Gelişmekte olan piyasalar toparlanıyor

Serdar PAZI PİYASANIN İÇİNDEN


2019 yılının henüz başındayız ve piyasaların 2-3 haftalık performansının yılın geri kalanı için geçerli olabileceğini söylemek volatilitenin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda kolay değil. Ancak günlük hareketlerin bir nebze de olsa dışına çıkıp genel resme odaklandığımız zaman Fed tarafından dile getirilen faiz artırım patikası değişikliği önemli bir adım diye düşünüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda korkulan ve yüksek cari açık problemi yaşayan ülkelerin dostu “ucuz ve bol” likidite ortamının bir süre daha bizlerle beraber kalacağı, en azından sıkı para politikalarına geçiş sürecinin ilk planda tahmin edildiği kadar hızlı olmayacağı anlaşılıyor. Fed bu konuda yalnız değil ECB tarafında da olası ilk faiz artırımının 2020 ortasından önce gelmeyeceği de benzer biçimde fiyatlara girmiş durumda.

Tabii burada amaç gelişmekte olan piyasalar rahat bir nefes alsın değil. ABD’de yıllık büyümenin %3 seviyesinden %2 düzeyine geri çekilmesi bekleniyor. Hele ABD Başkanı Trump tarafından federal hükümetin uzun süredir kapalı kalmasına izin verilmesi kısa vadeli daha belirgin hareketlere de yol açabilir. Avrupa’ya gelecek olursak, AB açısından belirleyici konumda olan Almanya %1.5 civarında bir büyüme ile son beş yılın en düşük seviyelerinde. Brexit konusunda 2.5 yıldır neredeyse bir arpa boyu yol alamayan İngiltere’de yeni bir seçim ya da referandum ufukta. Uzakdoğu Asya’da da durumların pek farklı olduğu söylenemez. Resesyon ile boğuşan Japonya, BoJ tarafından atılan tüm adımlara rağmen sağlıklı bir iç talep artışı ve ekonomik büyüme patikasına geçebilmiş değil. Çin’de de gelen veriler ekonomik büyümenin hükümetin tahminlerinin altında kalacağına işaret etmekte.

Bu ortamda fon yöneticilerinin fark yaratmak için getiri arayışında yine gelişmekte olan piyasaları tercih etmesi şaşırtıcı olmayacaktır, tabii ülkemizin bu fon akımından hak ettiği payı alabilmesi için TCMB faiz kararları sonrası TL’de volatilitenin azalması ve açıklanan ekonomik tedbirlerin ivedilikle uygulamaya konması da hayati önem taşımaktadır.

Tüm yazılarını göster