Geçen hafta sonu İlgi çekici gelişmeler oldu

Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Geçen hafta sonu ekonomide ilgi çekici gelişmeler yaşandı.

1) TBMM'nde Torba Kanun Kabul edildi.

Kanunlar halk için yapılır. Kanunlarda açıklık esastır. TBMM'nde bir gece oturumunda milletvekillerinin bile içinde neler olduğunu anlayamadıkları bir torba kanun kabul edildi.

Bu kanun önemli hükümler içeriyor. Fakat hafta sonu gazeteler bile içeriğini tam olarak halka yansıtamadı.

Anlaşıldığı kadarı ile çiftçilerin elektrik borçlarının affı, kredi kartı ile ilgili uygulamalar gibi çok kişiyi ilgilendiren bir kanun söz konusu.

Önümüzdeki günlerde bu kanunun ile nelerin değiştirildiğini kime ne haklar kime ne yükümlülükler getirildiğini "belki" öğrenebileceğiz.

2) Varlık Barışı uzatıldı.

Ciddi olmayan bir girişimcinin söalerine inanılarak varlık barışı süresi uzatıldı.

İlk Varlık Barışı'nda İsviçre bankalarında bulunan 5.2 milyar TL'yi Türkiye'ye getirmek için beyanda bulunan ancak parayı getirmeyen "gizemli milyarder" Ali Türkan, sürenin uzatılmasıyla yeniden başvuruda bulunacağını iddia etti.

Türkan'ın avukatı, "Bu sefer para gelecek. Garantisini veriyoruz .Varlık Barışı'nda sürenin uzatılmasına yönelik yasa Köşk tarafından onaylansın, birkaç gün sonra parayı Türkiye'ye getirmek için gerekli başvuruyu yapacağız" dedi.

Varlık Barışı'nın ilk aşamasında parayı neden getirmediklerini, "O dönemde dünya ekonomik krizin en ağır dönemlerini yaşıyordu. İsviçreli bankalar 10 bin doları bile vermemek için bin türlü ayak oyunu yapıyordu. Süre çok kısaydı" sözleriyle ifade eden Kirişcioğlu, devletin araştırma yaptığını ve bu paranın varlığını teyid ettiklerini öne sürdü. "Araştırma sonrasında da güven oluştu" diyen Kirişcioğlu, yeni başvurunun da ilk başvuruda olduğu gibi 5.2 milyar TL olacağını söyledi.

Çok açıktır ki bu para gene gelmeyecek ? Paranın kaynağı belli değil. Yurt dışında bir Türk'ün nereden bulduğu belli olmayan bu kadar büyük mi,ktarda parayı bankalara yatırması imkansız.

Ama görülüyor ki ümit devletin ekmeği oldu.

3) İnsanlar ev parasını ödeyemiyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in, MHP'li Yılmaz Tankut'un soru önergesine, Başbakan Erdoğan adına verdiği yanıt, krizin TOKİ'nin konut satışlarına da yansıdığını ortaya koydu. Çiçek'in verdiği bilgiye göre, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde, toplam 1. 424 hak sahibi, aldığı konutunu iade etti.

TOKİ, Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunda yer alan "cayma hakkı"nı kullananlara toplam 37 milyon 616 bin 147 TL'lik iade yaptı. Çiçek, iade taleplerinin genelde orta-üst ve yüksek gelir grubuna yönelik toplu konut projelerine yönelik olduğunu belirterek, "Zira alt gelir ve yoksul grubu konut uygulamalarında konut taksit ödemeleri zaten oldukça düşük tutulmaktadır. Alt gelir ve yoksul grubu konutların taksit ödemeleri, anahtar teslim tarihinden sonra başlatıldığından, herhangi bir olumsuz tepki ile karşılaşılmamaktadır" değerlendirmesini yaptı.

Bir yanda gazetelerde yeni konut ilanları yayınlanıyor . Ve de konut yapımcıları maketden konut satmaya devam ettiklerini iddia ediyor. Öte yanda TOKİ'nin konutlarını satın alanlar ödeme yapamadıklarından konutlarınbı iade ediyor.

