Gaziantep, gastronomi dalında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmeyi başaran ülkemizdeki ilk kent oldu. Mutfağıyla markalaşan, tarihi ve kültürel yapısıyla tüm dünyanın dikkatini çeken Gaziantep, geçen yıl başlattığı “Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı” kampanyayla kısa sürede başarı yakaladı diyebiliriz. Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda 2018 yaz sezonunda turizm sektörünü hareketlendirecek “Uzaklarda Arama” kampanyasıyla kent, turist sayısında yeni hedefini; 1.5 milyon turist olarak belirledi.
Gaziantepliler, 500 bin Suriyeli mültecinin en iyi şekilde entegrasyonunu sağlayarak komşu ülkelerdeki yaşanan olumsuzluklardan en fazla etkilenmesine rağmen krizi fırsata çevirme kabiliyetiyle bu dönemlerde de farklılığını ortaya koydu. Öyle ki, bacasız sanayisiyle de övünmek isteyen Gaziantepliler “Şimdi Gaziantep’e Gelme Zamanı” kampanyası kapsamında yürütülen çalışmalar kısa sürede meyvesini verdi ve kente bir yılda 1 milyon turist geldi.
Bu tılsımın bozulmasını istemeyen başta Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin olmak üzere kent şimdi de “Uzaklarda Arama” kampanyasına odaklandı. Şehir tek bir ağızdan “Uzaklarda arama, eşsiz tadıyla Gaziantep mutfağı burada, Dünya’nın en büyük mozaik müzesi burada, Dünya’nın dördüncü, Avrupa'nın üçüncü, Türkiye'nin ise en büyüğü Hayvanat Bahçesi burada, Türkiye’nin ilk Safari Parkı burada, Fırat’ın incisi Rumkale burada, son olarak da “Kentini en çok seven insanlar burada” diyor.
“Kentini çok seven insanlar Gaziantep’te” derken de öylesine yazmadım. Geçtiğimiz günlerlerde Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) dünya çapında düzenlediği “Kentimi Seviyorum” kampanyasında “Dünyanın en sevilen 8. kenti” Gaziantep seçildi. Gaziantepliler yine farklılığını ve zenginliğini ortaya koydu diyebiliriz. En büyük zenginliğinin insan zenginliği olduğunu gösterdi, bu zengin insan gücünün memleketini sevdiğini kanıtladı.
Gazetemiz Başyazarı Osman Arolat bir sohbet sırasında “Geçmişine, toğrağına sahip çıkan zenginleşir” demişti. Bu söz hep aklımda yer etti. Her nerde görürseniz görün Bir Gaziantepli Gaziantepli olmasıyla hep övünür. Sadece övünmek ile de kalmaz, memletine yurtdışında ya da başka şehirde yaşasa dahi “ne yapabilirim memleketimin güçlenmesi, kalkınması için” der. Beyin göçü Gaziantep’te zaten çok yaşanmaz. Gaziantepliler bir şekilde okur, çalışır, gezer tozar ama sonunda memleketinde yaşamayı tercih eder. Gaziantep bu yüzden gelişiyor, büyüyor, zenginleşiyor.
Bu arada Gaziantep’te eylül ayında “Gastronomi Festivali” düzenlenecek. Havaların en güzel olduğu dönemde Gaziantep’i henüz gelip görmeyenler varsa bu fırsatı kaçırmasınlar. Daha önce gelip görenler zaten bir daha gelmeden duramadığı için benim buradan ilk etapta çağrım ilk defa gelmeyi isteyenlere, isteyipte erteleyenlere olsun.