Gaziantep’te yemek kültürüne dair anlatacak çok şey var demiştim bir önceki yazımda. Son olarak küşleme kebabında kalmıştık. Küşlemeyi bilmeyenler için küçük bir açıklama yapayım. Bir koyunun omurgasının etrafında sadece iki parça bulunan, sinirsiz leziz bir ettir. Gaziantep’in en sevilen kebap türlerindendir. Bunun yanında simit ve sebzeli kebapta hafif kebap severlerin Gaziantep’teki tercihidir.
Pirzola ve ayva ile yapılan ekşili tarak ise kaşıkladığınız müthiş suyuyla bambaşka bir lezzettir. Yine Gaziantep’e özgü keme kebabı da sadece mart ve haziran ayları arasında bulunan özel bir kebaptır. Kemenin ne olduğunu da açıklamakta fayda var, değerli bir mantar türü olan trüfün yakın akrabası olan keme, sadece ilkbaharda Gaziantep ve yöresinde yetiştiriliyor.
Diğer yörelerin aksine soğanla değil sarımsak ile yapılan incecik ve çıtır lahmacunu, fıstıklı, cevizli içli köftesi, cevizli, patatesli, etli çiğ köftesi ve sayamadığımız yüzlerce yemek ve tatlı çeşidiyle Gaziantep mutfağı Gaziantep’e gelmek için yeterli bir sebeptir.
Sadece lezzetli yemekler yetmez. Bunları sunan insan faktörü de çok önemli. Bunu Gaziantepliler çok iyi yapıyor. Küçük bir örneği geçtiğimiz gün bir arkadaşım paylaştı. Şehir dışından çok ağır misafirleri gelmiş. İş yerinden çıkarken cüzdanını unutmuş. Gaziantep’in ünlü Kebapçısı Halil Usta’ya gidilmiş, yenilmiş içilmiş. Hesap ödenirken unutulan cüzdan fark edilmiş. Halil Usta durumu fark edip 'hiç önemli değil' deyip güler yüzüyle arkadaşı yolcu etmiş. Arkadaşım aracına binerken Usta’nın çırağı “beyefendi, paranızın üstünü unutmuşsunuz” diye bir miktar para getirmiş. Misafirlerine tatlı ikramında bulunsun diye para gönderecek kadar değerli Gaziantepli esnaf. Fazla söze gerek çok. Başarılar tesadüf değil. Gaziantep’e gelince gidilecek çok mekan var. Bunlardan bazıları şu şekilde; Kebapçı Halil Usta, İmam Çağdaş, Kebapçı Mehmet Usta, Küşlemeci Hüseyin Usta, Ciğerci Mehmet, Dürümcü Recep Usta, Dürümcü Adil Usta, Sahan, Üçler, Yesemek, Cevizli Köfte, Küsget Tadım, Antep Evi, Tavacı Recep Usta, Aşina, Metanet, Bişirici.
Tatlıda; Koçak, Güllüoğlu, Altıntel Kadayıf, Zeki İnal, İmam Çağdaş, Ayıntap, Orkide.
Gazianteplilerin mutluluk sırlarından birinin yemek kültürü olduğu söylemiştik. Gelip bu mutluluğa sizler de ortak olun diyoruz.