Gelen yabancı sayısı geriliyor

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

İstanbul’a 2015 yılında gelen yabancı sayısı 12 milyon 400 bin olarak açıklanıyor.

Ancak İstanbul’a gelen yabancıların tamamı, şehre giriş yapmıyor. Bir gece için bile şehirde konaklamıyor. Yabancı ziyaretçi statüsü almıyor.

Atatürk Havalimanına gelen 9.5 milyon yabancının, Sabiha Gökçen havalimanına gelen 2 milyon 300 bin yabancının, havayolu ile gelen toplam 11 milyon 800 bin yabancının 7 milyon kadarı transit havayolu yolcusu.

Transit havayolu yolcuları ile kurvaziyer gemileri ile İstanbul’a gelen 400 bine yakın yolcu toplamdan çıkarıldığında İstanbul’a 2015 yılında ziyaretçi olarak en az 1 gün kalmak için gelen yabancı sayısının 5.5 milyon dolayında olduğu anlaşılıyor.

İstanbul havayolları için önemli bir transit merkezi oldu.

Özellikle Arap ülkelerinden, Afrika’dan ve Asya’dan gelen çok sayıda havayolu yolcusu İstanbul’da uçak değiştirmek için giriş çıkış yapıyor.

İşte bunun için ülkelerden gelen ziyaretçi sayılarını özellikle Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarını doğru okumak güçleşiyor.

Örneğin Arap ülkelerinden İstanbul’a giriş yapanların sayıları 2.5 milyona ulaştı. Ne var ki, bunların çoğu havaalanında giriş çıkış yapan transit yolcular.

Açık anlatımıyla 2015 yılında İstanbul’a bir gün ve daha fazla kalmak için Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayıları 2.5 milyonun çok altında. Yarısından az.

Batı ülkelerinden gelen yabancıların da transit giriş çıkışları var. Ama genelde Batı ülkelerinden, gelenler kalıcı ziyaretçiler.

Batı ülkelerinden İstanbul’a gelen yabancı ziyaretçiler daha çok Almanya’dan, ABD’den, İngiltere’den, Rusya’dan, Fransa’dan ve Rusya’dan, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerden geliyor.

Transit yolcular bizim toplam yabancı ziyaretçi sayısına dahil edildiği için, gerçekte ülkeye bir gün için de olsa kalmak için gelen yabancı ziyaretçi sayısı büyük görünüyor.

Transit uçak yolcuları toplamdan çıkarıldığında kalmak için gelen yabancı ziyaretçi sayısı 36 milyondan 30 milyonun biraz altına iniyor.

2016 Yılında ilk 4 ayda ülkeye gelen (transit girişler dahil) toplam yabancı ziyaretçi sayısı 5 milyon 800 bin oldu.

Geçen yılın yüzde 16.5 gerisinde.

Tüm yazılarını göster