Bulut kavramını çok genel çerçevede işletmelerin verilerini, elektronik ortamda saklamaları kendi olanakları ile yerine, bu hizmeti veren şirketlerin olanaklarını kullanarak saklamaları, diye tanımlamak mümkün olabilir. Bu tür kullanımın en önemli tarafı, bulut ortamında saklanan verilere, her istenildiği anda ve her istenilen yerden erişim sağlanabilmesi olarak öne çıkıyor. Bilişim uzmanı olmadığım için bulut sisteminin ince işleyişine dair yorum yapmayacağım.
Zamanının oldukça yoğun bir bölümünü seyahatler ile geçiren bir kişi olarak, özellikle seyahat süresince kullanmamız gereken verileri yanımızda nasıl taşıyacağız diye oldukça sıkıntı çekmişimdir. Bu mesleğe başladığımızda ve bugünkü sayısal teknoloji öncesi, yanımızda taşıdığımız dosyalar hem ağırlık yapardı hem de güvenlik zafiyeti yaratmasın diye aklımızın bir kenarını sürekli işgal ederdi.
Bugün öyle bir iş yapmaya kalksanız, yanınızda taşımanız gereken belgeler için herhalde ek bir bavul olması gerekecektir. Hele “Büyük Veri/Big Data" denilen veri yığınları işin içindeyken böylesine bir yanında belge taşıma işlemi, çizgi film karesi gibi görünecektir. İşte tam burada “Bulut" bir “Umut" oluyor. Belge taşıyarak bilgiye erişim işlemini, belgeyi taşımadan bilgiye erişime dönüştürüyor.
Özellikle biz ihracatçıların müşteri ilişkileri, fuarlar, araştırma seyahatleri v.b. nedenlerle oldukça sık seyahat ettiğimiz düşünülürse, bilgi ve belgeye erişimin elektronik ortamda, zaman ve mekân kısıtlaması olmadan yapılabilmesi, elimizi oldukça kuvvetlendirecektir. Ayrıca bu tür hizmetleri sistematik olarak veren bazı şirketler, sadece veri saklama değil, bu verilerin işlenip değerlendirilmesi ve işletme stratejilerinin kurulması ve/veya gözden geçirilmesine destek oluyor. Öte yandan bu hizmetleri veren şirketlerin bazıları, müşteri odaklı yönetim sistemlerinin yönetilmesinde de bu verilerin kullanılmasında yönlendirici olabiliyor.
Şirketiniz sürekli dolaşan eleman sayısı yüksek ve onların işlem yapmaları gereken veri tabanları çok ve geniş ise Bulut sistemlerini kullanmaktan başka şansınız yok. Ayrıca, tecrübemizle sabit olan başka bir konu da şu ki bu an itibariyle irili ufaklı birçok işletme, e-posta sistemini G-mail veya Yandex üzerinden kullanarak zaten az da olsa Bulut sistemine giriş yapmış bulunuyor.
Buraya kadar gördüklerimiz, duyduklarımız çok cazip de iş bilgi güvenliğine gelince işler biraz karışıyor mu dersiniz?
Bulut kullanma konusunda kişilerin kafasına en çok takılan konu güvenlik. “Ya benim bilgilerime yetkisiz erişim olursa" sorusu en çok karşılaştığımız soru. Bulut hizmeti veren şirketler, müşterilerinin verilerini en yüksek seviyede koruma gayreti içerisindeler. Ancak geçen yıl atlattığımız badire, bazı durumlarda bilgi güvenliğinin, kötü niyetli organizasyonlar karşısında zayıflayabildiğini gösterdi. Aynı konu, stratejik ürünler üreten işletmelerin sınai sırları için de geçerli. Başka ülkelerin istihbarat kuruluşlarının bu bilgilere erişiminin engellenmesi kolay olmayacaktır herhalde?
İfşa olması halinde canınızı yakacak bilgileri buluta yüklemeyin amma ondan da vazgeçmeyin derim.