Gelinlik pazarı büyük pazar

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Sonbahar düğünlerin arttığı dönemdir. Düğünler artınca gelinlik talebi de artar.

Yılda 600-650 bin evlilik gerçekleşiyor. Tahminlere göre evliliklerin yarısında gelinlik giyiliyor.

Bunun anlamı yılda iç pazarda 300-350 bin gelinlik talebi demektir. 250-300 bin gelinlik de ihraç ediyoruz.

Dünya gelinlik pazarında Çin, İspanya ve İtalya önde koşuyor. Gelinlikte moda merkezi Milano ve Barselona. Bizde ise İzmir.

Türkiye’de üretilen gelinliklerin yüzde 70’i İzmir’de üretiliyor.

Gelinlik sektörü sadece gelin giysisinden ibaret değil. Gelinlik yanında düğünlerde giyilen abiye giysi ve aksesuarlar da önemli bir üretim dalı.

Gelinlikleri diken terziler, atölyeler yanında şimdilerde gelinlik firmaları oluştu. İzmir’de 350 firma gelinlik sektöründe faaliyet gösteriyor. 800‘ü aşkın küçük atölyede ise gelinlik ve abiye giysi dikiliyor. İzmir’deki üreticiler diğer şehirlerdeki bayilere satış yapıyor. İhracat yapıyor.

Gelinlik fiyatları 500 liradan 5 bin liraya kadar değişiyor. Kiralık gelinlik kullanımı da giderek yaygınlaşmaya başladı.

Törenlere özel giysilerle katılmak, Antik Yunan’da başladı. Roma’da imparator ve önde gelenler sarı veya beyaz elbiseler giyerdi. Kraliyet aileleri 13’üncü yüzyılda beyaz veya gümüş renkli giysileri tercih ettiler. Satenden ilk beyaz gelinliği 1847 yılında Kraliçe Victoria giydi. Ondan sonra da beyaz gelinlik moda oldu.

İstanbul’da Kapalıçarşı’nın iki yanındaki hanlarda gelinlik satan mağazalarda fiyatlar bin liranın altında.

Şişli’de, Kadıköy’de sıra sıra gelinlik mağazaları var. Fiyatlar yüksek. İmkanı olan ise özel terzilerde, istediği modelde gelinlik diktiriyor. Bu gelinliklerde fiyatlar çok yüksek oluyor.

Tüm yazılarını göster