibi görünmüyor. Çünkü yurt dışından akın akın gelen döviz açığı  kapatıyor. Çünkü yurt dışından gelen döviz için yüzde 6-7 faiz yüksek bir faiz. Biz de bu durumda yabancıların  doğrudan yatırımlarının ve borsa ve bono yatırımlarının artmasını sevinerek izliyoruz.
2)  Deniz Gökçe diyor ki, "avanta döviz" bekleyişine girdik. Not artışını biz  daha çok döviz gelsin diye değil, gelen dövizin faizi -maliyeti azalsın diye istiyorduk.  Girişi artan dövize az da olsa  faiz ödenecek. Gelen dövizi  yanlış kullanırsak hem not tekrar kırılır hem de döviz gelmez olur.
3) Ercan Kumcu diyor ki, bizim derdimiz dövizin gelmemesi değildi. 2012 Yılının açıklanan verilerine göre (Nisan-Ağustos döneminde) cari açık (döviz açığı) 19.8 Milyar dolar, gelen döviz 38.0 milyar dolar. Gelen döviz açığı kapatmış.16 Milyar dolar bankaların ve Merkez Bankası'nın rezervlerinde duruyor.Merkez  Bankası tabii ki döviz fiyatının ucuzlamamaması için tedbir alıyor. Ama gene de tüketimin hızlanması, cari açığın büyümesi tehlikesi var. En kötü senaryo, notumuzun artması sonucu  ekonomide işlerin iyiye gidecek yerde kötüye gitmesi. Bu yorumları iyimserler  beğenmeyecek. Felaket tellallığı yapılıyor diyecek amaÖ Riskleri önceden bilerek ona göre tedbir almakta yarar var.
 

Tüm yazılarını göster