Konut sektöründeki durum maaledef karışık. Doğru bilgilere sahip değiliz.

4) Perakende ciroları şaşırtıcı şekilde olumlu gelişiyor

AMPD Perakende Endeksi Nielsen mayıs 2009 sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2009 yılının ilk 5 ayı 2008 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında, organize perakende cirosu yüzde 3 büyüdü.

Mayıs ayı perakende ciroları bir önceki aya göre yüzde 9 arttı.

AMPD Perakende Endeksi Nielsen mayıs 2009 sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2009 yılının ilk 5 ayı 2008 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında, organize perakende cirosu yüzde 3 büyüdü.

Mayıs ayında perakende sektörü cirolarında aylık ve yıllık bazda artış gerçekleştiği belirtilerek, mayıs ayı cirolarının nisan ayına kıyasla yüzde 9 büyüdüğü kaydedildi.

2008 Mayıs ayındaki yıllık artışın 2007 Mayıs ayına kıyasla yüzde 13 seviyesinde olduğuna işaret edilen açıklamada, 2009 Mayıs ayındaki yıllık ciro artışının ise (Mayıs'dan-Mayıs'a) yüzde 3 düzeyinde olduğu açıklandı.

Gıda perakendesi cirosunda önceki aya göre yüzde 8 seviyesinde bir artış yaşandığı, gıda dışında ise aylık ciro değişiminin yüzde 11 arttı, hazır giyim sektörü cirosunun da yüzde 17 büyüdüğü belirtiliyor

AMPD'nin açıklaması şöyle:"Aylık bazda geçen yılın Mayıs ayıyla kıyaslandığında, gıda perakendesi ciroları yüzde 7 artarken, gıda dışı perakende cirosu yüzde 11, hazır giyim cirosu yüzde 16 büyümüştür.

2008 Mayıs ayından- 2009 Mayıs ayına yıllık yüzde 13 büyüme yaşayan hazır giyim sektörü, gıda dışı perakendedeki büyümenin lokomotifi görevini görmektedir.

2009?un ilk 5 ayını 2008 yılının ilk 5 ayıyla kıyasladığımızda, gıda ciroları yüzde 2 artarken, gıda dışı yüzde 6, hazır giyim ise yüzde 10 büyüme gerçekleştirmiştir.

Metre kare endeksinde yıllık olarak yüzde 17 artış gözlemlenmektedir. Öte yandan, 2008 Nisan ayındaki bir yıllık büyümeye bakıldığında yüzde 25 artış yaşandığı görülmektedir.

Aralık 2008 sonuna kıyasla 2009 yılı ilk 5 aylık metre kare artışı ise yüzde 4 oranında gerçekleşmiştir.

Mayıs 2009?da yıllık metre kare artışı gıdada yüzde 19, gıda dışında yüzde 13 seviyesinde gerçekleşmiştir. Hazır giyimde yüzde 15 yıllık metre kare artışı yaşanmıştır.

Mayıs 2009?da metre kare başına ciro endeksi, Nisan ayına göre yüzde 9 artmıştır. 2008 Mayıs ayına kıyasla ise aylık bazda yüzde 2 düşüş görülmektedir."

Mayıs ayında sektör istihdamı Nisan ayına göre yüzde 2, yıllık olarak ise yüzde 1 azalmıştır..

Genelde ekonomide kriz nedeniyle talebin daraldığına inanılmaktadır. Halbuki (organize) perakende sektörü ile ilgili ciro rakamları bu inanışın yanlış olabileceğine işaret etmektedir.

Ancak şaşırtıcı olan,AMPD 'nin bazı üyelerinin AMPD tarafından yapılan bu açıklamaya rağmen talep eksikliğinden,işlerin çok kötü olduğundan yakınmayı sürdürmeleridir.

Tüm yazılarını göster