Gaziantep'te 8 milyon euroluk bütçeyle “Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi” kuruluyor. 2007-2008 yılında yapılması planlanan ama bir türlü hayata geçirilemeyen merkez bir yıllık hızlı çalışma temposuyla yeni yıl başlamadan faaliyete geçecek.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Program Otoritesi olduğu Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti destekli “Rekabetçi Sektörler Programı” kapsamında, KOSGEB Gaziantep İl Müdürlüğü ve Gaziantep Ticaret Odası’nın Faydalanıcısı olduğu “Gaziantep Bölgesel Endüstriyel Tasarım ve Hibrit Modelleme Merkezi Teknik Destek Projesi” kısa adıyla GETHAM'ın hedef kitlesi farklı üretim sektörlerindeki KOBİ’ler ve tasarım konusunda çalışan profesyoneller. Merkezin başta Gaziantep olmak üzere sonrasında Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Mardin, Osmaniye ve Şanlıurfa’da hatta sonrasında Kayseri, Malatya, Van ve Diyarbakır’a dahi hizmet vermesi planlanıyor.
GETHAM; Tasarım & Ürün Geliştirme, Pazarlama & İletişim Tasarımı, Gelişmiş Modelleme & Gelişmiş İmalat Laboratuvarı ve Tasarım İnkübasyon Departmanı olmak üzere 4 adet hizmet departmanından oluşacak.
GETHAM’ın temel faaliyetlerinin neler olacağından bahsetmem gerekirse; mevcut durumun belirlenmesi ve endüstriyel tasarım, ürün geliştirme ve inovasyon kapasitesi konularında ihtiyaçların tespit edilmesi amacıyla iş tanımlama çalışmaları gerçekleştirilecek. Proje kapsamında işletmelerin inovasyon kapasitelerinin geliştirilmesi eğitimleri düzenlenecek ve iş planlama ve potansiyel müşterilerle iletişim kurulması konularında hedef kitleye destek verilecek. Endüstriyel tasarım konusu ile ilgilenen girişimciler tasarım inkübasyon merkezi ile çalışma fırsatı bulacak ve birbirleri ile işbirliği yapmaya teşvik edilecek. Ayrıca yerel motiflerin araştırılması ve arşivlenmesi desteklenerek kültürel motiflerin yeni ürünlerde modernleştirilmesi teşvik edilecek.
GETHAM Projesi kapsamında toplam 200 KOBİ’nin endüstriyel tasarım danışmanlığı alması ve inovatif ürün geliştirme hizmetlerinden yararlanması öngörülmekte. Merkez, KOBİ’ler tarafından endüstriyel tasarımın benimsenmesi ve tasarımlar sayesinde söz konusu işletmelerin rekabet güçlerinin artırılması konularında aktif rol oynayacak. Ayrıca Merkez'de teknoparklardaki gibi girişimciler ofis kiralayabilecek.
Ünlü tasarımcılar Mirka Tattarini ve Sasa Mitroviç'te bu merkezin en verimli şekilde tamamlanması için projenin danışmanlığını yürütüyor.
Gaziantepliler girişimciliğiyle, osb sayısıyla, ihracat rakamlarıyla övünüp dursa da artık yeni şeyler söylemenin zamanı çoktan geldi de geçiyor. Gaziantep’in inovasyon kapasitesinin çok iyi olmadığını söylemek mümkün. Bunun sebepleri olarak yeni teknolojilerden yoksunluk, taklit bazlı üretim, tasarımcıların üretim sürecine dahil edilmemesi ve tasarım konusunda danışmanlık hizmeti veren ve sayıları az olan firmalara olan talebin düşüklüğü olarak görülebilir. Herşeye rağmen Gazianteplilerin inovasyon, tasarım konularındaki niyeti bu Merkezi son aşamaya getirmiş. Bölgenin gelişimine önemli katkı sağlayacağı için projenin faydalanıcısı olan Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu ve KOSGEB İl Müdürü Sadık Gözek bu merkezin heyecanını en fazla yaşayan kişilerin başında yer alıyor. Onlara ve proje ekibine kolaylıklar diliyoruz. Bundan sonrasında bu merkezdeki güzel gelişmeleri sizlere aktarmaya devam edeceğiz.